Octombrie este luna conștientizării violenței domestice. Dacă și tu te afli într-o relație abuzivă, cere ajutor!

violență domestică
Distribuie:

Zeci de mii de cazuri de violență domestică sunt raportate anual, la nivel național, iar cifrele sunt în creștere.  La nivelul județului și municipiului Arad, doar în primele 9 luni din 2023 polițiștii au emis  177 de ordine de protecție provizorii, dintre care în mediul urban 81, iar în mediul rural 96. În aceeași perioadă a anului trecut, au fost emise 196 de ordine de protecție provizorii. Din numărul total al ordinelor de protecție provizorii emise, 174 au fost confirmate de unitățile de parchet. Polițiștii au intervenit la 673 de cazuri de violență domestică, din care 374 în mediul urban.


Octombrie este luna în care se acordă o atenție specială fenomenului violenței domestice. În această perioadă, organizațiile și comunitățile de pretutindeni se mobilizează pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu această problemă gravă și devastatoare.

Violența domestică reprezintă un aspect al abuzului în relațiile de familie sau în cuplurile aflate într-o relație intimă. Acest tip de violență poate lua diverse forme, inclusiv abuz fizic, psihologic, sexual și economic.

Victimele violenței domestice pot fi deopotrivă femei și bărbați, indiferent de vârstă, statut social sau etnie.

Principala cauză a violenței domestice este dezechilibrul de putere în relația dintre parteneri, precum și atitudinile și comportamentele discriminatorii împotriva femeilor, care perpetuează această formă de abuz. Este important să înțelegem că violența domestică nu este justificată niciodată, în nicio împrejurare, și că nimeni nu merită să fie expus unor astfel de acte.

În luna conștientizării violenței domestice, se urmărește promovarea unor acțiuni care să încurajeze denunțul, oferind sprijin și protecție victimelor. De asemenea, campaniile de informare și educare au rolul de a schimba mentalitățile și atitudinile, combătând stereotipurile și promovând relațiile sănătoase și respectul reciproc.

Octombrie este o ocazie importantă pentru a ne uni eforturile în lupta împotriva violenței domestice. Prin conștientizare și acțiune colectivă, putem contribui la crearea unei societăți în care fiecare individ să se simtă în siguranță și protejat în propriul cămin.

Dacă și tu te afli într-o relație abuzivă, nu ești singur! Contactează un specialist, nu îți fie frică să ceri ajutor!

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc. Pentru asta, trebuie să apelezi numărul de urgență 112 și să soliciți ajutorul!


Citește și:



La nivel național, conform IGPR,  în primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au emis 8.629 de ordine de protecţie provizorii, 3.606 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată.

Tot  în primele 8 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 3,6%, faţă de primele 8 luni ale anului 2022, de la 36.921, la 38.243 de fapte. Au fost înregistrate creşteri, comparativ cu perioada similară din anul 2022, pentru loviri sau alte violenţe (de la 23.151 la 23.786 de fapte), nerespectarea ordinelor de protecţie (de la 2.166 la 2.742 de fapte) şi ameninţare (de la 4.441 la 4.678 de fapte). De asemenea, au fost înregistrate scăderi ale infracţiunilor de nerespectarea ordinelor de protecţie provizorii (de la 579 la 541 de fapte) şi abandonul de familie (de la 3.656 la 3.288 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracţiunilor o au lovirea sau alte violenţe – 62% (23.786 de fapte), ameninţarea – 12% (4.678 de fapte), abandonul de familie – 9% (3.288 de fapte), nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie – 7% (2.742 de fapte), nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului – 4% (1.368 de fapte) şi nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu – 1% (541 de fapte), acestea împreună reprezentând 95% din total.

În aceeaşi perioadă, instanţele judecătoreşti au emis 7.814 ordine de protecţie, 3.606 fiind provenite din ordine de protecţie provizorii.


 

Categorie: Știri
Etichete: luna conștientizării violenței domestice, psihologie, relație abuzivă, violență domestică
Distribuie:
Articolul anterior
Doi bărbați care, luna trecută, au comis o tâlhărie într-un tren care circula pe ruta Arad-Timișoara au fost prinși și arestați
Articolul următor
143 de sancțiuni contravenționale, în trei ore, aplicate de polițiști pe tronsonul de autostradă Deva-Nădlac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

diesel

[ACTUALIZARE 3] Tragica viață a lui DIESEL poartă stigmatul aceluiași blestem numit Filon Crețiu, iar linșajul, nu doar mediatic, se manifestă disproporționat. Singurul fapt pozitiv din oribila poveste: toată lumea regretă că s-a întâmplat

Petiția online „Dreptate pentru Diesel” creată sâmbătă, 2 septembrie, de activistul arădean Arpi Nistor, a adunat pe la 4.500 de semnături până la data publicării acestui articol (actualizare – marți,…