[ACTUALIZARE 2] ( ora 17.00):
Vineri, 24 noiembrie, timp de câteva ore, în cimitirul Pomenirea, s-a efectuat autopsia medico-legală pe cadavrul doamnei Ileana Sîrbu. Într-o stare bună de conservare, corpul a fost supus prelevărilor de probe biologice în scopul de a putea fi stabilită cauza decesului și natura acestuia (condițiile în care a survenit). Au fost prelevate probe biologice din mai multe organe interne, din țesuturi, de pe „sacul negru” în care a fost pus, fără haine, corpul defunctei imediat după deces. Deși era în stare bună de conservare și brățara aplicată pe mână, cu numele pacientei decedate, s-a dispus în dosar inclusiv o analiză ADN de stabilire a identității cadavrului, fiind prelevate în acest scop probe dentare. Seturile de probe prelevate au fost preluate de experții criminaliști și transportate la IML Timișoara pentru conservare în condiții optime, acestea urmând a fi analizate în perioada imediat următoare, o parte la Institutul de Medicină Legală din București, iar alte două seturi vor fi trimise la două laboratoare autorizate din străinătate, la solicitarea și pe cheltuiala familiei.
După finalizarea autopsiei medico-legale, corpul defunctei a fost reînhumat, de această dată creștinește. La slujba de înmormântare au participat, alături de familie, cunoscuți și prieteni.
Concluzia unei zile mai mult decât complicate, mai ales pentru familia defunctei, vine chiar din partea fiicei sale
„ Oricât de greu a fost și să mă gândesc la această zi, simt o ușurare. Am putut să-mi văd mama, să-i fac slujba de înmormântare așa cum și-a dorit și cum este normal și creștinește. În ciuda tuturor descurajărilor pe care le-am auzit în acești trei ani de când mă lupt să-i fac dreptate, s-a dovedit astăzi că era conservat corpul și s-au putut preleva probele biologice. Am dovedit că toți cei care mi-au refuzat deshumarea în primele 6 luni ale cercetărilor pe motiv că < nu se mai vede nimic, corpul nu mai există și nu au cum să fie prelevate probe> s-au înșelat. Eu am simțit că trebuie să merg până la capăt, oricât ar dura această luptă. Apreciez eforturile organelor de anchetă ca să ajungem în acest punct. Și perioada următoare va fi una la fel de grea, trebuie să așteptăm rezultatele laboratoarelor de analize, atât din țară cât și din străinătate, dar asta nu contează pentru mine și familia noastră. Am făcut o promisiune față de mama că-i voi face dreptate și nu mă voi opri până când toți cei care au greșit în cazul mamei mele nu vor plăti. Nu mă interesează numele vinovaților, numărul lor, reputația sau relațiile pe care le au, nici contextul în care au acționat în acest mod criminal. Cu siguranță acest caz va fi unul dintre puținele cazuri de acest gen din România care, sper, va contribui la <sănătatea> sistemului de sănătate. Dumnezeu s-o odihnească pe mama și o rog să mă ierte pentru că i-am <ciopârțit> trupul, dar simt că în sfârșit își poate găsi și ea liniștea prin slujba creștinească și rugăciunile de astăzi. Le mulțumesc tuturor celor care au fost astăzi alături de familia noastră, fie prezenți la slujba de înmormântare, fie că ne-au transmis mesaje de condoleanțe și gânduri bune. ” – ne-a declarat Adriana Beldiman, fiica doamnei Ileana Sîrbu.
[ACTUALIZARE 1] (24 noiembrie, ora 09.41) Deshumarea în dosarul morții doamnei Ileana Sîrbu este în desfășurare
Deshumarea Doamnei Ileana Sîrbu în scopul prelevării de probe biologice este în curs. După instalarea cortului de progecție, legiștii și criminaliștii vor proceda la autopsie/ prelevare.
Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Prin ordonanţa procurorului din data de 02.11.2023 s-a dispus efectuarea exhumării cadavrului numitei S.I în vederea efectuării unei autopsii medico-legale. În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi ucidere din culpă, fapte prevăzute de art. 297 alin. 1, 298, 295, 322, 323 şi 192 Cod penal. Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
[TITLUL INIȚIAL] (20 noiembrie, 2023) După trei ani de anchetă penală în dosarul deschis în cazul morții doamnei Ileana Sîrbu, procurorul de caz a dispus DESHUMAREA în scopul de a clarifica, în primul rând, dacă a avut sau nu Covid. Aceasta va avea loc vineri, 24 noiembrie, în Cimitirul Pomenirea
Am mai scris, încă din primăvara anului 2021 despre acest caz, al doamnei Ileana Sîrbu, profesoară de matematică pensionară, soția fostului inspector-șef al Inspectoratului Școlar Județean Pavel Sîrbu și mama Adrianei Beldiman și a Cristinei Marina, care a murit la 75 de ani, în 16 decembrie 2020 după ce a fost „tratată” în spitalul „suport-covid” din Grădiște de mai multe cadre medicale.
Din păcate, articolul inițial ne-a fost interzis de o instanță judecătorească care a hotărât să fie eliminat de pe site, de parcă moartea în condiții suspecte a unui pacient internat într-o unitate spitalicească publică din România nu trebuie să intereseze pe nimeni. Cu toate acestea, cazul revine în atenția publică, după trei ani de anchetă penală, printr-o decizie a procurorului de caz: DESHUMAREA corpului (a ceea ce a mai rămas din el) doamnei Ileana Sîrbu.
Deși în primele 6 luni ale cercetărilor, familia a solicitat deshumarea, aceasta i-a fost respinsă de către procurorul de caz de la acel moment, pe motiv că „nu a fost îmbălsămată și nu se mai poate vedea nimic”. Totuși, după trei ani de anchetă, noul procuror de caz (al treilea) a dispus, prin Ordonanță, DESHUMAREA.
Această procedură a fost stabilită pentru dimineața zilei de 24 noiembrie 2023, în cimitirul Pomenirea. Participă familia, procurorul de caz, polițiști criminaliști, experții-parte ai familiei, reprezentant al DSP Arad și IML Timișoara.
A avut sau nu Covid? și tratamentul aplicat a fost sau nu cauza principală pentru degradarea sănătății pacientei care a condus la deces – principalele obiective
Scopul principal al DESHUMĂRII îl reprezintă stabilirea cauzei decesului și natura acestuia (condițiile în care a survenit) – existând dubii că ar fi fost vorba de COVID 19, în urma expertizei medico-legale pe dosarul medical neputând fi confirmat diagnosticul de Covid. Motiv pentru care IML Timișoara a încheiat raportul de expertiză cu recomandare de DESHUMARE: „ Pentru stabilirea cauzelor și natura morții pacientei Sîrbu Ileana, ar fi utilă, pentru acuratețea diagnosticului de deces, efectuarea deshumării cadavrului cu prelevarea de probe biologice din organe pentru examinare microscopică”.
După DESHUMAREA propriu-zisă, se va recurge la recoltarea de probe biologice (conform obiectivelor stabilite de experții-parte), apoi familia va putea să oficieze serviciul religios pentru înmormântarea cum se cuvine a defunctei.
În aceste condiții, toți cei care au cunoscut-o pe doamna Ileana Sîrbu și vor să-i aducă un ultim omagiu, pot participa la slujba de înhumare, la cimitirul Pomenirea, începând cu ora 12.00.
Pentru a înțelege de ce s-a ajuns la această situație, prezentăm cazul pe scurt
Toate detaliile sunt tulburătoare în acest caz… de la internare și până la îngroparea bietei femei „într-un sac de nailon negru, după ce nu am fost lăsată să o văd, vreme de 18 zile… nici nu știu dacă chiar pe ea am îngropat-o acolo” – cum tot spune Adriana Beldiman, de trei ani încoace.
Internată cu o afecțiune aproape banală – dispnee de repaus – diagnostic cu care a și fost (practic) internată și care, conform protocoalelor Ministerului Sănătății, mai ales în condiții de pandemie, nici nu necesita internare, femeia, a ieșit, după 18 ZILE de internare, mare parte pe secția ATI din Grădiște dedicată COVID moartă în fapt – susține familia – din cauza unui tratament aplicat greșit, pentru un diagnostic stabilit greșit și a unei infecții nosocomiale.
Încă din primul moment, familia a avut suspiciuni cu privire la moartea soției/mamei lor. Suspiciunile li s-au întețit în momentul în care, după ce trupul acesteia a fost preluat de firma de pompe funebre pentru a pregăti înmormântarea, dus la Casa funerară și programat priveghiul și toate cele creștinești, a fost dat un telefon de un angajat al secției de Anatomopatologie de la SCJUA prin care li s-a interzis înmormântarea pe motiv de „decedat covid”. Pe moment, familia a acceptat această decizie impusă, oricum nu aveau cum să schimbe mersul lucrurilor.
Cu toate acestea, după șocul suferit cu înmormântarea în acele condiții inumane, familia a decis să solicite de la Spitalul Județean Arad întreg dosarul medical al pacientei, pentru a-și clarifica suspiciunile. În luna ianuarie 2021 (la o lună de la deces), Spitalul Județean le-a pus la dispoziție dosarul medical (o variantă a acestuia, cum se va fi dovedit mai bine de un an mai târziu, în cursul cercetărilor penale, când au fost puse la dispoziția organelor de anchetă documente modificate față de cele date inițial familiei).
Doar că, în loc să le clarifice îndoielile cu privire la modul în care a survenit și la cauzele care au condus la deces, după studierea dosarului au apărut și mai multe suspiciuni. Motiv pentru care, în luna martie 2021 familia a depus o plângere penală pe numele mai multor cadre medicale ( în principal medici curanți) care au acordat îngrijirile medicale, au stabilit diagnosticul și schema de tratament a pacientei pe toată durata spitalizării.
De atunci, adică de trei ani încoace, cazul se dă în caruselul piedicilor de tot felul (de la oameni, funcționari, instituții întregi), al cercetărilor organelor de anchetă, expertizelor de toate felurile, cercetărilor în comisiile Colegiilor medicilor ( Arad, Timișoara, București), expertizei medico-legale pe dosarul medical făcută la IML Timișoara, corespondență între organele de anchetă, familie și toate instituțiile implicate în luarea deciziilor din perioada Covid ( DSP, Ministerul Sănătății etc).
Familia și-a angajat, în plus față de avocați, o listă lungă de experți-parte: expert în medicină legală, expert criminalist, expert grafolog (pentru că, în dosarul medical s-au descoperit o serie de acorduri ale pacientei pentru diverse intervenții și proceduri medicale dar care erau semnate, de fapt, de o altă persoană care i-a falsificat semnătura – fapt dovedit la acest moment printr-o expertiză grafoscopică dispusă de Parchet, expertiză care concluzionează fără dubiu faptul că „ semnăturile aflate în litigiu de pe documentele indicate în raportul de expertiză ( n. red. Consimțămintele pacientei din dosarul medical), NU AU FOST EXECUTATE DE NUMITA SÎRBU ILEANA”), experți în diverse specializări medicale. Au fost audiate zeci de cadre medicale (doctori, asistente, infirmiere). S-au schimbat încadrări juridice ale faptelor, s-au mai descoperit alte fapte și s-au constituit dosare noi.
Prin expertiza medico-legală întocmită de IML Timișoara nu s-a putut stabili în mod cert dacă diagnosticul de Covid i–a fost stabilit în mod corect adică, dacă pacienta avea covid sau i s-a aplicat în mod eronat un protocol pentru un diagnostic inexistent: nimic din dosarul medical, înafară de un SMS de confirmare Sars Cov 2 efectuat în seara de 26 noiembrie 2020, cu 3 zile înaintea internării, test făcut de serviciul de Ambulanță, nu susține un asemenea diagnostic, nici buletinele de analize din perioada internării nu confirmă boala, iar testarea covid din perioada spitalizării stă sub semnul întrebării – deși apare în dosar 1 buletin de analiză Covid, acesta a fost emis în fals (doar printat la spital, acesta nu figurează în sistemul informatic al SCJUA), acestea neregăsindu-se înregistrate în aplicația CoronaForms cum era normal pentru pacienții Covid.
Mai mult, pacienta Ileana Sîrbu, nu este înregistrată în acea aplicație ca și pacient decedat covid, aspect obligatoriu conform protocolului din acea perioadă. Ne rezumăm la această sinteză a cazului, detalii din dosarele aflate în cercetare pe diverse direcții nu pot fi făcute publice.
7 comentarii. Leave new
Sper si cred ca se v a face dreptate, mai repede sau mai tirziu,forta familia!!!
Bine ar fi dacă toți cei care au avut rude decedate în condiții suspecte ar deschide procese. Măcar i-ar determina pe medici să nu mai procedeze la fel, altă dată…
Ajutā-i DOAMNE,să se elucideze cazul. Important este ptr noi toți !!!!!
Dumnezeu să le dea putere!!!! Să dea de toți pereții cu nenorociți!!!!
Dragii de ei….vor retrăii toată durerea!
Bunul Dumnezeu să-i ajute! Ca și doamna Ileana să-și găsească liniștea!
Și
Eroii în halate albe!Încă mai puteți găsi lista cu ,,doctorii” care au promovat inteparea. Eu după ce am descoperit-o pe medicul de familie pe listă a rușinii în a doua zi mi-am căutat altul și în a treia zi m-am mutat.Dupa ce un an doctorița la care eram înscris nu avea în cap numai covid.Testa sau trimitea dsp-ul,asa cum am patit-o și eu chit că i-am spus ca să o lase cu covidul și să descopere adevărată problemă. Apoi cind am zis în sala de așteptare de miracolul dispariției covidului exact cind a început chestia cu Ucraina a făcut niște ochi cit cepele!Merită să-i căutați pe listă ca să știți cu cine aveți de a face.
Dumnezeu s-o odihnească !
Încerc sa cred ca adevărul va triumfa , dar sunt sceptic . Parchetul este și el implicat și tind sa cred ca se va proteja . As vrea sa vad implicați în dosarul asta personalul medical din secție măcar ca martori, deși sunt chiar autori complici ai genocidului .
Sunt zeci de mii de aparținători care așteaptă măcar un gest de demnitate pentru victimele nevinovate , fiind destule probe materiale și martori în viata care au scăpat ca prin minune de procedurile criminale care li s-au aplicat .
Doamne-ajuta !
Dumnezeu sa o odihnească în pace ! Iar adevărul sa iasă la suprafață. Multa putere și liniște sufleteasca Cristina și Adriana.