Norvegia, Irlanda și Spania spun că recunosc statul palestinian

file 20231010 25 rr34z3
Distribuie:

Norvegia, Irlanda și Spania au declarat miercuri că recunosc un stat palestinian, într-o mișcare istorică, dar în mare parte simbolică, care adâncește izolarea Israelului după mai mult de șapte luni de război crunt împotriva Hamas în Gaza.


Anunțurile au fost făcute în contextul în care procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru ministrul său al apărării, iar Curtea Internațională de Justiție analizează acuzațiile de genocid pe care Israelul le-a negat cu tărie.

Palestinienii au salutat anunțurile ca pe o afirmare a demersului lor de zeci de ani pentru obținerea unui stat în Ierusalimul de Est, Cisiordania și Fâșia Gaza – teritorii pe care Israelul le-a confiscat în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și pe care le controlează în continuare.

Israelul și-a rechemat ambasadorii în cele trei țări și i-a convocat pe trimișii acestora, acuzându-i pe europeni că au recompensat gruparea militantă Hamas pentru atacul din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

Guvernul lui Netanyahu, care se opune creării unui stat palestinian, afirmă că conflictul poate fi rezolvat doar prin negocieri directe, care au eșuat ultima dată în urmă cu peste 15 ani.

Ca și cum ar sublinia acest lucru, ministrul israelian de extremă dreapta al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, a efectuat miercuri o vizită provocatoare la un loc sfânt din Ierusalim, sacru atât pentru evrei, cât și pentru musulmani, într-o acțiune care ar putea duce la escaladarea tensiunilor în întreaga regiune.

Ben-Gvir a declarat că vizita a fost un răspuns la demersul celor trei țări europene. „Nu vom permite nici măcar o declarație despre un stat palestinian”, a spus el.

Odată cu recunoașterea lor oficială, planificată pentru 28 mai, cele trei țări se vor alătura celor aproximativ 140 – mai mult de două treimi din Organizația Națiunilor Unite – care au recunoscut statul Palestina de-a lungul anilor. Statele Unite și Marea Britanie, printre altele, au sprijinit ideea unui stat palestinian independent alături de Israel, dar spun că acesta ar trebui să facă parte dintr-o înțelegere negociată.

Anunțurile din partea Europei au venit într-o cascadă rapidă. Norvegia, care a contribuit la medierea acordurilor de la Oslo care au dat startul procesului de pace în anii 1990, a fost prima care și-a anunțat decizia, premierul Jonas Gahr Støre declarând că „nu poate exista pace în Orientul Mijlociu dacă nu există recunoaștere”.

Premierul irlandez Simon Harris a numit-o „o zi istorică și importantă pentru Irlanda și pentru Palestina”, menționând că anunțurile au fost coordonate și sugerând că și alte țări s-ar putea alătura „în săptămânile următoare”.

Comunitatea internațională consideră de mult timp crearea unui stat palestinian alături de Israel ca fiind singura soluție viabilă la conflict. În ultimele săptămâni, mai multe țări din Uniunea Europeană și-au semnalat intenția de a recunoaște un stat palestinian pentru a avansa aceste eforturi.

Premierul spaniol Pedro Sánchez, care a anunțat decizia țării sale în fața parlamentului, a petrecut luni întregi vizitând țări europene și din Orientul Mijlociu pentru a obține sprijin pentru recunoaștere și pentru o posibilă încetare a focului în Gaza.

Această recunoaștere nu este împotriva nimănui, nu este împotriva poporului israelian”, a declarat Sánchez. „Este un act în favoarea păcii, a justiției și a consecvenței morale”. El l-a criticat pe Netanyahu pentru lipsa unui proiect de pace, recunoscând în același timp legitimitatea luptei împotriva grupării teroriste Hamas.

Guvernul Israelului a condamnat ferm decizia luată de cele trei țări. Ministrul de externe Israel Katz i-a rechemat pe ambasadorii Israelului și i-a convocat pe trimișii celor trei țări în Israel pentru a le arăta imagini video macabre ale atacului din 7 octombrie.

Istoria își va aminti că Spania, Norvegia și Irlanda au decis să acorde o medalie de aur ucigașilor și violatorilor Hamas”, a declarat Katz. De asemenea, el a afirmat că anunțul va submina negocierile de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor din Gaza, care au intrat în impas la începutul acestei luni.

Președintele Mahmoud Abbas, liderul Autorității Palestiniene, care administrează părți din Cisiordania ocupată de Israel, a salutat recunoașterea, declarând că aceasta va contribui la eforturile de a ajunge la o soluție cu două state.

Hamas a salutat, de asemenea, deciziile, făcând apel la alte națiuni să „recunoască drepturile noastre legitime și să sprijine lupta poporului nostru pentru eliberare și independență și pentru a pune capăt ocupației sioniste a pământului nostru”.


Sursa:Associated Press
Categorie: Externe
Etichete: hamas, Irlanda, Israel, Norvegia, spania
Distribuie:
Articolul anterior
Depozitare neconformă de substanțe periculoase, uleiuri și carburanți la o firmă din Zădăreni
Articolul următor
Alpinistul Gabriel Tabără a fost găsit mort pe Everest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie