Acest „mândru și îngâmfat oraș de pe Mureș” are nevoie de un Departament de ESTETICĂ

cladire arad
Distribuie:

 

De ce vă miraţi că nu mai e ca pe „vremea noastră”? Atunci nu se cultiva nepotismul afişat, nu erau crime odioase, nici violuri, jafuri, nici droguri, trafic de influenţă, falsuri, nici plagiate și comisioane. Atunci, fiecare avea câte ceva de mâncare, ceva televiziune, ceva de lucrat, ceva apartament şi ceva benzină pentru duminicile cu soţ. În schimbul acelui „ceva”, se risipeau aplauze, omagii, elogii scrise, admiraţii. Ce vremuri!? Ce de vagabonzi ai vieții? 

Astăzi, societatea e alta. Numai voi spuneţi că vremea e pe dos. Dacă e aşa, atunci trebuia întoarsă, altfel rămâneam cu privirea îndreptată spre comitete şi cu palmele zgomotânde spre laude şi ovaţii.

Generaţia actuală şi-a alcătuit deja o identitate. Trăiește delirul nesiguranţei, al agresiunilor din jur, al jafurilor şi mafioţilor, convieţuiește între pulpe şi sâni televizaţi, suportă ameninţarea concedierii, a dobânzilor insolvabile, a preţurilor publice necontrolate. Se revoltă într-o înjurătură discretă către politicienii mincinoşi, se mâhnesc că proprii copii se simt excelent în mediocritate, că prietenii lor au percing-uri şi nu se miră că vecinul îşi aduce acasă, pe ascuns, câte un bărbat. Ispita imaginilor dinamice, epidermice, şocante nu ne slăbeşte. Agreăm tensiunea momentului, suportăm dinamismul evenimentelor, nu ne îngrijorăm decât de propriile noastre griji. Aceasta e vremea cea nouă, a celor ce nu mai ştiu mare lucru despre Brâncuşi, Eminescu, Dante, Goethe, Michelangelo. E vremea ce vremuieşte, iar faptul că pot trăi fericiţi fără cultură e un curaj demn și respectabil.

Vremea nu mai e a voastră, domnilor seniori! Treceţi voi binişor în muzee, ocupaţi-vă de grădinărit, plimbaţi-vă miraţi pe Corso şi povestiţi istoria tinereţilor voastre! Lăsaţi vremea nouă să se alcătuiască, aşa cum ştie ea, europeneşte, cu toleranţe şi intoleranţe, cu minciuni şi adevăruri, cu confuzii şi certitudini. Generația Net este dublată de generația Tatoo, generația Smartphone merge în tandem cu generația Next.

Doar timpul, cu perspectiva sa seculară, poate judeca vremea cea de azi. Şi cea de ieri. Istoria nu este a războaielor, ci a vieţii publice, a modului în care mulţimea are parte de fericiri. Căci până şi acest cuvânt („fericire”) are dreptul la numărul plural. Apoi, trebuie să vă îndemn la o credinţă cronicărească: „nu vremea e sub oameni, ci bietul om sub vremi”. Cronos, personajul mitologic, roboteşte etern în roata Timpului, fără să-i pese de lumea cea trecătoare a oamenilor. Cu atât mai puţin a arădenilor, care au avut nenorocul lor politic și administrativ, dar și norocul așteptării în răbdare.

Așteaptă răbdători, prea bunii arădeni, ca Cetatea să devină spațiu public, ca Mureșul să fie vizibil de pe ambele maluri, ca terenurile sportive să genereze sportivi, ca să avem ce face, zilnic, ca să existe o zonă de socializare civică, artistică și economică în acest „mândru și îngâmfat oraș de pe Mureș”, cum afirma Caragiale. Mi-aș dori un Departament de estetică, care să arate decidenților cu degetul spre fosta Librărie Ioan Slavici de pe Corso, spre Terenul de sport al unui liceu, spre luminile stinse ale Hotelului Parc, spre intrările în municipiu, spre un Monument al Unirii de pe Bulevard, spre…

A plecat Cezarul, trăiască Regele!

libraria slavici

Categorie: Opinii
Etichete: acest „mândru și îngâmfat oraș de pe Mureș”, anton ilica, Arad, obiective culturale arad, pledoarii
Distribuie:
Articolul anterior
Elevii clasei a XI-a B de la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului – cei mai activi la colectarea și reciclarea deșeurilor DEEE
Articolul următor
Ghici, de ce nu mergeau bine lucrurile la Poliția Locală? N-aveau oamenii BODY CAM! Acum au… și nimic nu va mai fi la fel

1 comentariu. Leave new

  • avatar of mircea dan irimescu
    Mircea Dan Irimescu
    11 iulie 2019 19:23

    Două întrebari :
    1.Îl citește „cine trebuie”?
    2.”Cine trebuie” îl pricepe?
    Părerea mea.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

sorin haiduc

[Profile în câteva linii] SORIN HAIDUC

Rememorez cu admirație festivitatea organizată de SORIN HAIDUC, în calitate de director, cu prilejul aniversării a 200 de ani de existență a Preparandiei, un eveniment marcat, precum se cuvine, în…
lizica mihut 1

DEMERS TEOLOGIC ȘI CULTURAL DE EXCEPȚIE

Celebrarea de anvergură un întreg an, a bicentenarului FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ din cadrul UNIVERSITĂȚII „AUREL VLAICU” (1822-2022) ne stăruie încă în memorie și după numai trei ani asistăm la…
diana achim

[Profile în câteva linii] DIANA ACHIM

De peste un deceniu și jumătate, am o colaborare apropiată cu DIANA ACHIM. Este dificil să subliniez care este cea mai importantă dintre calitățile ei, deoarece ea reunește laolaltă mari…