Cele mai mari probleme cu care se confruntă apicultorii

apicultorii
Distribuie:

Pentru apicultori, 2023 este un an dificil, pentru că nu au unde să-și valorifice mierea, propolisul și celelalte produse apicole. 


La Târgul Național al Mierii, președintele Asociației Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, a tratat în discursul său câteva dintre problemele cu care se confruntă apicultorii români. Printre acestea se enumeră suprasaturarea pieței cu produse din import sau vremea nefavorabilă care a dus la recolte mici.

„(…) Condiţiile de climă în mod deosebit au dus la obţinerea unor producţii modeste. Cea mai mare problemă a noastră astăzi este valorificarea produselor apicole, pe lângă aceste producţii care în ultimii ani au fost modeste(…)”, este de părere Ioan Fetea, citat de Agerpress.

Ultimii doi ani, slăbuți pentru apicultori

Problemele cu valorificarea produselor apicole pe piață ar fi apărut abia din 2021. Cauza ar putea fi suprasaturarea pieței românești cu produse de import, care sunt mai ieftine.

De asemenea, pentru albine hrana costă mult, în special în perioada iernii. S-a terminat demult activitatea apicolă şi de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depăşesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro//familie, ceea ce este foarte mult”, spune Ioan Fetea.

Asociația Crescătorilor de Albine a cerut de la Guvern, un ajutor de minimis cuprins între 15 – 25 de euro pentru fiecare familie de albine, care a fost refuzat la începutul lunii august de Guvern, scrie Agrointel.

Totuși, varianta unui ajutor este posibilă, urmând ca, în perioada apropiată, ajutorul de minimis să fie din nou pe masa discuțiilor la Ministerul Agriculturii, după cum anunță Gheorge Tinel, adjunctul Direcției Generale Politici Agricole.


 

Categorie: Știri
Etichete: albine, apicultori, miere, probleme apicultori, Târgul Național al Mierii
Distribuie:
Articolul anterior
La pas prin Arad. (1) Back to Micălaca
Articolul următor
Studenții anunță protest, după ce CFR a decis să acorde reduceri doar pentru elevi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

baqcalaureat 2024 large

Încep probele de la BACALAUREAT 2024

Luni, 17 iunie, Bacalaureatul 2024 începe cu probele de competenţe. În județul Arad, un sfert dintre elevii care au terminat clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat. Potrivit declarațiilor…