Analiza activității I.P.J. Arad în primele 3 luni din 2024: Infracționalitatea stradală, violența domestică, infracțiunile rutiere și furturile din societățile comerciale (produse de pe rafturi) au înregistrat o creștere. Se schimbă abordarea campaniilor preventive în școli

ipj arad
Distribuie:

În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 29 aprilie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a prezentat pe larg analiza activității în primul trimestru al anului. Infracționalitatea stradală, violența domestică, infracțiunile rutiere și furturile din societățile comerciale (produse de pe rafturi) au înregistrat o creștere. În ceea ce privește campaniile de prevenire derulate în școli, s-a încercat o schimbare de abordare a modului în care acestea se vor derula începând din luna mai. În acest context, odată cu expirarea împuternicirii în funcția de Șef Birou Siguranță Școlară a Comisarului șef de poliție Nădrăguță Ovidiu-Ioan, conducerea acestui Birou a fost preluată de un psiholog, Comisar șef Petreuș Ana Daniela. Totodată s-a prezentat și aplicația e-DAC, care se dovedește extrem de utilă în activitatea polițiștilor.


Despre Aplicația e-DAC

Aplicația e-DAC, folosită de polițiștii români de la sfârșitul lunii martie – când a fost implementată la nivelnațional – a fost folosită din plin de IPJ Arad, sistemul având peste 18.000 de interogări în baze de date precum cele de evidența persoanei, ITP, RCA, urmăriți, dispăruți, furturi auto, cazier.

Despre sistemul e-DAC,  a vorbit, pe scurt, subcomisar de poliție Maria Grădinariu:

e-DAC este o soluție integrată la nivel european, o platformă asemănătoare cu cea de la Poliția de Frontieră, dar face verificări în mai multe baze de date, printre care ITP, RCA, urmăriți, dispăruți, cazier, furturi auto, evidența persoanei. Toți agenții din teren au fost dotați cu astfel de dispozitive, atât telefoane mobile cât și tablete, este foarte utilă. Până în prezent, într-o lună de zile, având peste 18 mii de interogări. Este folosită des, iar pe viitor se dorește un trend ascendent și va urma dotarea cu alte dispozitive”.

Verificări în sistemul e-DAC pot face polițiștii care se află pe teren, cei de la Rutieră și de la Ordine Publică, fiecare echipaj fiind dotat cu o tabletă, respectiv un telefon mobil prin intermediul cărora pot fi făcute verificările în aplicație.

Fiecare echipaj de Rutieră are tabletă și cei de la Ordine Publică au telefoane, numărul lor – al dispozitivelor – este confidențial. Ceea ce este de noutate este rapiditatea cu care putem să verificăm foarte multe baze de date. Plecând de la prezentarea unui document, cum ar fi permisul sau actul de identitate, putem să verificăm, practic, în toate bazele de date curente ale Poliției Române, administrate de Poliția Română sau de alte instituții, dar folosite în mod frecvent de Poliția Română”, a declarat chestorul Dan Stoicănescu, șeful IPJ Arad.

Cine este verificat în aplicația e-DAC?

Șeful IPJ Arad spune că „legislația și condițiile legate de legitimare și verficare nu s-au schimbat. Ceea ce s-a schimbat este modalitatea tehnică în care o facem. Aplicația este în dezvoltare și la momentul legitimării, polițistul din stradă va putea să facă într-un final o verificare exhaustivă asupra datelor legate de persoana din fața lui. Asta este marea realizarea tehnologică. Sigur suntem în secolul XXI și verificările acestea se făceau și la frontieră. Acum, această verificare poate să o facă fiecare polițist, condițiile de legitimare nu s-au schimbat, pe cine verificăm și de ce verificăm. Ci doar avem posibilitatea, fără să mai apelăm centrul operațional sau centrul operațional de la municipiu, să facă verificarea fiecare polițist din stradă”.

Chestorul Dan Stoicănescu a mai punctat faptul că în aplicație apar mențiuni făcute și de Poliția din alte state „dacă sunt mențiuni care sunt conform legislației noastre, da”, cum ar fi urmăriții din alte state sau care au proceduri în derulare. Nici minorii nu fac o excepție de la verificarea în sistemul e-DAC.


Analiza activității I.P.J. Arad în primele 3 luni ale anului 2024

Din punct de vedere al infracționalității sesizate, au fost înregistrate 1.839 de fapte, dintre care 989 de infracțiuni judiciare, 247 de natură economico-financiară și 603 de altă natură, înregistrându-se o ușoară creștere față de acceași perioadă a anului trecut, cu 4,02%.

În mediul urban, au fost înregistrate 1.296 de fapte, cu 57 mai multe față de anul precedent, iar în mediul rural, 543, o creștere cu 14 fapte.

Din numărul total al infracțiunilor sesizate în primele 3 luni ale anului, 798 se regăsesc în municipiului Arad (aproximativ 44%). Acceași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate 814 fapte.


Infracționalitatea judiciară prezintă o scădere cu 95 de fapte.

Principalele infracțiuni sesizate în primele 3 luni rămân, și în acest an, cele contra patriomniului, pe trend descrescător (-2,39%): 734 de fapte sesizate în 2024, față de 752 în primele 3 luni din 2023. Dintre acestea, 361 au reprezentat furturi, înregistrând o scădere cu 15,85%. Majoritatea categoriilor de furt sunt în scădere, singurul indicator unde se înregistrează creșteri fiind furturile din societățile comerciale.


Infracționalitatea stradală a înregistrat o creștere cu 34 de fapte față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 172 de fapte.

Cele mai multe fapte din categoria infracțiunilor stradale stradală au fost, în primul trimestru al anului, lovirile: 68 de fapte față de 24, anul trecut. Din numărul total, aproximativ 75% au fost în municipiul Arad. 492 de persoane au fost cercetate în calitate de suspecți, față de 546 în anul precedent. Au fost dispuse măsuri preventive față de 86 de persoane, (mai puțin cu aproximativ 5% față de anul anterior).


Din punct de vedere al combaterii contrabandei cu țigarete și tutun,

în primele 3 luni ale acestui an, fost desfășurate 79 de percheziții și organizate 4 acțiuni specifice, sub coordonarea parchetelor competente și în colaborare cu alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și subunitățile Inspectoratului de Poliție Județean Arad, au ridicat, în vederea confiscării, aproximativ 361.000 de țigarete susceptibile a proveni din contrabandă, în valoare totală de aproximativ 352.500 de lei. Au fost dispuse măsuri preventive față de 11 persoane.


Polițiștii arădeni au emis, în primele 3 luni ale acestui an, 58 de ordine de protecție provizorii

(față de 52 în anul precedent), toate confirmate de unitățile de parchet. În primele 3 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 230 de cazuri de violență domestică, din care 131 în mediul urban, față de 197 în anul precedent (117 în mediul urban).


Siguranța rutieră rămâne o prioritate a poliției arădene,

fiind organizate, periodic, acțiuni pentru impunerea respectării legislației rutiere pe șoselele din județ. Au fost
organizate 352 acțiuni, pe șoselele din municipiu și județ, împreună cu reprezentanți ai Registrului Auto Român, Consiliul Județean (cântarul mobil), polițiști locali și alte structuri. În primele 3 luni ale anului, activitățile preventive și de combatere a încălcării legislației rutiere au vizat principalele cauze generatoare de accidente rutiere : viteza excesivă, neacordarea priorității de trecere pietonilor și neacordarea priorității de trecere vehiculelor.

Rezultatul vizibil și cel care ne bucură cel mai mult este scăderea cu peste 42% a numărului de persoane decedate ca urmare a accidentelor rutiere: 4 (față de 7 în anul precedent) și cu peste 12% a persoanelor rănite grav: 13 în 2024 față de 15 în 2023. Numărul persoanelor rănite ușor, în accidente ușoare a scăzut, de asemenea: de la 112 în 2023, la 102 în acest an. Numărul accidentelor ușoare a rămas aproximativ același: 84 (față de 83 anul trecut).

De asemenea, a fost înregistrată o creștere a numărului de infracțiuni la regimul circulației rutiere, de la 192 în 2023, la 216 în 2024 (+12,5%). Numărul de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în primele 3 luni ale acestui an este 9.095, în scădere față de anul precedent (-18%). Au fost reținute 621 de permise de conducere și retrase 385 de certificate de înmatriculare.

În anul 2024 au fost desfășurate 7 razii și 264 de acțiuni, pentru prevenirea accidentelor rutiere și descurajarea fenomenului infracțional.


Siguranța școlară rămâne o prioritate a polițiștilor arădeni,

pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, personalului didactic, precum și pentru prevenirea delincvenței juvenile, în incinta și zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. În perioada de
referință au fost înregistrate 13 fapte de natură penală, față de 10, în aceeași perioadă din 2023.

Totodată, continuă activitățile preventive în mediul școlar, desfășurate de polițiștii Biroului de Siguranță Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității, precum și polițiștii din cadrul subunităților.

În acest context, la nivelul I.P.J. Arad se acționează pe mai multe direcții, în baza unor planuri de măsuri care prevăd activitățile în care efectivele noastre sunt angrenate.

Un plan de de acțiune, întocmit la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Sănătății, Serviciului Român de Informații, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și Ministerului Finanțelor, prevede organizarea de activități pentru prevenirea consumului de droguri sau altor substanțe cu efect psihoactiv, ca risc major la adresa siguranței individuale și naționale.

Un alt plan de măsuri a fost întocmit la nivelul Prefecturii Județului Arad, unde, împreună cu celelalte structuri ale M.A.I. din teritoriu, și Inspectoratul Școlar Județean Arad, sunt desfășurate activități de prevenire a consumului de alcool și droguri printre elevi,

Totodată, la nivelul I.P.J. Arad, este în desfășurare o campanie de prevenire a infracționalității în mediul online, unde sunt angrenate atât universitățile din Arad, cât și universități din județele Timiș și Caraș-Severin, precum și structuri de combatere a infracționalității din domeniu, din județele implicate.

Vă reamintim că începând cu data de 24 aprilie a.c., a fost dat startul sesiunii de admitere în cele 2 unități de învățământ postliceale ale Poliției Române, din Cluj-Napoca și Câmpina, perioada de înscriere fiind până la data de 14 mai a.c., (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică), candidații pot depune cererile de înscriere, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail [email protected].


 

Categorie: Știri
Etichete: campanii de prevenire, infracționalitate stradală, IPJ Arad, Siguranța școlară
Distribuie:
Articolul anterior
[CRITIC GUEST] Ela Emilia Iakab: „Intrarea secretă”
Articolul următor
O timișoreancă a devenit dublă Campioană Balcanică la Culturism, și Campioana Absolută, la categoria ei de vârstă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie