Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să filmeze întregul proces de ovulație, surprinzând modul în care foliculul ovarian se extinde, se contractă și, în cele din urmă, eliberează ovulul.
Echipa condusă de Melina Schuh, Christopher Thomas și Tabea Lilian Marx de la Institutul Max Planck pentru Științe Multidisciplinare a dezvoltat o nouă metodă de imagistică live, care a permis observarea procesului de ovulație în foliculii de șoarece cu o rezoluție temporală și spațială deosebită.
În fiecare ciclu menstrual, între 15 și 30 de ovule se maturizează în foliculi umpluți cu lichid, însă doar cel mai mare și bine dezvoltat ajunge la ovulație. Foliculul se rupe, eliberând ovulul în trompa uterină, pregătit pentru fertilizare. Dacă ovulul este fertilizat în primele 24 de ore, acesta se îndreaptă către uter, unde se poate dezvolta într-un embrion.
Cercetătorii au observat că ovulația are loc în trei faze: mai întâi, foliculul se extinde, proces determinat de eliberarea acidului hialuronic. Apoi, celulele musculare netede din stratul exterior al foliculului provoacă o contracție, iar în faza finală, foliculul se rupe, permițând eliberarea ovulului.
https://www.youtube.com/watch?v=MQ8Ww0aVvPI
Această descoperire este semnificativă pentru cercetările privind fertilitatea umană, oferind o mai bună înțelegere a mecanismelor ovulației și deschizând noi oportunități de investigare pentru tratamentele de fertilitate.
Sursa: MPG