Revenim cu a patra parte a seriei ce ne duce în jurul lumii prin intermediul filmelor.
Danemarca – Speak No Evil/Gæsterne
La fel cum există comedii de moravuri (un cuvânt oribil), există și povești horror care se învârt în jurul așteptărilor sociale și discomfortului prin care trecem uneori ca să nu fim etichetați ca „ciudați”, iar acest film transpune excelent pe ecran o situație în care te simți nesigur.
Djibouti – Youth/Dhalinyaro
O poveste ușoară despre trecerea în viața de adult. Unul dintre acele filme africane care șterg linia care ne divide și ne arată cât de asemănători putem fi, în perioadele tumultoase ale vieții.
Dominica – Man of the Soil/Nom Tèw
Un documentar simplu despre un bărbat ce trăiește în junglă, uneori nu trebuie să ne complicăm mai mult de atât. De altfel, doar eu am crezut că Dominica și Republica Dominicană sunt aceeași țară?
Republica Dominicană – She, The Stranger/La Extraña
Am ales să văd filmul ăsta pentru că părea foarte prost și pentru că avea logo-ul Orange (da, firma de telefonie) pe poster. Într-adevăr, a fost un gunoi drăguț, pentru că am o slăbiciune pentru melodrama spaniolă.
Timorul de Est – Beatriz’s War/A Guerra da Beatriz
Un film de război unic în care accentul este pus pe civili și pe efectul pe care invazia Indoneziei îl are asupra lor. Deloc rău pentru primul film produs aici.
Ecuador – In the Name of the Girl/En el nombre de la hija
Abordează blând o temă rar văzută, și anume efectele asupra relației unui copil cu familia religioasă când acest copil este crescut de un ateu. O poveste delicată și spusă cu multă emoție.
Egipt – Alexandria… Why?/ إسكندرية ليه
O semi-biografie despre un tânăr egiptean cu vise legate de Hollywood. Foarte bine filmat și folosește imagini arhivale din teatrul egiptean al celui de-al Doilea Război Mondial.
El Salvador – Innocent Voices/Voces inocentes
Încep să devin foarte desensibilizat față de filmele cu și despre război, dar din păcate El Salvador nu prea are o prezență în lumea cinematografică, deci a trebuit să aleg filmul ăsta.
Guineea Ecuatorială – Electric Anomalies/Anomalías eléctricas
Unul din singurele filme din această țară este de asemenea primul film, co-produs de demonii din al nouălea cerc al iadului, Claynimation mă sperie mai rău decât orice.
Eritreea – Io Capitano
Co-produs împreună cu Italia, acest film spune povestea a doi adolescenți ce pornesc într-o odisee spre Europa. Decent, uneori deranjant de privit.
Estonia – Dead Mountaineer’s Hotel/Hukkunud Alpinisti hotell
O adaptare superbă a romanului fraților Strugatsky. Ne arată că și în era sovietică, țările baltice aveau curajul pe care noi, balcanii, încă nu-l deținem. Poate cu puțin din acest curaj am ajunge la nivelul lor, artistic și social.
Eswatini – Never a Neverland
Neverland este tărâmul mitic din care vine Peter Pan, acest film se concentrează pe orfanii rămași în urma epidemiei de HIV care și în ziua de azi răvășește țara. După ce am vizionat documentarul, am început să citesc despre această epidemie și am aflat că fără intervenție radicală, în câțiva ani s-ar putea într-adevăr să rămână doar copii în țară, după ce majoritatea adulților mor. Situație terifiantă.
Etiopia – Superno
Mult mai experimental decât orice alt film african. Nu mă așteptam să văd așa ceva din Etiopia. Asemănător cu „Cube”.