Negociatorii pentru tratatul global privind pandemia nu au putut respecta termenul limită

gettyimages 1205434458 custom 774e6a4ef0ed8f056efcb7994f3335f316e7eb95
Distribuie:

Un tratat global de combatere a pandemiilor precum COVID va trebui să mai aștepte: După mai bine de doi ani de negocieri, țările bogate și sărace nu au reușit – deocamdată – să elaboreze un plan pentru modul în care lumea ar putea răspunde la următoarea pandemie.


După ce COVID-19 a declanșat blocaje odată de neconceput, a bulversat economiile și a ucis milioane de oameni, liderii de la Organizația Mondială a Sănătății și din întreaga lume au promis că vor face mai bine pe viitor. În 2021, țările membre au cerut agenției de sănătate a ONU să supervizeze negocierile pentru a afla cum ar putea lumea să împartă mai bine resursele limitate și să împiedice răspândirea viitoarelor virusuri la nivel mondial.

Vineri, Roland Driece, copreședintele comisiei de negociere a OMS pentru acest acord, a recunoscut că țările nu au reușit să elaboreze un proiect. OMS spera că un proiect final de tratat ar putea fi convenit la reuniunea anuală a miniștrilor sănătății, care începe luni la Geneva.

Nu suntem acolo unde am sperat că vom fi când am început acest proces”, a spus el, adăugând că finalizarea unui acord internațional privind modul de răspuns la o pandemie este esențială „pentru binele umanității”.

Driece a declarat că Adunarea Mondială a Sănătății de săptămâna viitoare va prelua lecțiile învățate din activitatea sa și va trasa calea de urmat, îndemnând participanții să ia „deciziile corecte pentru a duce acest proces mai departe” pentru a ajunge într-o zi la un acord privind pandemia „pentru că avem nevoie de el”.

Proiectul de tratat a încercat să repare decalajul dintre vaccinurile COVID-19 din țările bogate și cele sărace, pe care directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, l-a numit „un eșec moral catastrofal”.

În ultima zi de discuții, destul de sumbră, șeful OMS a subliniat: „Acesta nu este un eșec”.


Vom încerca totul, crezând că totul este posibil și vom face ca acest lucru să se întâmple, deoarece lumea are încă nevoie de un tratat împotriva pandemiilor”, a spus el. „Multe dintre provocările care ne-au lovit puternic în timpul COVID-19 sunt încă prezente.

Tratatul urmărea să stabilească reguli pentru cele 194 de țări membre ale OMS pentru a opri viitoarele pandemii și pentru a împărți mai bine resursele. Dar experții au avertizat că nu există consecințe reale pentru țările care nu respectă regulile.

Copreședinții tratatului nu au spus care a fost cauza impasului, dar diplomații au menționat diferențele uriașe privind schimbul de informații despre noii agenți patogeni și tehnologia de combatere a acestora.

Cel mai recent proiect sugera că OMS ar trebui să primească 20% din produsele legate de pandemii, cum ar fi testele, tratamentele și vaccinurile, și împingea țările să își dezvăluie acordurile cu companiile private.

La începutul acestei luni, senatorii republicani americani au declarat administrației Biden că proiectul de tratat se concentrează pe lucruri precum „distrugerea drepturilor de proprietate intelectuală” și „supraîncărcarea OMS”. Aceștia l-au îndemnat pe Biden să nu-l aprobe.

Departamentul de sănătate al Marii Britanii a declarat că va fi de acord cu un tratat doar dacă acesta va proteja interesele și suveranitatea britanică.

Între timp, multe țări în curs de dezvoltare au considerat că nu este corect că ar putea fi nevoite să furnizeze mostre de virus pentru a ajuta la dezvoltarea de vaccinuri și tratamente, dar apoi nu și le pot permite.

Precious Matsoso, celălalt copreședinte al comisiei de negociere a OMS pentru tratatul privind pandemia, a declarat că există încă o șansă de a se ajunge la un acord și că eforturile nu se vor opri, în ciuda faptului că nu s-a ajuns la un acord vineri.

Ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla, pentru că atunci când următoarea pandemie va lovi, nu ne va cruța”, a spus ea.

Tedros, șeful OMS, a declarat că nu ar trebui să existe regrete.


Ceea ce contează acum este când învățăm din asta și cum putem reseta lucrurile, recalibra lucrurile, identifica principalele provocări și apoi merge mai departe”, a spus el.


Sursa:Associated Press

 

 

 

Categorie: Externe
Etichete: covid, OMS, pandemie, Tratat
Distribuie:
Articolul anterior
Dezbatere publică cu ocazia Zilei Psihologului la Penitenciarul Arad
Articolul următor
[ACTUALIZARE 2] Ca ultimii derbedei! Cum acționau Coldea și tovarășii săi – ORDONANȚA procurorului DNA și STENOGRAME

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie