Rivalul Neuralink, Precision Neuroscience stabilește un record de cipuri cerebrale cu 4.096 de electrozi pe creierul uman

rivalul neuralink, precision neuroscience stabilește un record de cipuri cerebrale cu 4.096 de electrozi pe creierul uman
Distribuie:
Precision Neuroscience tocmai a doborât recordul mondial pentru numărul de electrozi care ating neuronii pe un creier uman, atingând un număr impresionant de 4.096. Acest număr este dublu față de recordul anterior de 2.048. Un număr mai mare de electrozi înseamnă o mai bună cartografiere a activității cerebrale, ceea ce îi ajută pe neuroștiințifici să decodifice mai precis gândurile în acțiuni.

La fel ca și concurenții săi, Precision își propune să folosească interfața creier-computer (BCI) pentru a ajuta oamenii să își recapete vorbirea și mișcarea, în special cei afectați de accidente vasculare cerebrale sau leziuni ale măduvei spinării. Ceea ce diferențiază Precision este istoria sa cu Neuralink, compania BCI deținută de Elon Musk.

Ben Rapoport, un neurochirurg și inginer, a cofondat Neuralink, dar a plecat din cauza preocupărilor legate de siguranța implanturilor invazive ale acestora. El a înființat Precision în 2021 împreună cu trei colegi, dintre care doi erau, de asemenea, foști membri Neuralink. Rapoport consideră că BCI-urile ar trebui să fie minim invazive pentru siguranță, în contrast cu abordarea Neuralink, care constă în implantarea unor ace minuscule în creier, ceea ce poate provoca daune.

Dispozitivul actual al Neuralink are 1.024 de electrozi pe fire mai subțiri decât un fir de păr, implantate de un robot chirurgical. Implantul primului pacient s-a confruntat cu probleme legate de retragerea firelor și de oprirea electrozilor, astfel că se planifică implanturi mai adânci. Utah Array, o altă tehnologie BCI, pătrunde până la 1,5 mm în creier.

Dispozitivul Precision, însă, nu pătrunde deloc în creier. Acesta se află deasupra, cu o peliculă galbenă super-subțire care conține 1.024 de electrozi. Aceste pelicule pot fi adăugate modular și se strecoară pe creier printr-o mică fantă în craniu. Unitatea de procesare este așezată între craniu și scalp, iar dacă este necesar, pelicula poate fi îndepărtată fără a deteriora creierul.

În aprilie, o echipă de la Mount Sinai Health System a folosit dispozitivul Precision cu patru filme care totalizau 4.096 de electrozi pe un pacient supus unei intervenții chirurgicale pentru o tumoare cerebrală benignă. În timp ce pacientul dormea, cercetătorii de la Precision au înregistrat în detaliu activitatea neuronală din aproximativ 8 centimetri pătrați de creier.

Acesta este un pas mare spre o nouă eră”, a declarat Rapoport. „Captarea unei asemenea cantități de informații corticale ar putea revoluționa înțelegerea noastră despre creier”.

Acesta a fost cel de-al 14-lea implant de creier uman al companiei Precision, iar ei intenționează să aibă dispozitivul lor pe piață până în 2025.


Sursa:Ars Technica

 

Categorie: Științe
Etichete: Elon Musk, Neuralink, Neurostiinta
Distribuie:
Articolul anterior
Un fost membru al consiliului de administrație al OpenAI explică de ce l-au concediat pe Sam Altman
Articolul următor
Percheziții în Arad la două femei care practicau stomatologia fără a fi autorizate. În plus, acestea decontau prin CAS servicii neprestate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

uta 80 1

A fost aniversarea noastră, nu a voastră!

UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe 1-1 (1-1) 18.04.2025, ora: 20,00, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 19°C, spectatori: 8.980. Au marcat: M’ Poku (36,penalty) – Oberlin (19) UTA (antrenor Mircea Rednic): Iliev…