[ACTUALIZARE 18]
Tribunalul Arad a decis marți, 6 februarie,că dosarul „lotul PSD Arad” trebuie să fie judecat la Tribunalul Timiș, invocând – din oficiu – „excepţia necompetenţei teritoriale a Tribunalului Arad”. Conflictul de competență iscat va fi judecat de Curtea de Apel Timișoara. Judecarea cauzei a fost suspendată până la soluționarea conflictului de competență.
Un dosar pasat între instanțe, pe ruta Arad-Timișoara… Cum a revenit cauza la Tribunalul Arad cât să fie, din nou, pasată…
Dosarul a fost trimis prima dată la judecată în 2021, la Tribunalul Arad – care a decis că actul de trimitere în judecată era „nelegal, deficitar, lacunar și cu serioase carențe în privința descrierii faptelor care au făcut obiectul urmăririi penale”, hotărând să-ntoarcă rechizitoriul la DNA pentru remedierea neregularităților (vezi actualizările anterioare).
Secția de combatere a corupției din cadrul Structurii Centrale a DNA a preluat cauza de la DNA Timișoara în luna decembrie 2022, iar procurorii de la Structura Centrală au remediat neregularitățile din rechizitoriu și tot ei au dispus trimiterea în judecată a dosarului. Astfel, cauza a fost trimisă, din nou, la instanță, respectiv la Tribunalul Timiș.
în 17 noiembrie 2023, Tribunalul Timiș și-a declinat competența de soluționarea a dosarului a trimis cauza la Tribunalul Arad pentru a fi judecată: „Declină competența soluționării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2724/30/2023/a1 privind rechizitoriul nr. 287/P/2022 din data de 13.06.2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, în favoarea Tribunalului Arad, instanță căreia îi va fi trimis, de îndată, dosarul”.
Decizia a venit ca urmare a „excepției necompetenței teritoriale a Tribunalului Timiș invocată de către inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Chisăliță Ioan-Narcis, Tripa Florin-Dan, Băețan Vasile-Alin, Dima Cristian, Pascu Patriciu-Mirel, Miuțescu Elisabeta, Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel-Gheorghe”.
[ACTUALIZARE 17] (29 iunie 2023): Pentru că se pregătește campania electorală, dosarul PSD Arad se întoarce în instanță
Se fac planurile pentru anul electoral 2024 și se reactivează problemele pentru PSD Arad. În iunie 2022 „celebrul” dosar „Colecta de la DRDP Timișoara pentru PSD Arad” a fost întors de judecători, pentru neregularități în rechizitoriu, în faza de urmărire penală. La exact un an, rechizitoriul a fost rescris, dar finalul este același: 13 inculpați au fost trimiși în judecată pentru luare de mită. Noul dosar, înregistrat cu data de 26.06.2023, se află pe rolul Tribunalului Timiș.
De urmărit dacă acest dosar va avea vreo finalitate din moment ce, în august 2024, oricum va interveni prescripția având în vedere data la care s-au petrecut presupusele infracțiuni.
[ACTUALIZARE 16] (08.06.2022): Dosarul PSD Arad se întoarce în faza de urmărire penală. Decizia este DEFINITIVĂ!
Un alt dosar marca procurorului Codrin Gavra s-a dovedit a fi o mizerie de eliminat adversari politici. „Grație” acestui dosar acesta a fost numit prim-procuror adjunct la Structura Centrală a DNA. Va fi promovat și pentru mizeria asta sau va primi șutul pe care-l merită?
Soluția pe scurt:
„În baza art. 425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.p.p. raportat la art.347 C.p.p. respinge, ca nefondate contestaţiile formulate de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE-D.N.A.-Serviciul Teritorial Timişoara şi inculpaţii CĂPRAR DOREL GHEORGHE, PASCU PATRICIU MIREL, ISPRAVNIC CRISTIAN ILIE, ZAMISKA IOAN IAROMIR, JIVAN LUMINIŢA MARIA, MIUŢESCU ELISABETA, BĂEŢAN VASILE ALIN şi TRIPA FLORIN DAN, împotriva încheierii penale din 7 ianuarie 2022 şi a încheierii penale nr.63 din data de 17.03.2022, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalului Arad în dosarul nr. 949/1/2020/a1.
În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă pe inculpaţii- contestatori la plata sumei de câte 200 lei, fiecare, cheltuieli judiciare avansate de stat. În temeiul art.275 al. 3 C.p.p.cheltuielile judiciare cu contestaţia procurorului rămân în sarcina statului. Dispune plata din fondul Ministerului Justiţiei în contul Baroului Timiş a sumelor de câte 100 lei, fiecare, apărătorilor din oficiu Glăvan Iulian Cristian, Bălan Flavius Mihai, Arsulescu Bogdan Daniel, Popa Anca Maria, Ardelean Paula-Oana, Ciucur Dana Claudia, Mihai Andra Georgiana, Afronie Alexandru-Paul, respectiv suma de 713 lei apărătorului din oficiu Pap Andrei-Sava, reprezentând onorariu avocat oficiu parţial.
Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din 8.06.2022.
Document: Încheiere finală camera consiliu 124/2022 08.06.2022”
***
[ACTUALIZARE 15] (09 ianuarie 2022) În ISTERICUL DOSAR „Colecta de la DRDP Timișoara pentru PSD Arad” în care nu s-a întâmplat nimic de când s-a inaugurat, s-a produs INEVITABILUL: judecătorii au constatat NEREGULARITATEA RECHIZITORIULUI întocmit de procurorul-șef adjunct al DNA Codrin Gavra și l-au trimis la CORECTAT
AU TRECUT 25 DE LUNI de la celebra descindere în sediul PSD Arad (9 decembrie, 2019, ora 9 dimineața este „data istorică” aleasă de procurorul Codrin Gavra de la DNA Timișoara, actualmente prim-procuror adjunct la Structura Centrală – conform FOTO PRINCIPAL) menită să desființeze toată credibilitatea de care se mai bucura formațiunea politică dirijată, vreme de 9 ani, de Dorel Căprar… ceea ce s-a și întâmplat.
De asemenea, a trecut mai bine de un an și jumătate de cât „urlătorul” Dosar 949/1/2020 a intrat (teoretic) pe fond… practic din 7 aprilie, 2020, neîntâmplându-se ABSOLUT NIMIC IMPORTANT d.p.d.v. juridic – atacuri la rechizitoriu, amânări pe cereri de recuzare… „chichițe avocățești” – asta până în prima zi de vineri, 2022 – când și-a și dat duhul!
Instanța de judecată a Tribunalului Arad desemnată în cauză a hotărât vineri, 7 ianuarie, să trimită dosarul în care 13 politicieni și angajați ai DRDP Timișoara au fost trimise în judecată pentru fapte de corupție, înapoi la procurori. 10 dintre inculpați au înaintat instanței cereri și excepții privind neregularitatea rechizitoriului. Pentru ceilalți trei inculpați, Tribunalul Arad s-a sesizat din oficiu cu privire la aceleași neregularități. Judecătorul de cameră preliminară a admis în parte cererile și excepțiile invocate.
Soluția Tribunalului, așa cum, este publicată pe Portalul Instanțelor de Judecată
„Admite în parte cererile şi excepţiile privind neregularitatea rechizitoriului emis în dosar la data de 06.04.2020 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, formulate de inculpaţii Chisăliţă Ioan Narcis, Jivan Luminiţa Maria, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie, Tripa Florin Dan, Băețan Vasile Alin, Căprar Dorel Gheorghe şi Zamiska Ioan-Iaromir. Constată neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara privind descrierea faptelor pentru care inculpaţii de mai sus au fost trimişi în judecată şi – din oficiu – faţă de inculpaţii Horgea Cristian, Munteanu Bogdan Andrei şi Dima Cristian. Respinge cererile referitoare la nelegalitatea administrării probelor, excluderea probelor şi cele privind restituirea cauzei la parchet în vederea refacerii şi completării urmăririi penale. Dispune comunicarea încheierii penale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, în vederea remedierii neregularităţii actului de sesizare, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul urmând să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei. Pronunţată în camera de consiliu din data de 7 ianuarie 2022”.
[ACTUALIZARE 14] (7 aprilie, 2020) „Dosarul șpăgilor de la Vama Nădlac 2” a fost TRIMIS în INSTANȚĂ. DNA Timișoara a dat publicității fragmente din RECHIZITORIUL prin care 13 PSD-iști, majoritatea ARĂDENI, sunt acuzați de fapte de CORUPȚIE
[COMUNICAT DE PRESĂ]
În completarea comunicatului nr. 938/VIII/3 din 09 decembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara a dispus trimiterea în judecată,
În stare de arest la domiciliu, a inculpaților:
HORGEA CRISTIAN, la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– luare de mită în formă continuată (două fapte),
– trafic de influență în formă continuată,
– folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
MIUȚESCU ELISABETA, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– trafic de influență în formă continuată (trei fapte din care una în formă continuată),
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– complicitate la luare de mită în formă continuată,
Sub control judiciar, a inculpaților:
ISPRAVNIC CRISTIAN ILIE, la data faptelor director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
– luare de mită în formă continuată,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
DIMA CRISTIAN, la data faptelor șef al Agenției de Control și Încasări Jimbolia, perntru comiterea următoarelor infracțiuni:
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
– complicitate la luare de mită în formă continuată,
LUCACIU MIRCEA ANDREI, la data faptelor șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
– luare de mită,
PASCU PATRICIU MIREL, la data faptei șef al Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, pentru comiterea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
BĂEȚAN VASILE ALIN, la data faptelor inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
Și în stare de libertate, a inculpaților:
CĂPRAR DOREL GHEORGHE, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
– complicitate la luare de mită în formă continuată,
TRIPA FLORIN DAN, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
– complicitate abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
CHISĂLIȚĂ IOAN NARCIS, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, pentru comiterea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
JIVAN LUMINIȚA MARIA, deputat în Parlamentul României, pentru comiterea unei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
ZAMISKA IOAN – IAROMIR, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– dare de mită,
MUNTEANU BOGDAN ANDREI, la data faptelor șef al Biroului Încasări Venturi din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, pentru comiterea următoarelor infracțiuni:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influență în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:
1. „protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada septembrie 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.
În aceeași manieră ar fi procedat și inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins și primit de la același martor sumele de 900 de euro și 250 de lei.
2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.
Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe.
Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.
Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro.
În ceea ce-l privește pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.
De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.
Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.
Într-un context asemănător, inculpații Jivan Luminița Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliță Ioan Narcis, Horgea Cristian și Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcții de conducere în cadrul unui partid politic, și-ar fi folosit influența și autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere și execuție din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei Miuțescu Elisabeta.
Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a inculpatului Băețan Vasile Alin pe funcția de inginer în cadrul D.R.D.P. Timișoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În aceeași manieră au procedat și organizațiile județene Arad și Caraș – Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea și credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracțională descrisă mai sus.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Față de suspecții Ținte Raul și Lazarov Nicoleta a fost dispusă soluția clasării iar în cazul inculpatei Stoenescu Anca-Patricia s-a dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
[ACTUALIZARE 13] (21 decembrie, 2019) GAFĂ ENORMĂ a avocaților lui Dorel Căprar: au cerut recuzarea procurorului Codrin Gavra LAOLALTĂ cu a șefei DNA Timișoara. Deputatul a fost INCULPAT în „Dosarul șpăgilor de la Vama Nădlac 2”
Deja notoriul Dosar nr. 3324/1/2019, botezat de procurori și presă „Șpăgile pentru partid din Vama Nădlac 2” tinde să se umfle aproape de „punctul de pocnire”, numărul inculpaților oficial crescând la 10… and counting.
Astfel, inculpaților Horgea Cristian, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie, Dima Cristian, Lucaciu Mircea Andrei, Pascu Patriciu-Mirel, Băețan Vasile-Alin, şi Stoenescu Anca-Patricia li se adaugă deputații Dorel Căprar și Florin Tripa – care au fost înștiințați oficial în dimineața zilei de vineri, 20 decembrie, despre acest fapt în acest dosar de corupție.
Pus oficial sub acuzare de procurori că „ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid”, Dorel Căprar mai este suspectat de „comiterea a 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, două infracțiuni de complicitate la luare de mită, trei infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” – conform materialului de Urmărire penală elaborat de procurorul DNA Timișoara, arădeanul Codrin Gavra.
Audierile în dosarul de corupție au fost la un pas să fie blocate, deoarece – scrie pressalert.ro „deputatul Căprar, prin intermediul avocatului, a transmis pe fax o cerere de recuzare a procurorului de caz și a șefului serviciului DNA Timișoara. Anchetatorii au aflat de acest document după ce lui Căprar i s-a adus la cunoștință calitate de inculpat.”
Conform concluziilor trase de alți avocați decât cei angajați de Dorel Căprar, acest fapt este o GAFĂ ENORMĂ făcută de apărare:
„Trebuia mers exclusiv pe recuzarea procurorului de caz… nu are doamna Lavinia Macovei nicio legătură cu speța asta… nu poate fi suspectată de imixtiune în dosar! Dacă apărarea ar fi făcut cerere de recuzare doar lui Codrin Gavra, aceasta ar fi fost soluționată, conform procedurii, de următorul șef ierarhic-superior: respectiv exact doamna Macovei – ceea ce însemna mult mai multe șanse ca cererea să fie soluționată în favoarea apărării. Incluzând-o și pe dânsa în această ecuație, cererea a fost judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție… ceea ce, desigur, a retezat orice șansă ca ea să fie admisă. Cred că apărătorii lui Dorel Căprar nu au vrut, cu asta, decât să tragă de timp și să mai obțină un termen, după vacanțele judecătorească și parlamentară, astfel încât să nu se mai poată judeca, rapid, cererea de ridicare a imunității celor doi parlamentari.”
Cererea de recuzare a fost respinsă, astfel că audierile au continuat. Deputatul PSD Arad Florin Tripa a fost înștiințat și el că are calitatea de inculpat în dosarul de corupție de la DRDP Timișoara.
[ACTUALIZARE 12] (18 decembrie, 2019) Magistrații Înaltei Curți au decis: Ispravnic, Horgea, Lucaciu, Dima și Elisabeta Miuțescu – ARESTAȚI la DOMICILIU. Pentru restul suspecților în „Dosarul șpăgilor politice” se continuă cercetarea în stare de libertate
Judecătorii Înaltei Curţi au decis ca cinci persoane din „Lotul PSD Arad” să fie plasate în arest la domiciliu, ca urmare a cererii procurorului DNA formulată pentru suspiciuni de influențare a părților implicate în proces. Astfel, Ispravnic Cristian, Horgea Cristian, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Miuţescu Elisabeta au fost arestați la domiciliu, iar Alin Băeţan şi Liviu Pascu au fost puşi sub control judiciar. Pentru Anca Stoenescu s-a dispus cercetarea în stare de libertate. Decizia luată în această după-masă este definitivă şi executorie.
Minuta soluției pronunțată de magistrații Î.C.C.J.:
„Admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva încheierii nr. 470 din data de 10 decembrie 2019, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 3275/1/2019, privind pe inculpaţii Lucaciu Mircea Andrei, Băeţan Vasile Alin, Horgea Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Pascu Patriciu Mirel, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie şi Dima Cristian.
Desființează în parte încheierea atacată, numai în ceea ce îi privește pe inculpații Lucaciu Mircea Andrei, Băeţan Vasile Alin, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Miuţescu Elisabeta, Ispravnic Cristian Ilie şi Dima Cristian şi rejudecând:
În baza art.227 alin.2 raportat la art. 202 alin. 4 lit. d şi la art.218 Cod procedură penală dispune luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de fiecare dintre inculpaţii: – Lucaciu Mircea Andrei, – Horgea Cristian, – Ispravnic Cristian Ilie, – Miuţescu Elisabeta, – Dima Cristian, pe o durată de câte 30 de zile, începând cu data de 18 decembrie 2019 până la data de 16 ianuarie 2020, inclusiv.
În temeiul art.221 alin.1 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu le impune inculpaţilor:
– Lucaciu Mircea Andrei să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricţiilor stabilite de acestea;
– Horgea Cristian să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricţiilor stabilite de acestea;
– Ispravnic Cristian Ilie să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricțiilor stabilite de acestea;
– Miuţescu Elisabeta să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricțiilor stabilite de acestea;
– Dima Cristian să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune restricțiilor stabilite de acestea;
În temeiul art.221 alin. 2 Cod procedură penală, pe durata arestului la domiciliu, inculpaţii Lucaciu Mircea Andrei, Horgea Cristian, Ispravnic Cristian Ilie, Miuţescu Elisabeta şi Dima Cristian au următoarele obligaţii: – să se prezinte în faţa organului de urmărire penală şi a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată.”
[ACTUALIZARE 11] (13 decembrie, 2019) A venit rândul lui Mihai Fifor să fie audiat la DNA, în calitate de „martor-vedetă”, alături de fostul ministru al Transporturilor Răzvan Cuc și de deputatul Luminița Jivan
Fostul vicepremier si ministru de Interne Mihai Fifor si deputatul PSD Luminita Jivan au fost audiați la DNA Timișoara, în calitate de martori, în dosarul șpăgilor încasate la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP). La audieri este așteptat astăzi și fostul ministru al Transporturilor, Razvan Cuc.
La ieșirea din sediul DNA, Mihai Fifor a declarat ca a fost citat in acest caz in calitate de martor: „Era firesc sa raspund solicitarilor procurorului de caz. Niciodata nu am avut nimic de ascuns. Întotdeauna am respectat legea.”
„Vreau sa spun cu toata fermitatea ca nu am cunostinta de tot ce s-a intamplat in acest dosar. Am vazut in presa, sunt lucruri pe care le dezavuez in mod ferm” afirma Fifor.
Politicianul precizează că sprijină activitatea instituțiilor abilitate să facă lumină în acest dosar.
„Sunt in continuare ferm decis sa sprijin activitatea institutiilor abilitate pentru ca eu cred ca este important sa se finalizeze acest caz. Am stat cat a solicitat procurorul de caz. Nu am cunostinta de ce s-a intamplat acolo, sunt lucruri pe care le-am aflat din presa. Important e sa se respecte legea”, a declarat Fifor.
Întrebat de jurnaliști ce legătură are cu fostul său șef de cabinet Emilian Pintea, care ar fi rostit în înregistrări numele lui Fifor, fostul secretar general al PSD a declarat că nu i s-a cerut vreodată să își exercite influența.
„Niciodată nu mi-a cerut cineva să îmi exercit într-un fel influența sau autoritatea in favoarea unor angajări sau pentru orice altă problemă. Sunt un om corect care respectă legea. Niciodată nu mi-a solicitat cineva astfel de lucruri”, a declarat Fifor, citat de News.ro.
Sursa: ziare.com
Foto principal: opiniatimisoarei.ro
[ACTUALIZARE 10] (10 decembrie, 2019) Toți cei 8 SUSPECȚI duși în fața magistraților Înaltei Curți au fost lăsați LIBERI. Vezi cu ce ACUZAȚII s-au prezentat procurorii DNA în fața judecătorilor de la București
Toți cei 8 inculpați prezentați astăzi în fața judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție au fost lăsați să plece acasă – Instanța neaprobând cererea procurorilor DNA de a fi plasați în arestul poliției sau domiciliar.
Asupra Elisabetei Miuțescu a lui Cristian Horgea și Cristian Ispravnic, Instanța a dispus cercetarea sub control judiciar, iar pentru ceilalți suspecți cercetarea se va face în stare de libertate.
Ancheta continuă în acest caz – mai jos putând citi ce anume li s-a reținut inculpaților și suspecților (15 la număr), așa cum e prezentat rezumatul cauzei în viziunea procurorilor, pe pagina oficială a DNA.
Marți seara, Dorel Căprar a răspuns întrebărilor Digi24
„Fiind o anchetă nu am ce să comentez, încă nu am văzut dosarul. Nu mi s-a adus la cunoștință, nu am văzut dosarul, avocatul meu a văzut dosarul, din câte știu l-a primit astăzi și începe să-l studieze. Nu știu nimic (despre stenograme, n.red.), sunt informații doar din presă pe care le-am citit și eu și nu le comentez. Nu s-a întâmplat așa și nu le comentez”, a spus Dorel Căprar, la Digi24, marți seara.
„Nu am comis nicio încălcare a legii. Principiul meu de bază este legea, după care mă ghidez și m-am ghidat întotdeauna. Probabil că a început telejustiția, eu am fost printre primii plimbați prin fața camerelor de luat vederi. Toate lucrurile astea se vor clarifica, o să am o reacție dar pe ce scrie în dosar” (…) „O să am o reacție nu pe declarațiile unor politicieni inconștienți care probabil că la un moment dat vor avea aceeași soartă. Se vede din România că dacă faci politică, cel puțin politica unui partid, trebuie să ai asemenea momente în viață, dar tot ce nu te omoară te întărește. Mă refer la toată clasa politică… mă refer la politicienii inconștienți care au comentat fără să cunoască detalii, că sunt câțiva care au comentat”.
Întrebat dacă mai este președintele PSD Arad, el a răspuns: „Bineînțeles. De ce să nu mi se pară corect? Am fost condamnat pentru ceva? Nu mai există în România prezumția de nevinovăție? Nu înțeleg întrebarea dvs.”
În ceea ce privește declarația lui Marcel Ciolacu, Căprar a spus că „nu am de ce sa fiu apărat de partid, declarația a fost corectă, îi mulțumesc pentru declarație. N-am pentru ce să mă ascund după imunitate, după partid, n-am nimic de ascuns”.
Întrebat dacă se teme că îi va fi ridicată imunitatea, deputatul PSD a răspuns: „Din moment ce nu mă simt vinovat, nu văd de ce să mi se ridice imunitatea”.
El a negat că Viorica Dăncilă i-a cerut să pună pe cineva în funcție în instituțiile din județul Arad.
„Doamna Viorica Dăncilă mie nu m-a cerut asemenea lucruri, din contră, am avut foarte multe activități, am susținut-o public și probabil acest lucru a deranjat”.
Cu privire la sabia dăruită în campania alegerilor prezidențiale, Dorel Căprar a spus că trecutul său este de „practicant al artelor marțiale”.
„Acel cadou a fost simbolic. Simbolistica acelui cadou, nu regret că i-am dat acel cadou și lucrurile pe care i le-am spus din suflet. Acel cadou nu e o armă, nu era o armă, era un obiect de panoplie. A fost verificat de SPP, că nu puteam să vin pe scenă” a completat el.
[ACTUALIZARE 9 – ORA 17.30]
[COMUNICAT DE PRESĂ]
În completarea comunicatului nr. 938/VIII/3 din 09 decembrie 2019, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 09 decembrie 2019, a inculpaților:
ISPRAVNIC CRISTIAN ILIE, director general regional al Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– 9 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
– 5 infracțiuni de luare de mită,
– 5 infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,
HORGEA CRISTIAN, șef al Agenției de Control și Încasare Nădlac II și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– 5 infracțiuni de luare de mită din care una în formă continuată,
– trafic de influență în formă continuată,
– folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (8 infracțiuni),
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (4 infracțiuni),
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
MIUŢESCU ELISABETA, angajată în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac II, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de:
– 3 infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată,
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– complicitate la luare de mită,
DIMA CRISTIAN, angajat în cadrul Agenției de Control și Încasare Nădlac II, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– 2 infracțiuni de complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– 2 infracțiuni complicitate la luare de mită,
LUCACIU MIRCEA ANDREI, șef la Departamentul Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– 8 infracțiuni complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
– luare de mită,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
PASCU PATRICIU-MIREL, șef la Departamentului Juridic din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BĂEȚAN VASILE-ALIN, inginer în cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
STOENESCU ANCA-PATRICIA, la data faptei șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, în sarcina căreia s-a reținut s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de următoarele persoane:
CĂPRAR DOREL GHEORGHE, deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– 12 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– 2 infracțiuni de complicitate la luare de mită
– 3 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
– 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
TRIPA FLORIN, deputat în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– 2 infracțiuni de folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– 2 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
CHISĂLIȚĂ IOAN NARCIS, senator în Parlamentul României și secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizației județene a unui partid politic, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– folosire a influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
MUNTEANU BOGDAN, la data faptelor șef al Biroului Încasări Venituri din cadrul Direcției Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timișoara, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influență în formă continuată,
ZAMISKA IOAN – IAROMIR, controlor trafic în cadrul Agenției de Control și Încasări Nădlac 1, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
– complicitate la folosirea influenței sau autorității de către persoana care ocupă o funcție de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,
– dare de mită,
ȚINTE RAUL și LAZAROV NICOLETA, controlori trafic în cadrul Agenției de Control și Încasare Moravița în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de dare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Cercetările în prezenta cauză s-au desfășurat pe două paliere, după cum urmează:
1. „protecția” oferită de persoanele cu funcții de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).
În cadrul unor agenții de control și încasare situate în punctele de trecere a frontierei ar fi existat obiceiul ca funcționarii care își desfășoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale și sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata și aplica anumite sancțiuni acestora. Spre exemplu, pentru a oferi „protecție”, în perioada 2016 – noiembrie 2019, inculpata Miuțescu Elisabeta ar fi pretins și primit de la o persoană având funcția de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro.
2. modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid și cu remiterea unor sume de bani.
Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian și suspectul Căprar Dorel Gheorghe și-ar fi folosit influența conferită de calitățile lor de persoane cu funcție de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcțiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timișoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi.
De menționat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaților, urmând ca decizia finală să îi aparțină suspectului Căprar Dorel Gheorghe.
Existau și situații în care candidaților care aveau susținere politică să nu li se mai pretindă și remiterea unor sume de bani.
Distinct de folosirea influenței politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 și 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro și 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp șef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro. În ceea ce-l privește pe suspectul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins și acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remiși în mod direct la casieria organizației județene de partid.
De asemenea, cercetările au mai stabilit că șefii din cadrul D.R.D.P Timișoara sau în alte instituții locale sau regionale, susținute de partid în acele funcții, ar fi avut obligația de a plăti o taxă lunară la casieria organizației județene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcția deținută.
Distinct de aceste sume lunare, persoanele cu funcții de conducere susținute în acele funcții de partid ar fi avut obligația de a plăti și alte sume de bani, raportat la necesitățile de moment și solicitările persoanelor cu funcții de conducere din partid, identificându-se o asemenea situație când suspectul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins și primit suma de 4.500 de lei de la inculpații Horgea Cristian, Lucaciu Mircea și suspectul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegații din Japonia.
Într-un context asemănător, inculpații Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu-Mirel și suspecții Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin și Chisăliță Ioan Narcis și-ar fi folosit influența pentru numirea, cu încălcarea legii, în posturi de conducere (menționate mai sus) a inculpaților Lucaciu Mircea și Pascu Mirel și pentru angajarea inculpatului Băețan Alin.
De menționat, este faptul că inculpata Stoenescu Anca Patricia, în calitatea sa de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Arad, ar fi dispus, din considerente politice și cu încălcarea Legii educației naționale, eliberarea din funcție a unui inspector școlar pentru criticile aduse partidului.
La comiterea infracțiunilor descrise mai sus ar mai fi participat și celelalte persoane care nu au fost menționate în cuprinsul prezentului comunicat.
La data de 10 decembrie 2019, cei opt inculpați – Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian, Pascu Patriciu Mirel, Lucaciu Mircea Andrei, Dima Cristian, Stoenescu Anca Patricia, Miuţescu Elisabeta, Băeţan Vasile Alin sunt prezentați Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Celor 15 persoane – inculpați și suspecți – li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și 309 Cod de procedură penală.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
[ACTUALIZARE 8] (ORA 6.30) OPT suspecți au fost REȚINUȚI de DNA Timișoara pentru 24 de ore, ca urmare a audierilor de ieri. ȘASE sunt din Arad, TOȚI sunt de la PSD și vor fi prezentați ASTĂZI în fața magistraților ÎCCJ București cu propunere de ARESTARE
Cristian Ispravnic, Elisabeta Miuțescu, Mirel Pascu, Cristian Dima, Mircea Lucaciu, Alin Băetan, Cristian Horgea și Anca Stoenescu au fost reținuți pentru 24 de ore și vor fi prezentați în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă.
Opt suspecți au fost fost reținuți de procurori pentru 24 de ore în urma audierilor de ieri – șase dintre ei fiind din Arad și membri PSD: consilierul județean și directorul DRDP Timișoara, Cristian Ispravnic; soțul fostului prefect și responsabilul cântarului din Vama Nădlac 2 – Cristian Horgea; consilierul municipal și fost inspector școlar general l ISJ Arad, Anca Stoenescu; angajată a DRDP Timișoara și patroană a restaurantului „Carolina”, Elisabeta Miuțescu ; șeful departamentului Venituri din cadrul DRDP Timișoara, Mircea-Andrei Lucaciu și Alin Vasile Băetan – de asemenea, angajat al DRDP.
Alături de cei șase arădeni a fost reținut și Mirel Pascu, fost primar PSD al orașului Bocșa (județul Caraș-Severin) și șef al departamentului juridic din cadrul DRDP Timișoara, respectiv Cristian Dima – lucrător la Vama Nădlac 2.
Toți cei opt suspecți vor fi prezentați în cursul zilei de astăzi în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție din București cu propunere de arestare preventivă.
Cu toții au fost urcați într-o dubă și un Logan și transportați, azi-noapte, la București.
[ACTUALIZARE 7 – 09 decembrie ORA 19.45]
Fostul Inspector-șef al Inspectoratului Școlar Județean Arad, Anca Stoenescu a ajuns, la rândul ei, la DNA Timișoara. A declarat presei că „nu a făcut nicio destituire ilegală” și a spus că va da detalii la ieșirea din biroul procurorilor (ceea ce nu s-a întâmplat).
Un amănunt foarte important al acestei „mișcări politice” (la urma urmei, nimic altceva): demnitarii aduși la audieri începând cu 8 dimineața au calitatea de suspecți în DOSARE DIFERITE – dar au fost aduși în aceeași zi, în același loc, de aceeași echipă de procurori și, mai ales, toți sunt de la PSD – majoritatea Arad.
De asemenea, procuror de caz este cunoscuta „spălătoare portocalie” Codrin Gavra – remarcat la nivel local prin dosare ca și cel în care l-a „spălat” pe ofițerul SRI corupt Cătălin Boghicevici și, din 2015 devenit celebru în toată țara ca „vedeta DNA Timișoara la condamnat infractori de grupa mică, dar care clasează pe bandă rulantă dosare grele cu prejudiciu de sute de milioane din bugetul orașului sau Fonduri EU, furate de politruci corupți” – cum îl caracterizează presa timișoreană… aproape în bloc.
[ACTUALZIARE 6 – 09 decembrie ORA 17.3O]
[ACTUALIZARE 5 – 09 decembrie ora 14.30]
[ACTUALIZARE 4 – ora 13.30]
Deputatul Florin Tripa a postat în urmă cu câteva minute un mesaj din calitatea de suspect pe care o are în dosarul care a deschis această săptămână cu o „bombă marca DNA Timișoara”. Sursele noastre ne dau ca sigură informația potrivit căreia acțiunea procurorilor anticorupție de la Timișoara a pornit de la un denunț al unui om de afaceri arădean care e în scandal cu Dorel Căprar și… dușman autodeclarat al lui Florin Tripa.
„Dragi prieteni, fac această postare mai ales pentru a răspunde îngrijorării multora dintre voi, cărora vă mulțumesc pentru gândurile frumoase, dar şi pentru a satisface curiozitatea celorlalți.
A fost fără îndoială cea mai intensă dintre diminețile mele de om politic. Pornit de la prima oră spre aeroport pentru a ajunge în Parlamentul României unde m-ați trimis prin votul dumneavoastră să vă reprezint, drumul meu a urmat un traseu neașteptat, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara.
Acesta sunt motivele pentru care numele meu, din păcate, a deschis prima pagină a zilei de astăzi. Mi-aș fi dorit ca activitatea mea sau anumite realizări, în folosul comunităţii, să fie făcute publice. Uneori însă se întâmplă altfel decât ne-am dori și atunci trebuie să găsești în tine puterea de a merge înainte și mai ales să cauți să privești direct în ochii tuturor, a celor care cred și a celor care se îndoiesc de tine și să le spui cu tărie și inimă curată: Florin Tripa, deputatul Florin Tripa este un om cinstit!” – a scris deputatul PSD de Arad Florin Tripa pe pagina sa de Facebook.
[ACTUALIZARE 3 – 09 decembrie ora 11.30]
Dorel Căprar a refuzat să facă vreo declarație în fața presei, care l-a așteptat la coborârea din mașină în parcarea DNA Timișoara.
[ACTUALIZARE 2 – 09 decembrie ora 11.25]
[COMUNICAT DE PRESĂ]
Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, săvârşite în perioada 2016-2019.
În cursul zilei de 09 decembrie 2019, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate pe raza județelor Timiș și Arad, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând sediul județean al unui partid politic și domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
[ACTUALIZARE 1, 9 decembrie – ora 10.25]
Deputatului Florin Tripa i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect de trafic de influență
„Mi s-a adus la cunoștință că sunt suspect de trafic de influență – pentru că aș fi favorizat numirea în funcție a unui om cu care sunt certat de trei ani și de angajarea unui fin într-un post de simplu inginer la DRDP” – a declarat Tripa la ieșirea din sediul DNA Timișoara, după ce a fost audiat, timp de 15 minute, de procurorul DNA Codrin Gavra.
[TITLUL INIȚIAL] (9 decembrie, ora 9.25) DNA Timișoara a efectuat 15 PERCHEZIȚII la domicilii, la sediul PSD Arad și la „Drumuri”, într-un dosar de CORUPȚIE vizând mai mulți demnitari
„Percheziții DNA la sediul PSD Arad și în locuințele a trei parlamentari” au început să titreze imediat după ora 8 a dimineții; cel mai devreme cotidianele online din Timișoara – care l-au și „prins” pe deputatul Florin Tripa la intrarea în sediu pentru audieri (vezi VIDEO) – iar mai apoi, toată presa națională.
Nu mai puțin de 15 percheziții au avut loc azi-dimineață, în Arad și Timișoara. Procurorii DNA Timișoara au descins la sediul PSD Arad, în locuințele a trei parlamentari, la sediul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara și în casele altor suspecți.
„Anchetatorii au descins și la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara ca punct final al unei documentări care au început în urmă cu nouă luni, de la o informație despre șpăgile care se încasau la cântarul de la vama Nădlac 2, punct obligatoriu de oprire pentru toate TIR-urile care ies din țară. Cel care coordona activitatea era Cristian Horgea, membru PSD și nimeni altul decât soțul prefectului de Arad, Florentina Horgea, care a demisionat din funcție, în 15 noiembrie. Șpăgile încasate erau de la cinci euro până la 100 de euro pentru ca funcționarii să închidă ochii la neregulile constatate. Anchetatorii au stabilit că procente din banii colectați plecau spre unii dintre șefii din DRDP Timișoara, direcție condusă de Cristian Ispravnic, care a fost susținut să ocupe această funcție de liderul PSD Arad, deputatul Dorel Căprar. Ispravnic l-a promovat, la finalul lunii august, pe Mircea Andrei Lucaciu în funcţia de şef al Departamentului de Venituri, având rolul de coordonator al activităţii de cântărire şi verificare a autocamioanelor la punctele de trecere a frontierei din Arad, Timiş și Caraş-Severin. Asta deși Lucaciu a fost condamnat, în 2013, la zece luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic cu migranți când lucra în vama Nădlac 2.” – scrie pressalert.ro– cea mai „aproape de DNA” sursă din Timișoara.
Cei trei parlamentari vizați de ancheta DNA sunt Florin Tripa, deputat PSD de Arad, Dorel Căprar, deputat PSD de Arad și Ioan Chisăliță, deputat PSD de Caraș Severin.
„Habar nu am de ce m-au chemat. Mi-au venit la șase dimineața, acasă. Eram în drum spre aeroport. Am înțeles că și ceva percheziții la sediul PSD Arad. Au venit la 6 dimineața, mi-au speriat copilul, au spart ușa… la figurat. M-am prezentat aici. Declarăm ce e de declarat și vorbim după”, a declarat presei deputatul Florin Tripa la intrarea în sediul DNA Timișoara.
Dorel Căprar și Cristian Ispravnic au fost ridicați de DNA direct din sediul PSD Arad.
3 comentarii. Leave new
Zeii nu mai au susținere?!?! Să fi văzut Domnul faptele și îi premiază înainte de sărbători?!?
Uitați-vă la ei oameni buni ce fete de comuniști-mafioti au, Stoian ala e tata lor acum, se vede pe el ca ii place mâncarea, pe principiul mai bine sa.i fie rau decat sa.i para rau…ca sa fie bine in tara asta ar trebui înlăturati toti comuniștii, penalii si hoții. Idei noi gânduri noi…dar e imposibil daca nu le dam foc.
Mai Dorele n ai învățat nimic de la falcao.
Te ai coborât la 5000 euro șpagă.
Pe când falcao nu se dădea jos din pat fara 50000 euro.
Și ce i mai nasol…
Că ai unul dintre cei mai buni anchetatori din vestul țării . Asta nu a dat rateuri. Cam tot ce a instrumentat s a lăsat cu pușcărie.
Sincer îmi pare RAU pt tine, dar deveniseși prea prețios și prea arogant in ultimul timp..,…,
Și totuși…
Mai ai o șansă….
DA CU CIOCUL, LEAGA I PE ALTII….
Altfel te duci pe topogan