Fenomenul Jiafei – Cum o chinezoaică normală a devenit vedetă internațională

jiafei
Distribuie:

Acum 2 ani, o operațiune de roboți din Asia a furat pozele unei cetățene din Hainan, imaginile individei au devenit un fenomen global care face furori în Generația Z.


Internetul este un loc interesant și de multe ori greu de înțeles. Nu cred că știe nimeni mai bine acest fapt decat diverșii oameni care au devenit virali peste noapte.

Dar chiar și în oceanul de faimă digitală există o persoană care iese în evidență prin origini halucinante și demne de o piesă a lui Caragiale scrisă în secolul vitezei. Femeia în cauză este Jiafei, nume real: DaiDai.

Jiafei se referă la un trend de pe TikTok a conturilor bot chinezești care au repostat videoclipuri de pe Douyin (echivalentul chinezesc al TikTok-ului) cu femei asiatice atractive care încercau să vândă produse prin reclame absurde.

@jiafei7

♬ Jiafei7 Sexy Product Theme – Watch entertainment products


Conturile bot Jiafei au devenit cunoscute pe TikTok la mijlocul anului 2021 datorită aparițiilor frecvente pe paginile For You ale utilizatorilor și absurdității sunetelor, imaginilor, limbii engleze pocite și calității slabe a videoclipurilor. Aceasta, la rândul său, a inspirat creația parodiilor Jiafei pe la mijlocul anului 2021.

Imaginea iconică Jiafei a fost declarată a fi o combinație făcută cu AI a fețelor starurilor K-Pop Wang Feifei și Meng Jia photoshopate împreună, dar în octombrie 2023 s-a aflat că imaginea originală aparține fotomodelului chinez DaiDai. Jiafei a devenit un simbol al Generatiei Z și a inspirat mai multe conturi de parodie care au exploatat efecte sonore și concepte satirice, cum ar fi răpirea prin adrese IP.

Jiafei este menționată alături de alte meme-uri, cum ar fi Skinny Girl Walking Sideways, Floptropica și Badussy War, care împreună crează un univers ficțional colaborativ care l-ar face pe Tolkien să tremure.

Regatul Floptropica a fost creat de diverși utilizatori TikTok în de lungul câtorva luni, prin multiple videoclipuri scurte conectate între ele de povestea persistentă și istoria țării la care aderau utilizatorii, cazând de acord asupra elementelor țării printr-un pact silențios bazat pe respect comun față de creația lor. Jiafei este, prin decret popular, Regina Floptropica.

Există chiar și un site guvernamental al Floptropica, unde oamenii pot aplica pentru pașaport și cetățenie.

Videoclipurile cu Jiafei fac miliarde de vizualizari.


Acum că am stabilit o fundație a fenomenului, putem intra în analiza de personaj a lui Jiafei.

Pe 16 octombrie 2023, un fotomodel din Beijing, pe nume Dai, a declarat că la baza meme-ului stă unul din trei selfie-uri pe care le-a făcut în urmă cu trei ani pe balconul casei sale din Sanya, în provincia Hainan.

Ea a spus că un număr mare de conturi TikTok au furat fotografia după ce a postat selfie-ul, alimentându-i popularitatea pe aplicația video scurtă.

Spre fericirea fanilor, Dai se arata foarte mulțumită de faima pe care o are în occident, schimbându-și apelativul de Instagram din numele ei real în Jiafei și interacționând cu comunitatea Floptropica în mod regulat.

https://www.tiktok.com/@mashaaslayed/video/7298801878421359904?q=jiafei%20song&t=1708511529068


Pe scurt, Jiafei funcționează mai mult că un concept asemănător cu Sfânta Treime, fața acesteia fiind reprezentată de selfie-ul lui DaiDai, încărcat pe WeChat Moments în 2020, vocea ei fiind melodia Ye Hua Xiang, interpretată de artista Mosiman. În final, corpul, sau mai degrabă manifestarea fizică a entității Jiafei, este modelul Xjiemomo, care și-a găsit propria faimă prin videoclipuri absurde în care se strecoară prin locuri pentru a-și etala silueta.

Era Internetului este, fără îndoială, era celebrității la mâna tuturor.


Tot ce am scris mai sus este doar o variantă foarte trunchiată a unui fenomen global ce a prins amploare acum 2 ani și încă rămâne activ, prinzând mai mult avânt pe zi ce trece.

Există o pildă în această poveste, și anume faptul că în ziua de azi absolut oricine poate deveni o celebritate și nu doar atât, o persoană poate fi celebră undeva în lume și  în cealaltă parte a lumii să petreacă 2 ani complet ignorantă față de acest fapt.

Mitologia complexă creată de o simplă imagine ne arată că tradițiile de povești folclorice continuă să existe în lumea digitală.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: AI, Fenomenul Jiafei, Floptropica, vedetă
Distribuie:
Articolul anterior
Incendiu izbucnit la o casă din Sânmartin
Articolul următor
Cel mai mare studiu internațional despre COVID leagă vaccinurile de posibile efecte adverse cum ar fi afecțiuni cardiace, cerebrale și sangvine

1 comentariu. Leave new

  • Într-adevăr entitatea Jiafei a avut un mare impact emoțional și evolutiv asupra populației tinere. Aștept cu nerăbdare sa pot observa materializarea influenței acestui fenomen cultural în evenimentele viitoare.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie