[ACTUALIZARE 2]
Ramona Lile a solicitat prin acțiuni disticte în instanță atât suspendarea executării actului administrativ (Ordinul Ministerului Educației prin care NU a fost confirmată în funcția de Rector al UAV, invalidându-se astfel rezultatul alegerilor din 11 decembrie 2023), cât și anularea acestui document.
Reamintim faptul că Ramona Lile a câștigat un nou mandat de rector al UAV, în urma alegerilor din 11 decembrie 2023, deși în 2021 a primit interdicție să candideze, în urma unei decizii de plagiat, mandat care nu i-a fost confirmat, prin Ordin, de către Ministrul Educației.
O primă soluție a fost dată de magistrații Curții de Apel Timișoara, marți 13 februarie, în dosarul prin care solicita suspendarea Ordinului Ministerului Educației. Instanța a decis respingerea cererii de suspendare. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, fapt care, se va și întâmpla având în vedere înverșunarea pe care Ramona Lile o manifestă în a rămâne la conducerea UAV, ignorând atât legea, respectul pentru mediul academic, cât și bunul simț. În dosarul în care aceasta solicită anularea Deciziei, deocamdată nu a fost stabilit termen de judecată.
13.02.2024 |
Ora estimata: 12:00 Complet: F14 Tip solutie: Respinge cererea Solutia pe scurt: Respinge cererea formulată de reclamanta LILE RAMONA în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Educaţiei, având ca obiect suspendare executare act administrativ. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtului la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel Timişoara. Pronunţată astăzi, 13.02.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre 101/2024 13.02.2024 |
[ACTUALIZARE 1] (10 ianuarie 2024): OFICIAL: Ramona Lile nu a fost confirmată rector al UAV. Universitatea are la dispoziție 3 luni să finalizeze procedurile de desemnare a unui nou rector
Ordinul a venit ca urmare a deciziei de plagiat a Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) din cadrul Ministerului Educaţiei. Senatul UAV are la dispoziție 3 luni să finalizeze procedurile de desemnare a unui nou rector și să trimită Ministerului Educației, spre confirmare, mandatul noului rector.
În cadrul alegerilor din 11 decembrie, Ramona Lile, a fost realesă în funcție, în pofida deciziei de plagiat dată de CNECSDTI din 28.01.2021 și a Ordinului de ministru nr. 3643/06.04.2021 dată de acelaşi minister al Educaţiei, prin care avea interdicția pentru o perioadă de 5 ani „ de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”.
Potrivit celor de la edupedu.ro, „deciziile de neconfirmare a unui rector în funcție sunt extrem de rare. Un alt caz identificat a fost al unui fost rector de la Oradea, neconfirmat în 2012, care a contestat în instanță decizia ministerului.”
Prin Ordinul de ministru nr. 3643/06.04.2021, Ramona Lile a fost retrogradată de la gradul de profesor și a primit în 2021 interdicția pe o perioadă de 5 ani „a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”. Ordinul aplică sancțiunea Consiliului Național de Etică (CNECSDTI) pentru șase plagiate. Instanța a confirmat situația plagiatoarei, care a depus recurs. Până la finalizarea procesului, actul administrativ își produce efectele, având caracter obligatoriu și executoriu din oficiu.
Alegerile pentru poziția de rector, mult devansate, s-au desfășurat în data de 11 decembrie 2023. Organizarea s-a făcut în total dispreț al regulilor: procedurile au fost pornite fără a se fi pus în acord Carta, care stă la baza alegerilor, cu noua Lege a Educației, iar apariția unui contracandidat „pe bune”, în persoana profesorului Liviu Bocîi a fost o surpriză.
Conform Revista 22 „ Secretariatul i-a refuzat inițial înscrierea, cerându-i-se adeverință că „nu are 3 mandate de rector”. Profesorul nu avea niciunul, dar Ramona Lile avea. Contestațiile cu nr. 11836 și 11923 din 11.12.2023 depuse de profesorul Bocîi la Biroul Electoral pentru a avertiza neeligibilitatea candidatei au fost respinse fără nicio explicație. Formatul dezbaterilor a fost încălcat: Ramona Lile nu a venit să prezinte strategia, ci a venit flancată de prorectorii care i-au ridicat osanale într-un show ridicol: președintele Senatului, Ioan Radu, a ținut să îl denigreze într-o notă discriminatoare pe profesorul Bocîi pentru că ar fi la origine oltean, așa cum ne-au relatat indignați participanți din sală.
După alegerile unde Lile a primit 87% din voturi, la contestația trimisă la CNECSDTI a venit răspunsul cu nr. 3022/13.12.2023, trimis și Ministerului Educației, Ministerului Cercetării și CEMU, care confirmă că Ramona Lile nu avea voie să candideze pentru mandatul de rector.
Totodată, Consiliul Național de Etică a avertizat că UAV, dacă validează alegerea, se expune articolului 174, alin. 5 din Legea Învățământului Superior 199/2023, care poate duce la sancțiuni de la dizolvarea structurilor de conducere responsabile, până la reorganizarea sau desființarea instituției. Cu toate că adresa CNECSDTI a fost prezentată, Senatul UAV a validat alegerea Ramonei Lile și a trimis documentele spre validare Ministerului Educației, sesizat și de profesorul Bocîi.”
Dacă ministrul educației și-ar fi asumat validarea, producând precedentul de a-și ignora propriul ordin, risca să intre sub incidența abuzului în serviciu.
[TITLUL INIȚIAL] (09.01.2024): Surse Edupedu: A fost emis un ordin de ministru al Educației de NECONFIRMARE a Ramonei Lile în funcția de rector al UAV
Rectorul reales al Universității Aurel Vlaicu (UAV) din Arad, Ramona Lile, care a câștigat un nou mandat deși în 2021 a primit interdicție să candideze, în urma unei decizii de plagiat, nu a fost confirmată în funcție, potrivit surselor Edupedu.ro. Acestea au precizat că în primele zile din acest an a fost emis un ordin de ministru al Educației de neconfirmare a Ramonei Lile, după ce aceasta a câștigat alegerile pentru funcția de rector organizate în decembrie. Rectorul UAV a câștigat alegerile din 2020 în luna februarie, ceea ce înseamnă că Ramona Lile mai are aproximativ o lună până la încheierea mandatului actual de patru ani.
Ramona Lile a câștigat alegerile din 11 decembrie pentru funcția de rector, iar Revista 22 a remarcat, ulterior, că acest lucru s-a petrecut în pofida faptului că ea nu putea candida. În aprilie 2021, rectorul Lile a fost retrogradată academic în urma unui plagiat constatat de CNECSDTI (și contestat de ea în instanță), una dintre sancțiuni fiind „suspendarea, pe o perioadă determinată de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control sau ca membru în comisii de concurs”. (detalii despre acel ordin aici).
Potrivit noii metodologii alegerilor din universități, rectorul desemnat prin alegeri sau concurs trebuia confirmat de ministrul Educației în 30 de zile de la data desemnării. Potrivit noii Legi a învățământului superior, în momentul vacantării unui post de conducere (ceea ce ar urma să se întâmple când Ramona Lile își încheie mandatul), instituția de învățământ superior trebuie să organizeze procedura de ocupare a postului în termen de maximum 3 luni:
- „Art. 146 (2): În cazul vacantării unui post în funcțiile de conducere se procedează la alegeri parțiale, în cazul directorului de departament sau al directorului de filială, sau se organizează concurs public, potrivit cartei universitare, în termen de maximum 3 luni de la data vacantării.
- (3) Modalitatea de desemnare a rectorului, dintre cele prevăzute la art. 133, stabilită cu ocazia alegerilor generale, se menține valabilă.” [n.red.: Art. 133 menționează cele două modalități de desemnare a rectorului – prin concurs public sau prin alegeri]
Sursa: Edupedu.ro
Foto – Facebook Ramona Lile
Citește și:
- FRĂȚIA PLAGIATELOR a făcut-o pe Ramona Lile „colegă” cu Louis de Broglie, Werner Heisenberg și George Emil Palade…
- [ACTUALIZARE 6] Curtea de Apel Timișoara confirmă că Ramona Lile este „cea mai mare plagiatoare din cercetarea academică românească de după 1989”. Decizia poate fi atacată cu recurs
- Universitatea „Aurel Vlaicu” a ajuns o PIAȚĂ care face manevre cu BANII STATULUI ca să aibă Ramona Lile chef de poezii. Cam asta a stabilit CURTEA DE CONTURI, a analizat PRESA NAȚIONALĂ și am lăcrimat PE SITE-ul uav.ro [DOCUMENT]
- Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile, este, din nou, vedetă națională. Revista „22” o proclamă REGINA PLAGIATULUI
- [ACTUALIZARE] Cam ăsta e nivelul! După ce a ieșit campioana corupției pe țară, „echipa Lile” emite comunicate în păsăreasca academică despre „Creșterea competitivității și vizibilității UAV în contextul strategiei proprii de internaționalizare”
12 comentarii. Leave new
O pată urâtă asupra instituţiei şi poate că nu ar fi apărut dacă în anul 2012 decanul de la Facultatea de educaţie fizică şi sport a UAV Arad Liviu Vasile Andrei ar fi fost sancţionat aşa cum a hotărât Ministerul Educaţiei tot pentru plagiat la fel ca rectorul actual al universităţii Lile Ramona. Lucrurile au stagnat până au fost uitate iar respectarea legilor şi hotărârile propuse s-au şters şi au fost călcate în picioare.
o femeie deosebita pacat ca are o membra masonica care o sapa ca nu mai are acces la banut
si inginerii peiau inventii vechi le adapteaza ca si inovatii va rog studiati vorbim de plagiat oare
Da, vorbim de copy/paste!!!!!!!!!
Radu Bo(R)fâș, nu cunoașteți,,personajul „sau…lingău?!!!
nu stiu cine esti dar eu iti spun ca voi afla si o sa te invat sa nu jignesti atentie alex cu punct
Madam plagiatoare, puturoșenie și analfabetă a ajuns în sfârșit la lada de gunoi unde ii era locul dintotdeauna. Sper sa-i luați și titlul de conferențiar și sa o excludeți total din sistem. Unii muncesc pe rupte pentru un post de conferențiar.
Fără comentarii!!!
Ar face orice să nu piardă ciolanul din mână și scaunul cald de rector. Dacă ar putea, ar trage întreaga universitate, tot corpul profesoral, inclusiv studenții după ea, în prăpastie. Doar să scape basma curată și să rămână cu acces nelimitat la resursele care i se îndepărtează tot mai mult
CÂT TUPEU ARE DOAMNA ȘI CÂȚI LINGĂI….. MĂ ÎNTREB CE BENEFICII AU AVUT CÂT A FOST DOAMNA PE FUNCȚIE. ĂSTA E UNUL DIN MOTIVELE PT CARE SE DUC DRACULUI TOATE ÎN ȚARA ACEASTA !
Salariu uriaș, plimbări pe banii universității în toată lumea, membră în toate comisiile și comitetele, angajări pe post ale unor „prieteni”, care sigur nu se fac cu titlu gratuit, pile și relații unse din greu că să-și acopere urmele.
nu se intampla nimic cu ea, o sustine falca
desfiinteaza universitatea si face alta, falca face ce vrea el il orasul asta