CONJUGĂM SAU DECLINĂM?

virgil florea
Distribuie:

Până a apărut „Areopagul” lui Mark Zuckerberg, ne uitam unii la alții și ne făceam aprecierile în funcție de cum ne îmbrăcăm, ce mașină conducem, și în cazuri mai apropiate chiar și cum vorbim. Și, de obicei aprecierea rămânea cum s-ar spune la purtător. Rare erau subiectele de discuție referitoare la capacitățile reale ale unora sau altora. Și, fie vorba-ntre noi, nici nu prezentau vreun interes. Căci pe cine îl preocupa faptul că domnul Vasile nu știe să scrie corect verbele în limba română? E drept că nici astăzi nu sunt foarte mulți dintre aceia care pun preț pe scrierea cât de cât corectă a limbii române. Dar asta din fericire merge într-o direcție bună și vedem semne că oamenii încep să înțeleagă importanța vorbirii și scrierii corecte a limbii române.


În ciuda faptului că cei din generația „postcheie la gât” încă fac uz de cuvinte seci din americana BLM. Măcar că nu fac diferența între a conjuga și a declina, mulți dintre aceștia, încercând să pară cool, folosesc termeni din jargonul arătat mai sus. Nu vreau să dau exemple. Vreau doar să atrag atenția fiind vorba despre o generație care încă mai poate fi reparată. Și, din fericire, avem resursele necesare. Căci pentru a educa o generație nu avem nevoie de lozinci. Și nu e vorba despre a impune ceva ci doar de a face atractivă școala. Chiar dacă pare foarte greu să scoatem acum din recuzita copiilor de azi există rețete bune de a-i atrage pe copii spre o educație și de calitate dar și competitivă.


Este suficient să-i facem să înțeleagă faptul că suntem diferiți și nu sunt obligați să se facă toți academicieni sau doctori.

Sigur că e bine să avem cât mai mulți dintre aceștia, dar știm foarte bine că inteligența nu este răspândită precum ambrozia. Ideea inoculată dintr-o mare eroare părinților de a-și trimite copiii la facultăți plătite pentru a le asigura un oarecare viitor s-a dovedit păguboasă.

Cei mai mulți au fost interesați de diplome și de banii încasați din taxele elevilor. Nu s-a pus deloc preț pe învățătura de bază. Important a fost să fie elevul sau studentul cu taxele la zi. Nimeni nu a fost interesat de efectul acestui tip de școlarizare. Atâta timp cât banii s-au adunat de la oameni (care n-au putut investi în bunăstarea lor directă) statul a câștigat iar profesorii (ținuți cu salarii nesimțit de mici) au putut fi mulțumiți prin lărgirea ariei de lucru, chiar fără prea multe reponsabilități.

Că avem astăzi absolvenți de universități care scriu fără liniuță sau dus, și cu liniuță î-ți dau, nu mai surprinde pe nimeni. Și nici măcar nu mai e de râs. Poate cel mult există puțină uimire. Fiindcă aveai alte așteptări de la unii.

Există, din păcate, și din aceia care spun că oricum ar scrie ei se fac înțeleși și asta e important. Sau alții care nu acceptă corecturi pentru că rețelele sociale nu impun reguli de scriere și astfel că ei scriu cum vor.


De ce cred eu, că este important să scriem corect? 

În primul rând este vorba de respect. Dacă nu știi un anumit subiect este de bun simț să stai în banca ta și să-i lași pe cei care au habar despre el să dezbată cât și cum cred ei de cuviință. 

În al doilea rând, admițând că ești bazat în subiect și poți avea păreri, contează pentru a fi luat în seamă sau în serios modul cum o faci. Dacă în vorbire îți scapă dezacorduri gramaticale, fii convins că vei pierde pe parcursul expunerii pe mulți dintre cei ce ascultă. Iar dacă în scris o faci cu erori gramaticale, atunci să știi sigur că nu vei primi răspuns, pentru că în general oamenii cu școală adevărată evită să continue conversații cu sfertodocții.

În final, ca și în politică și în cazul educației trebuie investit timp și pasiune.


Citește și:


 

Categorie: Opinii
Etichete: limba romana, scriere corectă, virgil florea
Distribuie:
Articolul anterior
„Doar Mâine” se pregătește intens pentru Linz: Lucrările din „Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0” ajung la Ars Electronica 2024
Articolul următor
AU ÎNFRÂNT RUȘINOS! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

lizica mihut 1

DEMERS TEOLOGIC ȘI CULTURAL DE EXCEPȚIE

Celebrarea de anvergură un întreg an, a bicentenarului FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ din cadrul UNIVERSITĂȚII „AUREL VLAICU” (1822-2022) ne stăruie încă în memorie și după numai trei ani asistăm la…
diana achim

[Profile în câteva linii] DIANA ACHIM

De peste un deceniu și jumătate, am o colaborare apropiată cu DIANA ACHIM. Este dificil să subliniez care este cea mai importantă dintre calitățile ei, deoarece ea reunește laolaltă mari…
alexandru v. mureșan

„DIE GEDANKEN SIND FREI” (1)

[A.A. (= atenționarea autorului…). Mă aflu tot mai aproape de împlinirea a trei sferturi de veac de când fac umbră pământului (2026)… Degeaba sau nu… asta vor decide alții. Acum,…