Cel mai mare studiu internațional despre COVID leagă vaccinurile de posibile efecte adverse cum ar fi afecțiuni cardiace, cerebrale și sangvine

covid 19 studiu
Distribuie:

Un nou studiu privind vaccinurile COVID-19, care a examinat aproape 100 de milioane de persoane vaccinate, a confirmat legăturile observate anterior între vaccinurile COVID de la companii precum Pfizer, Moderna și AstraZeneca, și creșterea riscurilor pentru anumite efecte adverse cerebrale și sanguine, inclusiv miocardita și sindromul Guillain-Barré.


Studiul a fost efectuat de Proiectul Global de Siguranță a Vaccinurilor COVID și a luat în considerare 99.068.901 de persoane vaccinate din opt țări: Argentina, Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Noua Zeelandă și Scoția, care au primit injecții și au monitorizat creșterea a 13 evenimente adverse de interes special care au apărut la persoanele vaccinate timp de până la 42 de zile după administrarea dozelor. Aceste condiții includ sindromul Guillain-Barré, paralizia Bell, convulsiile, miocardita și pericardita, a relatat Bloomberg News.

Cercetătorii au remarcat în analiza lor că infecțiile cu COVID-19 au fost în mod constant mai susceptibile să cauzeze afecțiunile observate în acest studiu decât vaccinările, adăugând că acest aspect ar trebui luat în considerare atunci când se evaluează raportul riscuri-beneficii al imunizării și totodată au observat o „creștere semnificativă” a cazurilor de sindrom Guillain-Barré în rândul celor care au primit vaccinul AstraZeneca în termen de 42 de zile de la administrare.

De asemenea, au remarcat o incidență mai mare decât cea așteptată a encefalomielitei acute disseminate (ADEM), inflamația creierului și măduvei spinării, în rândul celor care au primit prima doză a vaccinului Moderna.

Ambele vaccinuri cu ARNm de la Pfizer și Moderna au fost asociate cu cazuri de miocardită, care au apărut mai frecvent decât era de așteptat în studiu, cu o rată semnificativă observată față de cea așteptată în mod constant după prima, a doua și a treia doză. O altă afecțiune cardiacă, pericardita, inflamația mușchiului cardiac, a prezentat un risc crescut de 6,9 ori la cei care au primit a treia doză a vaccinului vectorial viral AstraZeneca, arată studiul.

Cazuri semnificativ mai mari, cu un risc crescut de 1,7 și, respectiv, 2,6 ori decât cele așteptate de pericardită, inflamația structurii de tip sac care înconjoară inima, au fost, de asemenea, observate după prima și a patra doză a vaccinului Moderna.

S-a identificat, de asemenea, un risc crescut de apariție a unui tip de cheag de sânge în creier din cauza injecțiilor cu vector viral, cum ar fi cel dezvoltat de Universitatea Oxford și fabricat de AstraZeneca, a relatat Bloomberg.

Conform studiului, persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca au avut un risc de 2,5 ori mai mare de a dezvolta sindromul Guillain-Barre, o tulburare neurologică rară în care sistemul imunitar atacă nervii.

Posibile semnale de siguranță pentru mielita transversă, o inflamație a măduvei spinării, au fost identificate după vaccinurile cu vector viral, precum și encefalomielita acută disseminată, inflamația și umflarea creierului și a măduvei spinării, după atât vaccinurile cu vector viral, cât și cele cu ARNm, au descoperit cercetătorii.

Experții de la GVDV din Noua Zeelandă – o ramură de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății – au examinat 13 afecțiuni medicale pe care le-au considerat „evenimente adverse de interes special” printre subiecți, având ca scop identificarea cazurilor mai mari decât cele așteptate după administrarea unui vaccin.

Mai mult de 13,5 miliarde de doze au fost administrate la nivel mondial de la începutul pandemiei. O mică proporție dintre cei imunizați au fost afectați de injecții, alimentând dezbateri cu privire la beneficiile vaccinării versus riscurile asociate.

„Mărimea populației din acest studiu a crescut posibilitatea identificării semnalelor rare potențiale de siguranță ale vaccinului,” a declarat autoarea principală Kristýna Faksová, de la Departamentul de Cercetare Epidemiologică, Institutul de Seruri Statens din Danemarca, conform unui comunicat de presă.

„Regiunile individuale sunt puțin probabil să aibă o populație suficient de mare pentru a detecta semnale foarte rare,” a adăugat ea.

Un expert care nu a fost implicat în studiu a susținut că beneficiile vaccinurilor depășesc riscurile.

„Probabilitatea apariției tuturor acestor evenimente adverse este încă mult, mult mai mare atunci când ești infectat cu SARS-CoV-2 (COVID-19), deci vaccinarea rămâne de departe alegerea mai sigură,” a declarat Jacob Glanville, CEO al companiei biotehnologice Centivax, pentru Forbes.

Dr. Marc Siegel, profesor clinic de medicină la Centrul Medical NYU Langone, a ajuns la o concluzie similară.

„Studiul masiv și revizuirea datelor dezvăluie unele asocieri rare ale vaccinurilor cu ARNm și miocardita, în special după a doua doză, precum și o asociere între vaccinurile cu vector adenoviral Oxford AstraZeneca și sindromul Guillain-Barre”, a declarat Siegel, care nu a fost implicat în studiu, pentru Fox News Digital.

„Dar aceste riscuri sunt rare și alte studii arată că vaccinul reduce dramatic riscul de miocardită cauzată de COVID în sine”, a adăugat el, menționând că toate vaccinurile au efecte secundare.

„Totul se reduce întotdeauna la o analiză a riscurilor și beneficiilor a ceea ce te îngrijorează mai mult – efectele secundare ale vaccinului sau virusul în sine, care poate avea efecte secundare pe termen lung în ceea ce privește tulburările de memorie, oboseala, tusea și, de asemenea, problemele cardiace”, a spus Siegel.

„Negarea sau exagerarea efectelor secundare ale unui vaccin nu este o știință bună – nici subestimarea riscurilor virusului, mai ales în grupurile cu risc crescut”, a adăugat Siegel.

„Siguranța este o preocupare principală pentru toți noi și Pfizer și BioNTech iau foarte în serios rapoartele cu efecte secundare care sunt potențial asociate cu vaccinul nostru COVID-19”, se arată în email.

„Începând cu autorizarea sa inițială pentru utilizare în decembrie 2020, vaccinul COVID-19 Pfizer-BioNTech a fost administrat la peste 1,5 miliarde de persoane, a demonstrat un profil de siguranță favorabil în toate grupele de vârstă și a contribuit la protejarea împotriva rezultatelor grave ale COVID-19, inclusiv spitalizarea și decesul”, a adăugat compania.

„Semnalele de siguranță identificate în acest studiu ar trebui evaluate în contextul rarității lor, gravității și relevanței clinice”, au scris cercetătorii.

„Mai mult, evaluările globale ale riscurilor și beneficiilor vaccinării ar trebui să ia în considerare riscul asociat cu infecția, deoarece mai multe studii au demonstrat un risc mai mare de dezvoltare a evenimentelor studiate, cum ar fi GBS, miocardita sau ADEM, după infecția cu SARS-CoV-2 decât după vaccinare.”

Proiectul Global de Siguranță a Vaccinurilor COVID este susținut de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și de Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane. Mai mulți dintre autorii studiului au primit sprijin financiar de la sau au relații cu agenții guvernamentale, inclusiv CDC, Ministerul Sănătății din Noua Zeelandă și Institutul Canadian de Cercetare în Sănătate, fapt pe care l-au declarat ca posibile conflicte de interese.

Mai mulți dintre cercetători au raportat, de asemenea, relații sau au primit anterior plăți de la companii biofarmaceutice precum Gilead Sciences Inc., AbbVie Inc., Pfizer și GlaxoSmithKline.

Pfizer a declarat pentru The Post că, „deși nu a fost implicat în acest studiu, salutăm cercetarea independentă și discursul academic pentru avansarea studiului COVID-19.”

Moderna și AstraZeneca nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.


Surse: The Hill și NYPost


 

Categorie: Externe
Etichete: bloomberg, covid 19, forbes, miocardita, nypost, pericardita, the hill, vaccin covid
Distribuie:
Articolul anterior
Fenomenul Jiafei – Cum o chinezoaică normală a devenit vedetă internațională
Articolul următor
„Marți în trafic”: 3 dosare penale, 5 permise reținute, 5 certificate de înmatriculare retrase și 123 de sancțiuni contravenționale

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie