Volumul total global de pește, creveți, scoici și alte animale acvatice care sunt recoltate în agricultură a depășit, pentru prima dată în istorie, cantitatea pescuită în mediul natural din apele lumii, a anunțat vineri Organizația Națiunilor Unite.
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, în cel mai recent raport al său privind pescuitul și acvacultura – sau creșterea în apă – spune că captura și recoltarea la nivel mondial a adus peste 185 de milioane de tone de animale acvatice în 2022, cel mai recent an pentru care sunt disponibile statistici.
Experții spun că această piatră de hotar în istoria omenirii era de așteptat, deoarece capturile din pescuit au stagnat în mare parte în ultimele trei decenii – în mare parte din cauza limitelor din natură.
Manuel Barange, care conduce divizia de pescuit și acvacultură a FAO, a declarat că acvacultura a beneficiat de o recunoaștere din ce în ce mai mare a beneficiilor nutriționale – cum ar fi Omega 3 și alți micronutrienți care se găsesc în alimentele provenite de la animalele acvatice – și de un impact mai mic asupra mediului decât alimentele provenite de la animalele terestre.
Producția globală a crescut la 94,4 milioane în 2022, de la 91,1 milioane cu un an înainte, a precizat Barange.
Asia a fost sursa a peste 90% din producția totală de animale acvatice din acvacultură, a adăugat FAO.
Aproximativ 90% din animalele acvatice care sunt crescute sau pescuite sunt destinate consumului uman, iar restul au alte utilizări, cum ar fi hrana pentru alte animale sau uleiurile de pește.
Printre cei mai comuni pești capturați în oceanele, mările, râurile, lacurile și iazurile din lume se numără hamsia peruviană, tonul skipjack și polenul din Alaska, în timp ce crapul de apă dulce, stridiile, scoicile, creveții, tilapia și creveții se numără printre cele mai recoltate viețuitoare animale.
Sursa: Fortune