Budapesta inundată de Dunăre. Nivelul apei este atât de ridicat încât a acoperit faleza

budapesta
Distribuie:
Datorită unor condiții meteorologice precum ploi și ninsori abundente urmate de o vreme blândă, faleza din Budapesta a fost inundată joi de fluviul Dunăre care a ieșit din matcă.

„Dunărea a atins miercuri târziu un nivel maxim de 6,93 metri, sub nivelul de 8,91 metri înregistrat în 2013, când au început inundaţiile extreme în Europa Centrală după ploile abundente de la sfârşitul lunii mai”, a declarat Direcţia Generală pentru Managementul Apelor din Ungaria.

Autoritatea din domeniul managementului apelor a declarat că ultima dată când nivelul Dunării a depăşit 6 metri într-o lună decembrie a fost în 1987, dar atunci nu a inundat drumurile de dig.

„Îmi amintesc inundații mari, dar nu în decembrie. În decembrie, Dunărea obișnuia să înghețe. Îmi amintesc când eram foarte tânăr și gheața din jurul Podului cu Lanțuri trebuia spartă cu explozii.” a declarat Miklos, care nu a vrut să își divulge numele de familie.

Chiar dacă nivelurile mai scăzute ale Dunării în acest an nu au generat pagube semnificative în Budapesta, experții avertizează că schimbările climatice ar putea crește frecvența inundațiilor timpurii și subliniind necesitatea adaptării și pregătirii pentru schimbările climatice.

Anna Kis, cercetătoare în domeniul climei, a explicat: „Privind imaginea de ansamblu, observăm că precipitațiile din timpul iernii cresc, iar odată cu temperaturile în creștere, ninsorile pot deveni mai rare și se pot topi mai devreme.”

foto: OVF/Romet Róbert


Încălzirea globală și efectele deja vizibile ale acesteia asupra orașelor

Încălzirea globală are efecte semnificative asupra orașelor din întreaga lume, inclusiv asupra unor metropole precum Veneția și Budapesta.

venice flooding water level environment 1600x900 q85 crop subsampling 2În Veneția schimbările climatice au adus modificări în modelele meteorologice și în mediul urban. Orașul se confruntă cu veri mai lungi și mai fierbinți, temperaturi mai ridicate și o creștere a fenomenului de încălzire urbană.

Acest lucru poate afecta calitatea aerului și poate pune presiune asupra resurselor de apă în timpul perioadelor de secetă. În plus, fenomenele extreme, precum ploile torențiale și inundațiile, devin din ce în ce mai frecvente și pot afecta infrastructura și siguranța locuitorilor.

În Budapesta, efectele încălzirii globale sunt similare, cu temperaturi în creștere și fenomene meteorologice mai extreme. Dunărea, care traversează Budapesta, poate suferi schimbări în nivelul său și poate provoca inundații mai frecvente sau variabilitate în debitul său, afectând falezele și zonele de lângă mal.

Ambele orașe se confruntă cu provocări legate de adaptarea la noile condiții climatice. Autoritățile sunt nevoite să ia măsuri pentru a face față riscurilor crescute de inundații, secetă și variații extreme de temperatură, în timp ce încearcă să protejeze mediul urban și să ofere siguranță și confort locuitorilor.

Încălzirea globală reprezintă o problemă globală iar efectele sale asupra orașelor sunt variate și complexe. Este important ca comunitățile să colaboreze pentru a adopta strategii de adaptare reducând impactul încălzirii globale și protejând orașele împotriva consecințelor sale.



 

Categorie: Externe
Etichete: budapesta, budapesta inundată, incalzire globala
Distribuie:
Articolul anterior
LEGEA PORCĂRIEI UNIVERSALE…
Articolul următor
Anul 2024 în muzica rock partea a II-a – calendarul evenimentelor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie