„Art is not a noun” | Expoziții în spațiul public organizate de Galeria Asta

galeria asta
Distribuie:

Sâmbătă, 8 februarie 2025, circuitul Backpack Issue „Art is not a noun” a fost prezent în spațiul X City Towers, propunând o abordare curatorială menită să scoată arta din tiparele convenționale și să o ofere direct publicului. Organizat de Tudor Mutrescu în colaborare cu Galeria Asta, proiectul a inclus o serie de evenimente și expoziții care au redefinit interacțiunea dintre public și artă, transformând termenul „artă” într-un element central al dialogului cultural.

Este interesantă perspectiva abordată în expoziție – ideea că arta poate fi mai degrabă un verb decât un substantiv, implicând faptul că arta nu este doar un obiect static, ci un proces dinamic, de creație, comunicare și interacțiune.


Tudor Mutrescu a desfășurat, între 3 și 7 februarie (de luni până vineri), un experiment artistic intitulat Backpack Issue, prin care a ieșit zilnic în centrul orașului cu un rucsac ce conținea lucrări de artă. Scopul său a fost să interacționeze cu trecătorii, dintre care majoritatea nu mai vizitaseră expoziții de artă, și să le transmită ideea că galeriile sunt spații accesibile, construite pentru publicul larg.

„Am schimbat contacte cu aproape 80 de oameni și le-am explicat că prezența lor este esențială într-o expoziție, aceste locuri fiind construite pentru ei.”, a explicat Tudor. În cadrul Backpack Issue X, el i-a invitat pe cei întâlniți să facă tranziția din spațiul public către cel al unei galerii, testând deschiderea lor de a participa la experiențe artistice.

Photo credits: Nicoleta Bilcec


Acest format a inclus expoziții temporare de tip pop-up, spoken word performances și muzică experimentală, desfășurate pe parcursul mai multor zile în diverse locații din Timișoara, culminând cu „Backpack Issue X”, ce a adus laolaltă performance-ul Alinei Dumitrescu și muzica live a lui Cristian Emanuel Opriș.

Alina Dumitrescu este o poetă, performer și traducătoare a cărei prezență scenică nu poate fi ignorată. Cu un background bogat în artele performative și poezie, Alina reușește să transforme fiecare interpretare într-o experiență viscerală. Performance-ul său din cadrul evenimentului a fost o demonstrație a puterii poeziei trăite intens pe scenă. Împreună cu muzica live a lui Cristian Emanuel Opriș, interpretarea Alinei a oferit publicului un moment încărcat de emoție pură. Fiecare vers, fiecare gest al ei părea să fie o manifestare a unei forțe a naturii, neiertătoare și autentică.

Interpretarea sa este fascinantă tocmai prin naturalețea cu care îți insuflă fiecare cuvânt. Deși textele Alinei ating puncte sensibile, recitarea sa este mai degrabă un shot de adrenalină care te ține alert constant. Alina Dumitrescu nu doar recită poezie — o trăiește și o transmite ca pe o experiență transformatoare.

Photo credits: Bogdan Drăghici


Conceptul de backpack exhibitions pune sub semnul întrebării rolul spațiului expozițional clasic. În loc să limiteze arta între patru pereți, ghiozdanele devin galerii mobile, puse în spațiul public (de ex: pe o stradă în centrul orașului) ce invită privitorii să participe activ. Această idee susține democratizarea accesului la artă, un pas necesar într-o infrastructură culturală în care publicul larg este deseori exclus din discursul artistic.

Tudor Mutrescu, fondatorul Galeriei Asta: „Ce am încercat în ultimele 5 zile a fost o serie de expoziții de pe un stand, care s-a desfășurat într-un mod similar cu ce vedeți în jurul vostru. Au avut loc pe masă, se puteau scoate dintr-un ghiozdan, puteam vorbi deschis în spațiul în care oamenii veneau din curiozitate.

a08a9676
Photo credits: Bogdan Drăghici

Cumva, proiectul a început dintr-o frustrare mare pe care o am față de faptul că mediul galeriilor din Timișoara seamănă foarte mult cu ce avem în restul țării. Am apucat să lucrez prin Cluj și București înainte să ajung aici și pot spune că am observat câteva asemănări, printre care această senzație a vizitatorilor — a publicului larg, a „neinițiaților” în lumea artei — care trec anxios prin galerie și nu se bucură de propria poziție dintr-un oarecare motiv.

Teoria mea, vorbind cu ei și dorind să-i ajut să treacă peste anxietatea asta, e că parte din trăsătura culturală pe care o găsim pare să fie neprietenoasă. Pare să fie pentru un public colecționar și nu neapărat pentru publicul larg și poate să fie un context care creează anxietate.

De aici a venit și „Art is not a noun” — arta nu este un substantiv. Ar putea să fie un verb, ar putea să fie o metodă de a vizualiza lucrările, un proces care se întâmplă odată ce apare vizitatorul. Deci nu e neapărat ceva static, ceva realizat, cât ceva în continuă desfășurare, care se întâmplă odată cu această prezență.”

Acest format ridică întrebări importante legate de rolul mediatorului cultural și de cum poate fi reconfigurat spațiul public pentru a include arta vizuală într-un mod organic.


Printre artiștii care au expus în acest circuit se numără:
a08a9644 e1739261510340
Photo credits: Bogdan Drăghici
  • Mirela Cerbu (Backpack Issue #1) – cunoscută pentru o practică artistică axată pe expresionismul ludic și poetica vizuală a absurdului, Mirela a propus o selecție de lucrări ce reflectă experiențele personale transfigurate artistic.

  • Codrin Unici (Backpack Issue #2) – cu o abordare narativă a artei, Codrin explorează momente suspendate în timp, provocând publicul să își reconfigureze percepțiile asupra spațiului.

  • Delia Mălinaș (Backpack Issue #3) – cunoscută pentru explorarea relației dintre natură și mediul urban, Delia aduce o perspectivă sustenabilă și poetică asupra materialității.

  • Nicoleta Bilcec (Backpack Issue #4) – abordează problematica saturării vizuale în spațiul urban, propunând lucrări ce pun în discuție izolarea imaginii de contextul său natural.

  • Andy Aelenei (Zenitescu) (Backpack Issue #5) – artist multidisciplinar, Zenitescu propune o viziune inspirată de art brut, deschizând noi perspective asupra relației dintre publicul neinițiat și arta contemporană.

„Art is not a noun”, subliniază ideea că arta nu este un simplu obiect static, ci un verb, un proces dinamic care poate fi experimentat de oricine. În acest sens, mediatorul cultural devine o cheie fundamentală în deschiderea acestui dialog.

De la senzația apăsătoare a unui necunoscător într-un muzeu până la interacțiunea deschisă într-o expoziție de ghiozdan, circuitul „Art is not a noun” oferă publicului o cale de acces directă și sinceră către lumea artei.

Acest demers curatorial demonstrează că arta poate fi un spațiu comun, accesibil tuturor, iar spațiul public poate deveni, la rândul său, o galerie deschisă, vibrantă și incluzivă.

Photo credits: Bogdan Drăghici

Pentru mai multe detalii și viitoare evenimente puteți urmări Galeria Asta (@galeriaasta) și pe Instagram:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galeria Asta (@galeriaasta)


 

Categorie: Vernisaje / Expoziții, Cultură
Etichete: Alina Dumitrescu, Andy Aelenei, Codrin Unici, Cristian Emanuel Opriș., Delia Mălinaș, Galeria Asta, Mirela Cerbu, Nicoleta Bilcec, Tudor Mutrescu
Distribuie:
Articolul anterior
Arădean reținut din trafic pentru 24 de ore | Avea „doar” 1,42 mg./l. alcool pur în aerul expirat și permisul suspendat
Articolul următor
Patru adulți din Fântânele au văzut moartea cu ochii după ce un incendiu izbucnit în casa în care dormeau s-a declanșat „ca din senin” | ACTUALIZARE: CAUZA PROBABILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

georgescu

Blestem suveranist

Un rezumat stilizat, cu un zâmbet încă îngăduitor, al înjurăturilor și amenințărilor, primite de la frații suveraniști. Blestem suveranist Te spurc biet globalist iobag Să bei cafea de Babadag Și…