Un sondaj cu privire la preferințele românilor în materie de muzică a fost realizat recent și compară ceea ce declarau românii în urmă cu 10 ani, cu ceea ce spun acum despre gusturile lor muzicale.
Sondajul a fost realizat de către INSCOP Research în perioada octombrie-noiembrie 2023, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul a fost de 1100 de persoane, cu vârsta peste 18 ani. Eroare este de pluş/minus 3%.
Înainte de a expune rezultatele, vreau să precizez că, personal, consider că pe primul loc în ceea ce ascultă românii rămân manelele, numai că, în ultimii 10 ani, a crescut procentul celor care recunosc asta, nu doar a celor care ascultă.
Asta cred că se vede clar la un simplu click pe „Tendințe muzicale” pe Youtube:
Dar totuși…hai să vedem ce spune sondajul:
Muzica populară e ascultată de 47.3% dintre respondenţi, în scădere de la 49.7% în 2013. A scăzut şi rock-ul de la 19.5% acum 10 ani la 16.5% acum.
Manelele au crescut cel mă mult, de la 14.2% la 21.6%. Aş zice că nu au crescut neapărat ele, ci a învăţat publicul să recunoască fără ruşine că ascultă acest gen, a scăzut stigma lor.
Pop-dance a picat uriaş, de la 41% la doar 29.2%. Muzica clasică a crescut în schimb, de la 22.8% la 28.3%. E bizar că muzică electronică/house nu primeşte mai mult credit, dar cred că e înghesuită în aceeași categorie cu pop-dance. Hip-hop-ul a crescut şi el, de la 18.2% în 2013 la 19.2% acum.
Sunt defalcări şi la nivelul fiecărui gen muzical, astfel că muzica populară ascultă în special persoanele mai în vârstă, cele cu educaţie primară sau medie, sau cei inactivi pasivi. Cei care ascultă pop au vârstă sub 45 ani, educaţie superioară, sunt gulerele albe, angajate la privat. Cat despre manele, portretul robot sună aşa: vârstă sub 45 ani, educaţie primară, inactivi potenţial activi, oraşe mici şi rural, utilizatori TikTok, venit redus.
Cine ascultă rock? Mai degrabă bărbaţii, cu vârsta sub 45 de ani, cu educaţie superioară, locuitorii din Bucureşti şi oraşe mari, cu venit idicat. O altă statistică interesantă indică faptul că 74.8% dintre români asculta muzica românească şi doar 19.3% muzica străină. În 2013 cea din urmă categorie numără 32% dintre respondenţi.
Femeile par să prefere muzica românească mai mult, 79%, versus 71% pentru bărbaţi. ȘI educaţia contează, cei cu educaţie primară alegând în proporţie de 91% muzica de la noi.
Sursă: infomusic.ro