Amintiri dintr-o țară bananieră (10)

amintiri dintr-o țară bananieră
Distribuie:
În data de 8 august a avut loc o discuție publică privind „Strategia culturală a județului Arad 2021 – 2027”.

Întrucât doritorilor de a interveni în dezbateri li s-au acordat numai 5 minute, am abordat doar două subiecte, urmând ca restul opiniilor mele să le exprim prin presă. Cele două subiecte s-au referit la viața culturală din comunele județului și, bineînțeles soarta Teatrului Vechi pentru care s-au născut noi oportunități de a redeveni al Aradului și de a-și valorifica menirea. Dar despre Teatrul Vechi, (Teatrul Hirschl) voi reveni în corespondența următoare.

Cine urmează drumurile județului în căutarea unei vieți culturale a comunelor va da de efervescența din jurul sărbătorilor religioase și de cămine culturale

(unele noi, altele încă neprăbușite) unde singura activitate sunt nunțile și eventual alte evenimente pentru care sunt închiriate. Propunerea mea este ca fiecare comună să angajeze (cu o indemnizație modică) un director de cămin care să prezinte un plan de activități culturale și să inițieze în spațiul astăzi mai mult nefolosit un muzeu folcloric, o bibliotecă, expoziții de artă plastică, o orchestră de muzică populară și una de muzică de divertisment, un ansamblu folcloric, un cenaclu literar, un simpozion pe o temă dată etc. Sunt convins că peste tot se vor găsi în special cadre didactice inimoase care să revigoreze viața culturală a comunei, în condițiile în care căminul cultural existent doar ca sediu s-ar putea finanța singur.  

Astăzi se scrie mai mult decât se citește și în fiecare sat există autori.

Chiar dacă nu se găsesc fonduri pentru cumpărarea de cărți, autorii locali, dar și autorii din alte localități ar putea dona din volumele lor. La fel cum folclorul și-ar găsi ușor practicanți printre trăitorii locului. Nu este nevoie decât de cineva care să organizeze diferitele activități, să facă schimburi culturale cu comunele vecine și să gestioneze o situație care ar putea revigora tradițiile și identitatea locului.

În condițiile în care ministerul zis „al culturii”, precum și structurile sale deconcentrate au devenit indiferente la puținul rămas din cultura din mediul rural, omul trebuie să sfințească locul, așa cum o spune și vechea expresie din popor.

Rog, încă o dată, ca aceste sugestii să fie incluse în forma finală a „Strategiei județului”.

P.S. Urmează noutățile în legătură cu Teatrul Vechi.

Categorie: Editorial
Etichete: Amintiri dintr-o țară bananieră, cămine culturale, Gheorghe Schwartz, teatrul hirschl, teatrul vechi, „Strategia culturală a județului Arad 2021 – 2027”
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: Propunerea PSD de REGLEMENTARE a pieței energiei se impune ca o necesitate!
Articolul următor
Filmul „Imaculat“, proiectat în premieră la Arad, în grădina de vară de la Cinematograful Arta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

sorin haiduc

[Profile în câteva linii] SORIN HAIDUC

Rememorez cu admirație festivitatea organizată de SORIN HAIDUC, în calitate de director, cu prilejul aniversării a 200 de ani de existență a Preparandiei, un eveniment marcat, precum se cuvine, în…
lizica mihut 1

DEMERS TEOLOGIC ȘI CULTURAL DE EXCEPȚIE

Celebrarea de anvergură un întreg an, a bicentenarului FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ din cadrul UNIVERSITĂȚII „AUREL VLAICU” (1822-2022) ne stăruie încă în memorie și după numai trei ani asistăm la…
diana achim

[Profile în câteva linii] DIANA ACHIM

De peste un deceniu și jumătate, am o colaborare apropiată cu DIANA ACHIM. Este dificil să subliniez care este cea mai importantă dintre calitățile ei, deoarece ea reunește laolaltă mari…