Nu-i ca-n Labiș… în primul rând că numai poezie nu-i asta: „Am primit aceste imagini de la un cetățean din judetul Arad care m-a rugat să nu-i dezvălui identitatea! Se poate repeta tragedia de la Liebling si Semlac, acolo unde din inconștiență crasă ori rea voință au fost otrăvite și animale salbatice! Locația terenului agricol se află la ieșire din Mâsca spre Pâncota, partea spre linia ferată.” (Vezi galeria foto)
Informația-denunț (în cel mai pozitv – dacă există ceva pozitiv în istoria asta – sens al sintagmei) e datată 25 noiembrie… adică se întâmplă acum, a fost asumată de ecologiștii care administrează pagina Stop Defrişărilor din România și a fost postată pe multe grupuri de facebook, iar fotografiile care circulă în mediul online au făcut înconjurul internetului și ne-au făcut de rușinea planetei… încă o dată!
Episodul completează foiletonul sinistru care a început acum vreo 5 ani – cine mai ține minte care a fost primul ticălos? – din care cităm câteva (pff…) repere, la întâmplare luate din mai multe surse de presă:
– Pe data de 23 martie, 2017, pe raza Asociației de vânătoare „Diana-Turnu au fost găsite 17 bucăți din rasa căprior, 3 mascul si 14 femele. Aici este vorba de un gestionar privat pe care noi îl cunoaștem și are grijă în mod expres de animalele sălbatice. Problema este ori o epizoiție, ori o otrăvire”, (conform declarației dată atunci de Miodrag Stanaiov, viceprimarul oraşului Pecica).
– Pe data de 10 noiembrie 2018 au fost găsiți 40 de iepuri morți, opt ulii, vulpi și coțofene pe terenurile agricole din localitățile arădene Peregu Mare, Nădlac, Şeitin şi Semlac.
– Otrava nu a fost folosită conform legii, agricultorii au pus-o în utilajele de împrăștiat îngrășăminte și astfel a ajuns pe sute de hectare.
– În mod normal, trebuia pusă în găurile șobolanilor și șoarecilor și găurile acoperite.
– Administratorul fondului de vânătoare unde au fost descoperite animalele moarte a explicat pentru sursa citată că în 2018 a fost folosită o otravă foarte puternică.
– Aceasta nu omoară numai rozătoarele, ci și animalele care se hrănesc cu acestea: păsările răpitoare și vulpile.
– Poliția, Garda de Mediu și Direcția Sanitar-Veterinară din Arad au demarat o anchetă.
– Pe 21 noiembrie au fost găsite două căprioare, o vulpe și câțiva fazani lângă localitatea Liebling din județul Timiș.
***
Cu prilejul ANULUI CENTENAR, nu-i așa? Asta facem noi, românii din „Arad – capitala politică a Marii Unirii”: ne otrăvim fauna, din simplul (și oribilul) motiv că se hrănește din recolta de pe pământul pe care l-am vândut (pe nimic) ungurilor, austriecilor, italienilor… ca niște OAMENI DE NIMIC ce suntem.
Cu otravă de șobolani ne otrăvim căprioarele.
Mai avem ceva de otrăvit în țara asta?
Uită-te în (ce-a mai rămas din) privirea căprioarei ăsteia și zi-mi, sincer, cum te simți tu ca român, care pretnzi că-ți iubești țara, îi respecți vârsta și chiar sărbătorești 100 de ani de când… de când ce?…
De când îți bați joc de ea…