ORIGINS – A Story of Rhythm debutează la Arad | Turneul național începe pe 23 mai la Filarmonica de Stat

origins afis
Distribuie:

Turneul național ORIGINS – A Story of Rhythm pornește la drum din Arad, unde publicul este invitat la o experiență muzicală captivantă, ce traversează patru continente. Concertul de deschidere va avea loc vineri, 23 mai 2025, ora 19:00, la Filarmonica de Stat Arad (Sala Palatului Cultural). 


Flamenco, salsa, ritmuri indiene și influențe balcanice se împletesc într-un spectacol sonor unic, susținut de unii dintre cei mai apreciați artiști români: Matei Ioachimescu (flaut), Irina Rădulescu (marimbă), Răzvan Florescu (vibrafon), Arthur Balogh (contrabas) și Philip Goron (tobe). Evenimentul include și un program educațional adresat tinerilor, parte integrantă a misiunii turneului de a aduce muzica ritmurilor mai aproape de noua generație.

O poveste în ritmuri și rezonanțe

Conceput ca un dialog între tradiție și inovație, turneul ORIGINS include compoziții semnate de Cristian Lolea, Andrei Petrache, Răzvan Florescu și Jorge Rojas – creații în care virtuozitatea muzicienilor se îmbină cu energia și emoția unui repertoriu global.

Mentorat pentru tinerii artiști: Origins – Generations

O altă dimensiune a proiectului este Origins – Generations, o inițiativă dedicată sprijinirii și promovării tinerei generații de muzicieni. Prin organizarea de masterclass-uri de interpretare muzicală și oferirea unor momente de vizibilitate pe scenă, Origins – Generations devine o rampă de lansare pentru tinerii artiști. Astfel, concertul principal va fi precedat de un moment muzical susținut de muzicieni selectați special pentru acest program.

Pentru noi, muzica înseamnă transmitere – nu doar de emoție, ci și de experiență. De aceea, acest proiect are și o dimensiune educațională reală, care susține viitorul scenei muzicale românești”, explică flautistul Matei Ioachimescu.


Programul turneului ORIGINS – A Story of Rhythm:
  • 23 mai – Arad, Filarmonica de Stat Arad, Sala Palatului Cultural
  • 24 mai – Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Casa Tineretului
  • 26 mai – Sfântu Gheorghe, Centrul de Cultură Arcuș
  • 27 mai – Ploiești, Filarmonica „Paul Constantinescu”
  • 28 mai – București, ARCUB – Sala Mare, Hanul Gabroveni
  • 29 mai – Buzău, Sala Consiliului Județean
  • 30 mai – Câmpulung Moldovenesc, Muzeul Arta Lemnului
  • 31 mai – Baia Mare, ATP Tech Center
  • 3 iunie – Satu Mare, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti”
  • 4 iunie – Bistrița, Palatul Culturii
  • 5 iunie – Cluj-Napoca, Teatrul Național „Lucian Blaga”

Despre artiști:

matei ioachimescujpg 1

Matei Ioachimescu – Flaut

Flautist de renume internațional, Matei Ioachimescu este recunoscut pentru versatilitatea sa artistică, de la baroc la muzica contemporană și proiecte cross-over. Absolvent al Universității de Muzică din Viena și stabilit în capitala Austriei, susține frecvent concerte în săli de prestigiu precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român și Suntory Hall Tokyo. Este creatorul unor proiecte de succes precum Legends, Electric, La Vida Loca și inSuflu, iar albumul său de debut, Lumière, realizat cu pianista Cătălina Butcaru, a fost apreciat de critici ca reper discografic. În 2013 a fost desemnat „Ambasador al Integrării” de către Ministerul de Externe al Austriei. Din 2020 predă flaut la Universitatea de Vest din Timișoara.


 

irina radulescuIrina Rădulescu – Marimbă

Una dintre cele mai proeminente prezențe pe scena percuției românești, Irina Rădulescu s-a remarcat printr-o prezență scenică magnetică și o maturitate artistică rareori întâlnită.  A fost premiată la competiții internaționale (Tokyo, București) și a fondat PERCUSSIONescu, primul duo cameral de marimbă și vibrafon din România. Turneul său solo Marimba – The Journey (2022) a fost un eveniment pilot pentru acest instrument. Este profesor la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București și doctorand la Universitatea de Vest din Timișoara.


razvan florescu

Răzvan Florescu – Vibrafon

Percuționist versatil și unul dintre cei mai apreciați vibrafoniști ai scenei românești de jazz, Răzvan Florescu activează atât în jazz, cât și în muzica contemporană. Co-fondator al duo-ului PERCUSSIONescu, a cântat alături de formații precum Luiza Zan Quintet și RVQ. Albumul său de debut, Sketches (2024), a primit recenzii favorabile în mediile de specialitate. A fost distins cu premii pentru compoziție și interpretare la festivaluri importante precum Sibiu Jazz sau Johnny Răducanu. Predă percuție la Școala Gimnazială de Arte nr. 5 și Colegiul de Muzică „George Enescu” din București.


arthur baloghArthur Balogh – Contrabas

Cu o carieră desfășurată între România și Germania, Arthur Balogh este un contrabasist activ în muzica clasică, jazz și contemporană. A colaborat cu artiști de renume precum Aura Urziceanu, Nicolas Simion și Mircea Tiberian, iar activitatea sa concertistică include participări la festivaluri internaționale și înregistrări valoroase. A fost membru al Orchestrei Naționale Radio și al Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În prezent este contrabasist al Filarmonicii din Stuttgart și cadru didactic la Universitatea de Vest din Timișoara.


philip goron

Philip Goron – Tobe

Unul dintre cei mai activi percuționiști ai noii generații, Philip Goron îmbină percuția clasică cu jazzul și world music. A studiat la Universitatea Națională de Muzică din București și la MDW Viena, fiind distins în 2023 cu Bursa Yamaha pentru Interpretare Muzicală și Bursa de Excelență UNMB. Activează în proiecte precum Amphitrio, Mădălina Pavăl Orchestra, Luiza Zan Quintet și Răzvan Florescu Quintet, fiind colaborator al unor instituții de prestigiu: Filarmonica „George Enescu”, Opera Comică și Teatrul Național de Operetă.


Organizatori și parteneri

Turneul național ORIGINS este organizat de Asociația Haute Culture și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Partener strategic: Universitatea de Vest Timișoara

Parteneri instituționali: Filarmonica de Stat Arad, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Centrul de Cultură Arcuș, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Colegiul de Arte “Carmen Sylva” Ploiești, ARCUB, Primăria Municipiului București, Consiliul Județean Buzău, Liceul de Arte “Margareta Sterian” Buzău,  Rotary Club Rarău Bucovina, Fundația Culturală EUROART Baia Mare, Colegiul de Arte Baia Mare, Filarmonica de Stat “Dinu Lipatti” Satu Mare, Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural “George Coșbuc” Bistrița, Asociația “Niște Oameni”, Sfera Donatorilor din Transilvania, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara.


 

Categorie: Cultură
Etichete: filarmonica de stat arad, ORIGINS – A Story of Rhythm
Distribuie:
Articolul anterior
Zilele academice arădene au debutat cu două lansări de carte | FOTO
Articolul următor
80 de ani de la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial (XIV) | Masacrarea cazacilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…