Ce trebuie să învățăm noi din Brexit

rusanuflorin
Distribuie:

 

Nu, nu o să vă povestesc minuni socio-geo-politico-economice sau lucruri de genul, au făcut-o deja mulți alții care se pricep mai bine decât mine la asta. O să vă subliniez niște chestii mult mai aplicate, care, într-un fel se reflectă și la alegerile de la noi.

În primul rând, se presupune că votul structurat pe categorii de vârstă arată cam așa: 60% din votanții de peste 65 de ani ai votat pentru Brexit în timp ce din rândul tinerilor între 18 și 24 de ani doar 20% și-au dorit ieșirea din UE. Asta înseamnă că mare parte din bunicii ăștia nu vor mai trăi să dea piept cu schimbarea pe care au votat-o cu dârzenie. Practic, au aruncat un cartof fierbinte în mâinile copiilor și nepoților lor aiurea.

Apoi, dați-vă și voi seama în ce număr au votat ăia de peste 65 de ani, dacă e singura categorie de vârstă care a votat majoritar pentru ieșire; practic, bunicii au întors dorința majorității celorlalte trei categorii de vârstă. Lucru pe care îl fac și bunicii noștri la fiecare sesiune de alegeri. De fapt, sincer vorbind, ni-l facem noi prin neprezentare la vot. Vă dați seama că dacă tinerii britanici erau mai implicați și determinați, altfel era rezultatul, nu?

Un alt aspect al acestui referendum este că după ce s-au anunțat rezultatele, cautările în google de pe teritoriul U.K. despre ce se întâmplă dacă Marea Britanie iese din UE s-au triplat; iar a doua întrebare din top e „ce este Uniunea Europeană?” Adică mulți au votat fără să știe și fără să se intereseze despre implicațiile votului. Cam cum se întâmplă și pe la noi.

Mulți dintre britanicii care au votat pro-Brexit spun că și-ar retrage votul, dacă ar fi posibil, după ce și-au dat seama de enormitatea pe care au făcut-o. Ceea ce mie îmi induce ideea că, de fapt, nici măcar euroscepticii nu s-au vrut afară din UE. Cred că ar fi vrut un vot strâns, dar totuși pentru a rămâne, pentru ca mai apoi să se poată încorda la Europa, gen „nu ne supărați, că punem de-un referendum și…”

Mai simplu spus, cred că ăștia s-au împușcat în picior încercând să tragă un foc de avertisment…

Categorie: Știri
Etichete: brexit, Florin Rusanu, opinie, UE
Distribuie:
Articolul anterior
Cu 7, 5 milioane de lei „gaură” și-a început PNL administrarea județului. Primul „război polemic” la CJA este pe subiectul restituirii finanțării Ambulatorului
Articolul următor
La urma urmei, ce avem noi de împărțit cu UK?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie