Andrei Mocuța își lansează noul roman la târgul de carte Gaudeamus

andrei mocuta transfer coperta corectat page 0001 scaled
Distribuie:

Scriitorul arădean Andrei Mocuța își va lansa noul roman în acest weekend, la cel mai important târg de carte din România: Gaudeamus. Romanul se numește Transfer și autorul îl descrie astfel pe coperta interioară a cărții: „o zi care începe prost la ședința de transfer dintr-un inspectorat școlar devine pe parcurs una neobișnuită. Subsemnatul, profesor și visător incurabil, mă trezesc într-un scenariu kafkian unde încep să percep diferit realitățile din jur. Satiră, rememorare, meta-ficțiune, dialog alert, alegorie, dramă – parcursul alter ego-ului meu e un transfer continuu între lumi și o explorare a propriului destin, cu un final neașteptat.” 


Lansarea va avea loc sâmbătă, 25 noiembrie, ora 17:30, la Romexpo București, la standul editurii Humanitas, unde scriitorul arădean se va afla în prezența altor doi prozatori: Dan Perșa și Iulian Popa, evenimentul fiind moderat de Andreea Răsuceanu care a și inițiat această colecție de scriitori români contemporani. Volumul lui Andrei Mocuța este însoțit de două prezentări generoase pe coperta a patra, după cum urmează:

„Romanul lui Andrei Mocuța pornește de la o întâmplare reală din viața de profesor în sistemul de învățământ autohton, bântuit încă de metehne de tristă amintire. Pe cât de evident, pe atât de îngrijorător. Totuși, nu satira cu accente critice domină această scriere prin definiție postmodernă, construită în straturi ce aduc laolaltă, într-un puzzle intens personalizat, jurnalul de traumă profesională, însemnările de călătorie culturală, întâlnirile de suflet și spirit între confrați într-ale scrisului și filozofării, analizele aplicate de discurs literar și cinematografic. Cartea, caleidoscop de imagini și situații, pornește de la un moment-pretext, ce declanșează o serie de incursiuni în culisele memoriei, gândirii critice, analizei și speculației. Rezultă o colecție de episoade ce stau mărturie versatilității unui autor care nu se sfiește să exploreze și să combine diverse tipuri de narațiune, pentru o examinare pluri-fațetată a subiectivității proiectate în context contemporan.” (Cristina Chevereșan)

Transfer este un jurnal de călătorie inițiatică între mica și marea Vienă, între Sălașul alb și Sălașul negru, în căutarea unei destinații finale pe care nu o vom afla niciodată. Precum în Literatura, Andrei Mocuța se simte confortabil să atace mai multe dimensiuni spațio-temporale, într-un cadru imaginar și real deopotrivă, astfel că avem în față un roman ca un vis, a cărui densitate crește progresiv, pe măsură ce revolta lasă loc credinței, grila de concurs lasă loc poeziei, iar răspunsurile lasă loc întrebărilor. Cât e adevăr și cât născocire? E realitate sau reverie? What year is this? După ce ne vom fi convins că soluția la toate acestea nu contează și, poate, nici nu există, abia atunci vom înțelege că, așa ambiguă cum e, într-o zi această călătorie ne va salva.” (Vlad Pîrvu)


  • Andrei Mocuța s-a născut la Arad în 12 ianuarie 1985 și a absolvit Colegiul Național „Moise Nicoară” și Universitatea de Vest din Timișoara. Este profesor de limba engleză și franceză la Curtici și Doctor în Filologie cu teza Portret al artistului in absentia. J. D. Salinger: o monografie. A publicat patru cărți de poezie și șase de proză. Dublu nominalizat al premiului „Tânărul prozator al anului” la „Gala tinerilor scriitori” (Radio România Cultural) și pe lista scurtă a premiului de poezie „Zona 9”. „Premiul Publicului” la Turnirul de Poezie de la Balcic, organizat de Uniunea Scriitorilor. A tradus din limba engleză antologia poetică Ilustrată din Chinatown de Richard Brautigan (Paralela 45, 2018). A participat la Salon du livre Paris, dar și la turniruri de poezie sau proiecte literare din Barcelona, Padova, Trieste, Podgorica și Balcic. Prezent în antologia în limba franceză coordonată și tradusă de Radu Bata, Le blues roumain, vol. 3, Editions Unicité, 2022, și în alte antologii în limba română și maghiară (Cuvinte de legătură/ Kötőszavak). Invitat în 2022 la vernisajul și recitalul Astra poetic escape bridge organizat de Muzeul Astra din Sibiu, iar în 2023 la FILTM. Din 2020 face parte din juriul Festivalului Național de Poezie „Gellu Naum” (inițiat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” București). Fan Borussia Dortmund.

afis gaudeamus 2023


 

Categorie: Cultură
Etichete: Andreea Răsuceanu, Andrei Mocuța, Dan Perșa, Iulian Popa, târgul de carte Gaudeamus, Transfer - roman, Vlad Pîrvu
Distribuie:
Articolul anterior
Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani
Articolul următor
[ACTUALIZARE 2] După ce corpul doamnei Ileana Sîrbu a fost supus prelevărilor de probe biologice în scopul de a putea fi stabilită cauza decesului și natura acestuia, sufletul ei își poate găsi liniștea după slujba creștinească de înmormântare 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…