8 obiceiuri care ne afectează negativ sănătatea și 8 soluții simple care ne pot ajuta

lorena m e1702008616501
Distribuie:

Uneori ne simțim obosiți, fără chef și energie, și nu știm de ce. Poate nu trebuie să cercetăm prea departe, ci să ne analizăm puțin propriul stil de viață.


Suntem ființe umane, avem nevoie de aer, apă, mâncare, odihnă pentru ca organismul nostru să poată funcționa. Am observat multe greșeli pe care oamenii le fac; comportamente care, încet dar sigur duc spre degradarea sănătății, așa încât m-am gândit să prezint niște soluții simple, ca variante la unele obiceiuri nesănătoase care îți pot afecta viața.


Comportamente nesănătoase care ne afectează starea de sănătate:
1. Mâncăm până „plesnim”

Alimentația reprezintă un factor determinant pentru starea noastră de sănătate, așa cum am explicat și în alte articole. Hrana poate să ne fie, așa cum spunea și Hipocrate „medicament sau otravă”.

Foarte multe persoane caută diete și rețete, metode „magice„ prin care să nu se îngrașe sau să slăbească. Un lucru esențial, atât pentru dietă cât și pentru sănătate, este echilibrul. Să ne oprim atunci când simțim primul semnal de sațietate este important pentru sănătatea aparatului digestiv și, implicit, ne va influența și silueta.

Dacă ne convingem creierul că avem mâncare la discreție și nu e nevoie să facem rezerve, ca pe vremea când strămoșii noștri trăiau în peșteri și mâncarea se dobândea cu mare greutate, va fi mai ușor să lăsăm „și pe mai târziu” din acea porție de mâncare.


2.Program de masă neregulat

Atunci când nu avem o rutină, când nu obișnuim corpul cu momentul în care va primi hrana necesară, producem o serie de dereglări care pot duce la afecțiuni pe viitor. Dacă sărim peste mese sau, din contră, mâncăm în exces, putem să ne alegem ușor cu gastrită sau dereglări ale vezicii biliare.

Dacă avem niște mese regulate și o viziune asupra meniului, reușim să acoperim macronutrienții și micronutrienții necesari fără să ne suprasolicităm organismul sau ne stresăm calculând zilnic necesarul de calorii.


3. Facem alegeri pe grabă, mâncăm ce ne este la îndemână

Când nu avem o perspectivă asupra a ce vom mânca în ziua respectivă, suntem tentați, de foame, să cumpărăm primul lucru pe care îl găsim – și, deseori, ne oprim la covrigăria sau shaormeria din colț. De asemenea, ronțăiala dintre mese ne supune sistemul digestiv la o activitate continuă și istovitoare.

O soluție eficientă ar fi să facem un plan alimentar la început de săptămână și o listă de cumpărături, astfel încât să avem control asupra varietății alimentelor pe care le introducem în organism. Există sute de variante de preparate rapide, sănătoase și gustoase care pot fi luate cu ușurință la birou.


4. Uităm că nu putem trăi fără aer

Grija de a respira aer cât mai oxigenat nu este prioritară pentru multe persoane. Majoritatea lucrăm 8-10 ore în spații închise, apoi ne urcăm în mașină și când ajungem acasă, stăm tot înăuntru.

Respirăm sacadat, agitat și fără să o facem conștient. Consecințele? Dureri de cap, stări de amețeală, lipsa de energie și chiar depresie…

Soluția: Ia-ți pauze (poți seta o alarmă, o aplicație, de ex) când eșți la serviciu și respiră conștient, în fața unui geam. Când timpul îți permite, fă plimbări și ieșiri în parcuri, păduri și zone de munte.


5. Ne hidratăm cu „cafea și suc”

Corpul nostru este 70%-80% apă. Așa cum am mai explicat și în articolul anterior, apa ne este necesară pentru că organismul să își îndeplinească funcțiile, iar noi o pierdem zilnic prin urină, transpirație, umori, uitând să o „recuperăm”.

Cercetătorii arată că majoritatea persoanelor care au anumite afecțiuni s-a dovedit a fi deshidratate. Necesarul de apă este de 40 ml/kg corp, însă apa este de multe ori înlocuită cu alte lichide, care deshidratează și mai mult organismul. Sucurile, în special, înlocuiesc un consum optim de apă și aduc mult zahăr și o serie de substanțe nocive. Deci, dacă nu ne hidratăm corect, cum ne-ar putea menține viața niște organe „stafidite”?

Așadar, să avem în permanență o sticlă  sau un pahar de apă pe birou poate fi un ajutor pentru a ne aminti de acest obicei extrem de important – astfel vom asigura necesarul de apă pentru corpul nostru.


6. Mâncăm de supărare, într-un mod compulsiv

Mâncarea este cea care ne furnizează energia necesară ca să putem trăi. Astfel, ar trebui să mâncăm pentru producția de energie, nu pentru a ne satisface poftele. Este efectiv o setare mentală, care funcționează dacă îți propui.

Cele mai multe cazuri de supraponderabilitate cu care m-am întâlnit nu aveau doar o cauză fizică – identificăm o refulare în mâncare cauzată de emoții neexprimate. Știm că mâncarea provoacă producția de hormoni și implicit ne oferă o stare de „mai bine”, astfel mâncatul devenind o dependență.

Este absolut necesar să învățăm cum să ne gestionăm emoțiile, și să evităm să „pansăm” cu mâncare, iar asta se întâmplă pentru că ne creăm o stare de bine provenită din exterior, pentru o foarte scurtă perioadă de timp/ Acest fapt are consecințe dezastruoase pentru sănătate, așa că putem înlocui acest obicei nesănătos cu o plimbare: vom câștiga mișcare, conectare cu natura și oxigenare.


7. Uităm de somn și mișcare

Dormim câteva ore pe noapte și, cei mai mulți dintre noi, alături de televizor, nu de o carte. Somnul de calitate, care să ajute realmente la regenerarea organismului, este insuficient și dereglat atunci când avem aparate elecromagnetice în preajmă.

Îți sugerez să încerci să adormi înainte de ora 22, pentru că organismul să poată beneficia de minim 8 ore de somn de calitate.

Sedentarismul a devenit tot mai popular; toate ne sunt la îndemână, iar dacă nu, ni le livrează un curier. Așa că tot mai mulți oameni fac tot mai puțină mișcare, aceasta fiind cauza dovedită a multor afecțiuni.

Există acum antrenori ( https://www.facebook.com/galis.ruben) care te ajută prin programele lor, să faci mișcare chiar și din birou sau din locuința ta.

Există aplicații care te ajută să-ți amintești de „dezmorețeala”. Acum știi, trebuie doar să vrei 🙂


8. Nu e despre ce „ai voie”, ci despre ce „îți face bine”

Atunci când privim un stil de viață sănătos că pe o luptă continuă, încercând să fim mereu câștigători, la un moment dat obosim și cedăm.

Ceea ce îți propun este să schimbi mindset-ul, să adopți niște măsuri simple, care să îți constiutie stilul de viață:

  • înlocuiește zahărul cu miere sau melasă
  • uleiul obișnuit (rafinat) cu ulei presat la rece
  • cerealele procesate cu cele integrale
  • înlocuiește microundele cu un aparat de gătit cu aer cald (air fryer) sau la abur (steamer),  tigăi care nu necesită ulei
  • consultă eticheta produselor și evită-le pe cele cu ingrediente multe, pe care nici nu le poți pronunța
  • ia ultima masă cu 2 ore înainte de somn
  • alege gătitul în casă și alimentele de proveniență locală (aceasta poate face o mare diferență), deoarece sistemul enzimatic e dezvoltat, de mai multe generații, pe baza obiceiurilor alimentare locale.

După cum poate ai observat, putem să facem schimbări mari în viața noastră, adoptând un mod de gândire diferit și înțelegând că doar noi suntem cei responsabili pentru felul în care ne simțim!

Avem variante, avem resurse!

Deci, accepți provocarea mea de a prelua, săptămânal, unul din aceste obiceiuri sănătoase?
Atunci poți să-mi scrii în comentarii dacă informațiile mele te-au ajutat.


 

Categorie: Sănătate
Etichete: alimentație, Lorena Magyar, sănătate, soluții, stil de viață sănătos
Distribuie:
Articolul anterior
Important e să participi alături de cei (mai) mari. Corvinul a umilit Pecica și merge în sferturile Cupei României
Articolul următor
Atenție, șoferi! Ping pong preelectoral penibil pe nervii voștri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…