[195 de țări,195 de filme] Tur prin cinematografia globală | Partea I

196 de tari 196 de filme
Distribuie:

Weekend-ul trecut am realizat că din cele peste o mie de filme pe care le-am văzut în viața asta (și câteva în alte vieți), am cel puțin unul din fiecare țară a lumii. Prin această serie săptămânală, doresc să aduc în atenție cinematografia globală.  


Afghanistan – Earth and Ashes/ Khâkestar-o-khâk

mv5bngyzmmezmzgtytzkns00mmewlwjhodqtytk2zju0njkwody1xkeyxkfqcgdeqxvynjk0mda5oty@. v1

Cinematografia din orientul mijlociu tinde să fie minimalistă și bazată pe multele conflicte din regiune. Din cele două mari producții Afghane (asta si Osama), ,,Earth and Ashes” rămâne cel mai bun, optând pentru o abordare mai subtilă, care nu se bazează pe imagini grotești pentru a transmite un mesaj.


Albania – Amnesty/Amnistia

amnesty

Un film albanez trist despre o relație între două persoane care se întâlnesc la închisoare în timpul vizitelor conjugale. O poveste demnă de Sandra Brown elevată de decizii stilistice cum ar fi lipsa completă de muzică.


Algeria – Until The Birds Return / En Attendant Les Hirondelles

until the birds return h 2017

Trei povești legate între ele, care oferă perspective diferite asupra societății algeriene contemporane. Există clasa bogată, care vorbește o franceză perfectă și care se gândește să plece în Franța, dar care nu este conștientă de tragediile care se petrec în jurul ei. Apoi, există clasa rurală, marcată de căsătorii aranjate și de un cod moral mai strict. Filmul spune în mod minunat o poveste de dragoste tandră despre doi oameni din acest grup.


Andorra – The Burning Cold/El Fred Que Crema

mv5bndrkndywyjutyjm1zc00yte0lweymgetzgjlnze0zdgzmjawxkeyxkfqcgdeqxvymjezmde2mzi@. v1

O poveste despre al doilea război mondial într-o comunitate mică și izolată. Nu există multe filme produse în Andorra, iar acesta a fost o surpriză plăcuta când l-am vizionat. Nimic foarte special dar oferă o perspectivă unică asupra marelui conflict european.


Angola – The Hollow City/Na Cidade Vazia

hollowcityfeatu 1255x774 1

ÎNCĂ un film de război, începe să devină un motiv literar în această listă. Această co-producție Angolo-Braziliană spune o poveste simplă și este fascinant să urmărești diferitele întâlniri pe care le are personajul principal în timp ce își face prieteni (și dușmani) prin oraș, în timp ce încearcă să își croiască un viitor și să găsească un nou loc pe care să îl numească acasă.


Antigua and Barbuda – Vanishing Sail

alwyn ida 0

Un documentar despre un bărbat care construiește o barcă în Grenadine, o artă pe cale de dispariție, cu ajutorul unor tehnici tradiționale. Există o mulțime de cadre bine compuse și o privire interesantă asupra vieții de pe insulă. Ușor de vizionat și informativ.


Argentina – White Elephant / Elefante Blanco

mv5bogy0mzmwyzktmmmzys00odkylwjlztytztjhy2vlntg3ywe5xkeyxkfqcgdeqxvymjq0nzgwnzy@. v1

White Elephant este o analiză atentă a crizei credinței. Urmărește doi preoți care încearcă să ajute o comunitate de mahala din Buenos Aires. Jeremie Renier este excelent în rolul părintelui Nicolas, preotul care începe să se îndoiască de Dumnezeu după ce este martor la nenumărate atrocități. Deși filmul se poticnește puțin în concluzie, descrierea sărăciei și a criminalității din America de Sud este realist de înfiorătoare.


Armenia – Parvana

thumbnail detail tablet

O animație scurtă bazată pe poemul lui Hovhannes Tumanyan. Evocativ și colorat, acest scurtmetraj nu își arata deloc vârstă înaintată (lansat în 1970). Este disponibil pe Youtube și cu o durata de doar 15 minute, nimeni nu are o scuza să nu îl vizioneze.


Australia – Triangle

triangle movie review

Filmul meu preferat, deci există un bias aici. Mitul lui Sisyphus transpus în era modernă, combinat cu o poveste de supraviețuire în largul marii și cel mai bun rol al lui Melissa George, care interpretează un personaj multifațetat și complex care este fascinant de urmărit pe parcusul poveștii.


Austria – Goodnight Mommy/Ich seh, Ich seh

hero image

Nu doresc să am copii și filmele precum acesta îmi validează decizia.


Azerbaijan – Nabat

Tăcerea își spune cuvântul pe măsură ce călătorim alături de Nabat, explorând case abandonate și alte locuri ascunse, unde cinematografia este sufletul, lăsând chiar și cameramanii experimentați înmărmuriți.


 

Categorie: Cultură
Etichete: filme, Global, top
Distribuie:
Articolul anterior
Zoltan Lovas aduce un spectacol unic în cadrul FITO: „One (Wo)Man Show”
Articolul următor
Un bărbat a sunat la 112 sesizând un accident. A pus pe drumuri o echipă operativă a poliției care l-a căutat prin pădure timp de 3 ore, dar l-au găsit relaxat într-o cabană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…
cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…