Din Antarctica la Scărișoara: pe urmele lui Emil Racoviță este un jurnal de călătorie scris de Cristian Lascu și însoțit de fotografiile realizate de Helmut Ignat, în urma unei expediții în care cei doi au pornit pe urmele marelui savant român. Cartea a apărut la editura Humanitas și, dincolo de expediția de recunoaștere a celor doi autori, prezintă și viața și realizările lui Emil Racoviță, unul dintre cei mai importanți exploratori și oameni de știință autohtoni. Racoviță a fost un pionier în domeniul speologiei și al biologiei, cunoscut pentru explorările sale în Antarctica și pentru studiile detaliate despre peșterile din România. Cartea e atât o biografie, cât și o lucrare de popularizare a științei, reușind să îmbine jurnalul de călătorie cu informațiile științifice. Cititorul este ghidat prin călătoriile lui Racoviță în locuri extreme și puțin cunoscute la acea vreme, oferindu-ne o imagine detaliată a dificultăților și descoperirilor făcute de acesta.
Printre punctele forte ale cărții
se numără descrierile autentice ale expediției din Antarctica (în 15 august 1879, la bordul corabiei Belgica) unde Racoviță a fost primul român care a pus piciorul pe continentul înghețat, precum și cercetările sale din peștera Scărișoara, una dintre cele mai importante peșteri glaciare din Europa. De asemenea, cartea subliniază contribuțiile sale majore în domeniul biologiei, prin intermediul studiilor faunei cavernicole și ale altor organisme adaptate la medii extreme.
Cristian Lascu a lucrat ca geolog prospector, apoi ca cercetător la Institutul de Speologie Emil Racoviță. A făcut mai multe descoperiri, cea mai importantă fiind Peștera Movile din Dobrogea. A publicat articole, cărți și albume legate de domeniul subpământean. În această carte-album, își relatează experiența cu un amestec de pasiune și respect profund pentru realizările savantului român. El vorbește despre pregătirile necesare, echipamentele folosite și modul în care echipa lui Ravoviță & co. a făcut față diferitelor situații neprevăzute. Cartea combină relatarea științifică riguroasă cu spiritul de aventură, captivând cititorul cu povești despre descoperiri neașteptate și peisaje spectaculoase, redate prin lupa camerei de fotografiat al lui Helmut Ignat. Lascu reușește să facă știința accesibilă și interesantă publicului larg, explicând procese și fenomene naturale într-un mod clar și captivant.
De asemenea, el include reflecții personale și pasaje introspective, împărtășind felul în care aceste experiențe l-au influențat și l-au transformat:
„Antarctica nu e așa departe. Din București, ajungi acolo după o zi și o noapte de zbor Buenos Aires–Ushuaia și apoi alte două zile de navigaţie. Cam 12.000 de kilometri. Adevărata distanţă ce ne desparte de ea nu se măsoară însă în kilometri, ci în dolari, poate nu chiar 12.000, dar nici departe. Nu cred că aș fi ajuns vreodată acolo dacă nu ar fi fost Emil Racoviţă și faimoasa expediţie Belgica. Când Fundaţia de Arte Vizuale și casa de producţie Terra Incognita m-au cooptat în echipa de realizare a unui documentar despre marele savant și explorator român, am crezut că misiunea mea se va rezuma la Racoviţă, speologul, cel care a creat știinţa vieţuitoarelor din peșteri – biospeologia – și a fondat apoi la Cluj, în 1920, primul institut de speologie din lume. Eram de mult un fan al lui. Fusesem deseori pe urmele lui Racoviţă în Munţii Bihor, acolo unde a cercetat peșteri. Savantul le-a explorat și le-a consemnat în carnetul său de teren și în jurnalul său știinţific, Enumération des grottes visitées. Cercetase multe peșteri în Pirinei, Maroc, Corsica și alte locuri, dar în Munţii Apuseni a ajuns în mai puţine decât și-ar fi dorit. Însă numele lor e ușor de reţinut, pentru că, nu știu cum se face, toate s-au nimerit ca mai târziu să intre în elita speologică a României și unele chiar în cea a lumii. De parcă maestrul le-a atins cu o baghetă magică.”
În egală măsură, fotografiile realizate de Helmut Ignat (fotograf pentru revistele National Geographic România și Traveler) joacă un rol crucial în ilustrarea poveștii și plasarea în prim plan a peisajelor spectaculoase și a locurilor explorate de savant. Fotografiile sunt de înaltă calitate, combină perspectivele largi cu focalizările close-up și pun accentul pe detalii, jocuri de lumini și culori, ceea ce le face nu doar pelicule documentare, ci și artistice. Capturile reușesc să transmită emoția și dificultatea expedițiilor, surprinzând locuri sălbatice și neatinse. Ele aduc un plus de valoare și imersiune în povestea fascinantă a explorărilor lui Racoviță.
Din Antarctica la Scărișoara: pe urmele lui Emil Racoviță este un reportaj captivant și educativ, ideal pentru cei pasionați de explorare, natură și istoria științei. El oferă o perspectivă dinamică asupra unui om de știință de excepție și asupra impactului pe care l-au avut cercetările sale asupra cunoașterii lumii naturale.