Dimineața, pe răcoare,
Ies cu vaca la plimbare;
Mă dau jos din așternut
Să duc vaca la păscut.
Este adevărat că ar fi o situație de invidiat pentru mulți dacă în mâna unui român din cinci s-ar afla o funie care să aibă la celălalt capăt o purtătoare de talangă.
Asta, la un calcul ușor, ar însemna că cca 3 milioane de vaci ar contribui la creșterea emisiilor de carbon și, ca efect conform guriștilor de la mediu, la distrugerea planetei. Poate, însă, dacă aceste animale ar elibera și ouă iar din ele putem tăia ori de câte ori avem nevoie, precum dintr-un jambon, câte o bucată de carne s-ar împlini cerința mai veche a zootehniei din zonle rurale. Lapte, carne, ouă. Cât despre îmbrăcămintea de iarnă nu s-ar mai pune problema din moment ce încălzirea globală o va rezolva. Asta în ceea ce privește situația șeptelului ipotetic, căci cel real ne arată că în fapt raportul este bine de tot modificat. Astfel că la capătul funiei nu stă nicio purtătoare de clopot ci un laț. Făcut pe dimensiunea corectă a gângăniilor ce ne năpădesc viața de câțiva ani încoace. Un laț care are doar calitate de simbol.
Din fericire, numărul acestor nătângi nu a ajuns la nivelul critic și așa încă nu suntem în pericol iminent de a ne confrunta cu extincția speciei.
Și asta nu neapărat pentru că vom fi siliți să trecem la vreun meniu futuristic greu de imaginat pentru cei normali. Sigur că povestea e deja veche și subiectul poate fi închis prin slaba lui percepție de către populație. Așa e, dar asta nu înseamnă că ideile sunt abandonate și nebunii își vor reveni. Nici vorbă. Sunt încă printre noi, vorbesc, se agită, își fac planuri, fac tot posibilul să ajungă prin funcții importante și, atenție, așteaptă cel mai favorabil moment să-și promoveze ticăloșiile. Chiar dacă acum au pierdut câteva locuri în parlamentul european, exponenții lor de seamă sunt încă acolo și decid aiureli. Cât mai depinde de noi să se oprească avalanșa? Habar n-am. Dar ceea ce știu exact este că toate se desfășoară sub un control strict al lui Dumnezeu.
În același timp, ne gândim și la toamna care ne stă înainte și de la care încă sperăm că unele se vor schimba în bine.
Deși trebuie să spunem că ne-am obișnuit cu malversațiunile politicienilor astfel încât ceva bun din partea lor către populație nu se încadrează în așteptările noastre actuale. Asta, în pofida faptului că unii sau unele găsind o nișă favorabilă perorează mai mult sau mai puțin zgomotos sperând în prostirea pe mai departe a poporului votant. Care, cel puțin până acum, se vede treaba că suflă și-n iaurt și merg pe mâna celor pe care îi cunosc deja. Este adevărat că suveranismul împletit cu naționalisuml sunt teme numai bune de abordat, doar că cei care o fac nu prezintă foarte multă încredere și nici nu dau bine la discurs. Agresivitatea nu este deloc în beneficiul lor. Chiar dacă subiectul poate fi real și motivat. Noi știm că tonul face muzica iar românii sunt atenți la note.
Realitatea acestei toamne ne arată că încă nu a venit timpul celor care pot scoate România din dezastru.
Nimic nu e de votat. Niciun partid politic nu se califică la pretenția de a scoate țara din mizerie. Nici chiar cele care reclamă că n-au fost la guvernare în mod direct. Iar cei care au distrus țara nu pot, nu știu să o repare. Chiar dacă ar vrea. Pentru că o reparație ar duce inevitabil la tragerea la răspundere a celor vinovați. Iar un scenariu ca cel din 1989 nu va mai fi posibil în următorii 30 ani.
Am început în cheie zootehnică și voi termina tot așa.
Nicio cloșcă nu va sta pe un singur ou. Știe chiar și găina ce înseamnă eficiența. Încă nu știm cum ar reacționa într-o astfel de situație. Pentru că nimeni nu a fost interesat să experimenteze. Noi nu trebuie să ne gândim să schimbăm un om dintr-o funcție importantă. Unul singur nu înseamnă nimic. Trebuie retezat întreg sistemul. Iar asta înseamnă o resetare completă a întregului stat român. Altfel, orice vom face va fi degeaba. Un alt partid, votat chiar cu 76% nu va fi capabil să reformeze statul.
În cuvinte puține voi scrie aici, ceea ce cred eu că ar trebui să se întâmple. Bilanț și recensământ (populație, imobiliare). Venituri și cheltuieli la zi. Angajamente și creanțe pe următorii 10 ani.
- Un program de guvernare pe 25-30 ani. Fără suport politic. Cu aprobare prin plebiscit. Numai după explicarea în detaliu a programului. Tehnic cum să se facă? Prin instalarea în fiecare UAT a aparatelor de tip automat bancar în care să fie instalat softuri speciale. Omul vine, își tastează CNP-ul și apoi votează cu da sau nu, programul. Nu fără prezența unor observatori. Cine scrie programul? Avem în țară specialiști la toate nivelurile. Academia română îi va selecta după criterii bine concepute pentru fiecare domeniu. Iar aceștia vor avea la dispoziție toate datele necesare. În cadrul acestui program va fi și domeniul administrării țării. Local și central. Fără partide politice cum am scris în alt articol. Dar cu participarea tuturor cetățenilor, organizați în structuri civile de 100 și 1000 membri, la deciziile importante.
- După votarea programului, tot Academia română va lua act de validarea lui și va organiza concurs pentru formarea unui guvern care să ducă la îndeplinire programul votat și validat. Guvernul nu va putea fi demis de nimeni, dar orice șef de domeniu va putea fi înlocuit dacă nu respectă foaia de parcurs din program. Doar șeful guvernului va avea un mandat precis de cca 4 sau 5 ani. El va avea și atribuțiuni de observare și control în teritoriu. Nu vom avea nevoie de un șef al statului. Această funcție va fi una onorifică și va fi atribuită șefului Parlamentului atunci când va fi nevoie de reprezentare.
- Politica de alianțe va fi reanalizată și vor fi înaintate către parteneri actualizări ale articolelor din contracte care să nu producă poveri financiare țării.
- Nu în ultimul rând, în cadrul aceluiași plebiscit, vom cere aprobarea poporului pentru o lege cu articol unic în care absolut toate resursele țării să rămână exculsiv în patrimoniul statului român.
- După ce se va consolida sistemul juridic, se va scrie o nouă Constituție care să țină seama de toate nevoile națiunii și de funcționarea corectă a statului român suveran și indivizibil.
Citește și: