[ACTUALIZARE 3] Puciul din Turcia a fost înăbușit în sânge și arestări: 265 de morți și 1440 de răniți, 3000 de militari și 200 de judecători arestați… paranoia persistă!

turkey cnn
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 3]

Autorităţile turce au înlocuit din funcţie nu mai puţin de 2.745 de judecători, după lovitura de stat eșuată. De asemenea, au mai fost schimbați și cinci membri ai Curții Supreme (echivalentul Curții Constituționale din România). Au fost emise mandate de arestare pentru 140 judecători din Tribunalul Suprem (Yargitay),

Autoritățile de la Ankara au cerut guvernului de la Atena să-i predea pe cei opt militari turci care au fugit în Grecia cu un elicopter militar turc, a anunțat pe Twitter șeful diplomației de la Ankara, Mevlut Cavusoglu. Aceștia vor fi repatriați, au anunțat ulterior autoritățile.

Lovitura de stat a fost înăbuşită, susţin oficialii. Premierul turc spune că Guvernul ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea, ca să descurajeze astfel puciuri. Binali Yildirim: „Orice ţară care-l sprijină şi-l adăposteşte pe clericul musulman Fethullah Gulen va fi în război cu Turcia” a afirmat Binali Yildirim. Cel considerat de autorităţi ca fiind responsabil de tentativa de puci trăieşte, de ani buni, în Statele Unite. De altfel, el a condamnat deja lovitura de stat. El mai este acuzat de administrația președintelui Recep Tayyip Erdogan că încearcă să construiască „o structură paralelă” în armată, justiție, mass-media și învățământ pentru a prelua puterea în Turcia, acuzații negate de Gulen.
În continuare apar informaţii care susţin că lovitura de stat nu ar fi fost complet înăbuşită. Reuters, citând surse militare greceşti, anunţă că puciştii ar fi preluat controlul asupra unei fregate staţionate în baza de la GOLCUK, iar Amiralul flotei turce ar fi fost luat ostatic.

Un elicopter cu militari turci a aterizat în Grecia, iar cele opt persoane aflate la bord au cerut azil politic în ţara vecină.

Un bilanț de la orele după-amiezii de astăzi indică următoarele cifre: numărul persoanelor decedate: 265 de morți – 161 de civili, soldați, polițiști și 104 puciști. 1440 de oameni au fost răniți în schimburi de focuri și altercații. 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.[ACTUALIZARE 2] Jurnaliștii au dat afară soldații din sediul „CNN Turk”. 1536 de rebeli au fost reținuți, comandanții lor s-au predat, iar liderul „revoluției de o noapte” a fost arestat

Soldaţii participanți la lovitura de stat au bruiat ore bune emisia postului de televiziune CNN Turk. Au descins în redacţie şi, sub ameninţarea armelor, au forţat jurnaliştii să iasă din studiouri şi din regie. Blocada a luat sfârşit odată cu intervenţia poliţiştilor turci şi a simpatizanţilor Guvernului. Aceştia aproape că i-au linşat pe militari scrie digi24.ro – video – AICI. 

Bilanț oficial (ora 11.00 – ora României):

90 morți, 1.154 răniți și 1.563 arestări din cadrul personalului militar în legătură cu tentativa de lovitură de stat militară

Potrivit unor surse diplomatice turcești, mai mulți ofițeri de rang înalt  implicați în lovitura de stat împotriva Președintelui Recep Erdogan au fost arestați. Între aceștia sunt: Generalul Muharrem Kose, Colonelul Mehmet Oguz Akkus, Maiorul Erkan Agin, Locotenent colonel Dogan Uysal.

La ora 2 a dimineții de sâmbătă, potrivit surselor oficiale turce, lovitura de stat eșuase.

Foto reprezentativ: CNN[ACTUALIZARE 1] Confruntări de stradă în Turcia, soldate cu peste 100 de civili morți! Erdoğan spune că 754 militari au fost arestați. Armata anunță că lovitura de stat continuă!

Noaptea de 15 / 16 iulie, 2016 a fost una de foc în Turcia –  orașele Istanbul și Ankara fiind principalele „teatre de operațiuni” ale acțiunii armate pe care „asediatorii” o numesc lovitură  de stat, iar puterea – puci!

Lovitura de stat militară de stat în Turcia părea să fi eșuat, sâmbătă dimineața, după ce populația a răspuns chemării președintelui Tayyip Erdogan de a ieși în stradă pentru a-l sprijini. Erdogan, care era în vacanță pe litoralul turcesc, a zburat la Istanbul, în cursul nopții, și a apărut la televiziune printre mulțimea de susținători care îl aștepta la aeroport. Revolta unora dintre militari a fost un act de trădare, iar cei responsabili vor plăti un preț greu, a spus președintele. „Arestarea ofițerilor care se fac vinovați este în curs și se va merge până la rangurile superioare, până ce se va face curățenie în armată”, a declarat președintele. Punctul-cheie în desfășurarea evenimentelor a fost momentul în care Statele Unite și-au anunțat sprijinul pentru guvernul democratic ales de la Ankara – scrie digi24.ro – postul de televiziune din România care a urmărit pas cu pas evenimentul pe întreg parcursul nopții.

Sunt peste 100 de civili morți, conform ultimelor date culese de la martori și persoane implicate, într-un fel sau altul, în evenimentul care a zguduit lumea politică, și peste 1000 de răniți. Regimul de la Ankara anunță că a arestat deja 754 de militari, dintre care 5 generali și 39 de colonei.

La Istanbul, militarii puciști s-au predat.

Turcia și-a închis granițele cu Bulgaria, dar a redeschis cele două aeroporturi internaționale, din Ankara și Istanbul.

MAE român le recomandă celor care și-au programat vacanța în Turcia să o amâne.

Comunitatea internațională, în speță NATO, UE, guvernele SUA, Germaniei și ceilalți aliați tradiționali sunt de partea „Guvernului legitim de la Ankara”.

În curs de actualizare.[TITLUL INȚIAL] [NEWS ALERT] Lovitură de stat în Turcia! Armata a preluat controlul

Stare de alertă în Turcia după ce la Ankara și în Istanbul au fost raportate focuri de armă. Conform primelor date culese de presă, o parte dintre generalii turci ar fi confirmat că „e vorba de o lovitură de stat împotriva dictatorului – președintele Recep Tayyip Erdoğan”. Premierul turc a declarat că se va răspunde cu forța contra forței.

Armata a blocat cele două poduri din Istanbul. Traficul a fost oprit pe podurile Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet, dar nu a fost încă dat niciun motiv. Peste tot sunt raportate avioane militare şi elicoptere care survolează. În Ankara se aud focuri de armă. Există zvonuri că ar putea fi vorba despre o tentativă de lovitură de stat. Premierul turc, Binali Yildirim, a anunțat că forțele de securitate fac tot posibilul pentru a remedia situația. Tot premierul a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor fi pedepsiți aspru.

Premierul Turc: „Ar fi greşit să numim ce se întâmplă o lovitură de stat, dar sunt tentative din partea armatei. Este o încercare ilegală de a obţine puterea. Turcia nu va permite niciodată cuiva să întrerupa democraţia, iar cei care fac asta vor plăti cel mai mare preţ”.

Televiziunea națională și reațeaua de socializare facebook au fost închise.

Toate zborurile de pe Aeroportul Ataturk au fost anulate!

Emisia postului public de televiziune a fost întreruptă,fiind redeschisă de militarii care au preluat puterea.

Armata a declarat Legea marțială.

Premierul amenință cu riposta.

Erdoğan se află într-un avion în drum spre Ankara, dar nu i se permite să aterizeze.

Știre în curs de actualizare


 

Categorie: Externe
Etichete: armata turcă, Instanbul, lovitură de stat, Turcia
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Trei zile de doliu național în Franța, urmare a carnagiului de la Nisa
Articolul următor
[ROMAN FOILETON] Metamorfoza (14)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

49e60110 0cbc 11ef 8ba5 4d9e5321b4a7 large

Bambie Thug critică organizatorii Eurovision

Participantul irlandez la Eurovision, Bambie Thug, a criticat dur organizatorii Eurovision, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), spunând: „F**k the EBU”. Artistul non-binar, care s-a clasat pe locul șase…