2.000 de persoane îngropate de alunecarea de teren din Papua Noua Guinee

2024 05 24t110905z 1965357172 rc2zw7aww00x rtrmadp 3 papua landslide 1716707276
Distribuie:

Alunecarea de teren a lovit vineri regiunea muntoasă Enga din nordul Papua Noua Guinee, iar noile cifre reprezintă un salt mare față de estimările anterioare.


Până la 2.000 de persoane ar fi putut fi îngropate de uriașa alunecare de teren de săptămâna trecută din Papua Noua Guinee, potrivit Centrului Național pentru Dezastre. Salvatorii lucrează cu disperare pentru a găsi supraviețuitori în zona izolată.

Imediat după ce s-a produs alunecarea, Națiunile Unite au spus că aproximativ 100 de persoane ar fi putut muri. Ulterior, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) din țară a ridicat această estimare la 670.

Dar acest lucru ar putea fi o subestimare majoră, potrivit celei mai recente proiecții a agenției pentru dezastre din Papua Noua Guinee.

,,Alunecarea de teren a îngropat de vii peste 2.000 de persoane și a provocat distrugeri majore ale clădirilor, ale grădinilor de alimente și a avut un impact major asupra bazei economice a țării„, a declarat Lusete Laso Mana, directorul interimar al Centrului național pentru dezastre, într-o scrisoare adresată ONU.

,,Situația rămâne instabilă, deoarece alunecarea de teren continuă să se deplaseze lent, reprezentând un pericol continuu atât pentru echipele de salvare, cât și pentru supraviețuitori„, a adăugat el, precizând că principala autostradă care duce în zonă a fost complet blocată de alunecarea de teren.

,,În urma inspecției efectuate de echipă, s-a stabilit că pagubele sunt extinse și necesită acțiuni imediate și de colaborare din partea tuturor actorilor.

Pericolul i-a determinat pe mulți supraviețuitori să își abandoneze casele, potrivit lui Serhan Aktoprak, șeful misiunii de la biroul Organizației Internaționale pentru Migrație din Papua Noua Guinee, care a estimat că peste 250 de case au fost abandonate și că aproximativ 1.250 de persoane au fost strămutate.

Regiunea, situată în provincia Enga, este dens populată, potrivit oficialilor locali, și are o populație tânără. Autoritățile se tem că multe dintre victime sunt copii sub 15 ani.

Guvernul local a asigurat alimente și apă pentru aproximativ 600 de persoane, a declarat Aktoprak, iar un convoi umanitar format din oficiali locali și membri ai Organizației Internaționale pentru Migrație s-a îndreptat duminică spre regiune. Un convoi umanitar trecuse sâmbătă după-amiază pentru a livra prelate și apă, dar nu și alimente.

Condițiile au îngreunat distribuirea. Până duminică după-amiază, terenul încă aluneca, rocile cădeau și solul se fisura din cauza presiunii crescute și a apelor subterane curgătoare. Nu a sosit niciun echipament de terasament, iar oamenii căutau cadavre folosind unelte precum lopeți și furci, a declarat dl Aktoprak.

Regiunea a fost martoră în ultimele câteva luni la confruntări tribale. Sâmbătă dimineața, o ceartă a izbucnit între două clanuri, ceea ce a ridicat temeri privind siguranța celor care călătoreau pe singurul drum disponibil. Opt persoane au murit în confruntare, iar zeci de case au fost incendiate, a declarat dl Aktoprak.

Alunecarea de teren a lovit satul în jurul orei 3 dimineața vineri, lovind casele când mulți locuitori dormeau. Unii dintre bolovanii care au îngropat casele și au tăiat o autostradă principală erau mai mari decât containerele de transport maritim.


Surse:CNN, New York Times

 

Categorie: Externe
Etichete: alunecare de teren, calamitate naturală, dezastru, Papua Noua Guinee
Distribuie:
Articolul anterior
Singura sportivă din județul Timiș cu titlul de Maestru Emerit al Sportului – o adevărată creatoare de campioane
Articolul următor
Lista medicamentelor neconforme în România | Comisia Europeană cere suspendarea autorizației de comercializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie