Cum se respectă sancțiunile aplicate centrelor de vârstnici? Cum se poate… Scurtă vizită la un centru de vârstnici din Arad care s-a ales cu activitatea suspendată în urma controalelor

caminul de batrani „bunicii nostri scaled
Distribuie:
Un cămin de bătrâni din municipiu s-a ales cu activitatea suspendată în urma controalelor

În urma scandalului cu Azilul Groazei, autoritățile au început controalele în centrele de îngrijire pentru persoane cu dizabilități, bătrâni sau copii. Recent, la Arad Direcția pentru Sănătate Publică a dat amenzi în 13 centre de îngrijire din municipiu. Căminul privat „Bunicii Noștri” de pe strada Gheorghe Doja a fost unul dintre cele 13 cămine de bătrâni din municipiu vizate de către Direcția de Sănătate Publică, în prima zi a controalelor. Fiindcă autoritățile au găsit nereguli, activitatea căminului a fost suspendată. 

Ce nereguli au găsit autoritățile

Activitatea Căminului de bătrâni a fost suspendată fiindcă acesta funcționa în condiții neconforme: podea neconformă, lipsa mai multor lenjerii de pat, dar și cabinetul medical care nu era prevăzut cu un perete despărțitor față de hol, după cum se arată în comunicatul emis de autorități. 

 Unui centru pentru persoane vârstnice i-a fost suspendată activitatea ca urmare a unor probleme identificate de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, precum: stare igienico-sanitară necorespunzătoare, pereți neigienizați, neasigurarea unui spațiu pentru izolarea cazurilor cu risc epidemiologic, inexistența unui program propriu de curățenie, grupuri sanitare insuficiente și nedotate cu echipamente adecvate, lenjerie de pat și prosoape în număr insuficient, inexistența plaselor la ferestre, sală de mese subdimensionată, cabinet medical necorespunzător”, a transmis marți, 11 iulie, DSP Arad. (vezi Articol asociat Controale în centrele rezidențiale arădene pentru vârstnici! Autoritățile au dat amenzi)

Autoritățile au precizat că beneficiarii căminului trebuie să fie „relocați în termen de 48 de ore”, conform comunicatului de presă emis de către DSP Arad.

Totuși, în prezent, cei 12 beneficiari încă se află în căminul privat de bătrâni de pe strada Gheorge Doja. Ei nu au fost duși din centru.


Am mers miercuri, 12 iulie, în jurul amiezii, să vedem dacă acest cămin privat de bătrâni verificat, amendat și cu activitatea suspendată se conformează sancțiunilor. Mai mult, eram curioși dacă măsurile dispuse de organele de control au vreun efect și dacă reprezentanții centrului țin cont de ele.

Conformați, dar nu prea

La căminul de bătrâni am găsit toți beneficiarii, un responsabil coordonator, și alți trei membri ai personalului, care lucrau de zor.  Căminul privat se afla în toiul renovărilor, iar într-una dintre camere angajații demontau pardoseala, care la momentul în care noi am ajuns, era aruncată în curte. Angajații spun că parchetul urmează să fie schimbat cu un linoleum antibacterian, conform cu normele Direcției de Sănătate Publică.

De asemenea, un mic perete despărțitor urmează să fie construit în hol. Peretele despărțitor care urmează să fie construit va avea atât o ușă, cât și un geam, pentru ca spațiul în care funcționează cabinetul medical să fie separat de hol.

Reprezentantul centrului înțelege că avut nereguli. Acesta spune că și-a plătit amenda, iar acum așteaptă să termine renovarea, ca mai apoi să-și poată reîncepe activitatea din nou. „Suntem suspendați până terminăm de făcut tot ce ni s-a cerut. Activitatea e suspendată, nu mai putem face internări, până nu terminăm renovările”, spune responsabilul căminului de bătrâni.

Am insistat pe partea cu „relocarea beneficiarilor în 48 de ore” astfel cum era precizat în comunicatul autorităților după prima zi de control. 

Din toți cei 12 beneficiari aflați în cămin, nici unul nu va fi relocat. Ei vor rămâne la cămin, pentru că familiile nu sunt de acord cu relocarea, dar și pentru că nu sunt locuri libere pentru ei în alte cămine. „Beneficiarii nu se pot reloca pentru că, în primul rând, aparținătorii nu sunt de acord și am înțeles că nu sunt nici locuri libere în alte părți”, susține responsabilul centrului.


Conformarea este, însă, doar pe jumătate, fiindcă bătrânii au rămas tot în centru, în ciuda dispoziției de relocare emise de către Direcția de Sănătate Publică Arad.

Lucrările de renovare se pot desfășura și dacă beneficiarii rămân în cămin, susține reprezentantul cu care am discutat. Totuși, acesta are de schimbat pardoseala în toate cele trei camere, dar și de construit un perete despărțitor, care va avea atât o ușă cât și un geam.

Deși se cam scurg cele 48 de ore lăsate la dispoziție pentru relocarea beneficiarilor,

preocupările sunt altele în centru. Să se facă lucrările ce se pot face, dintre cele consemnate în sancțiuni. Doar că, aceste lucrări se fac cu beneficiarii înăuntru.

Din ce am cuprins cu privirea cât am avut acces, în interiorul căminului este un hol și câteva încăperi. În două dintre încăperi se află beneficiarii, iar o a treia  este în lucrări. Deși ușile erau larg deschise, înăuntru era cald, mult zgomot și era un miros greu

În camera aflată în lucrări, un muncitor demonta pardoseala. Un perete despărțitor urmează să fie construit la cabinetul medical, fiindcă încăperea în care funcționează cabinetul nu are unul – încercându-se astfel o minimă conformare la măsurile dispuse de către autorități.

Activitatea azilului pare să se fi suspendat numai pe hârtie

Deținătorii centrului par să fi înțeles din suspendare numai faptul că nu se mai fac internări. Cei 12 beneficiari sunt încă în centru. Ei nu vor mai fi relocați, deși înăutrul căminului angajații fac renovări, iar acum bătrânii sunt nevoiți să stea în praf și în zgomot.

În azilul de bătrâni, „schimbările” se întâmplă fiind uitat esențialul – bunăstarea și siguranța beneficiarilor – cele 12 suflete pentru care situația nu a evoluat cu nimic, deocamdată.

Ne încearcă un gust amar, dar și multă neputință după această scurtă vizită

La ce bune aceste controale, la grămadă, dacă nimic nu se poate rezolva? E bine că se suspendă activitatea unor centre, dar soluția care este? Din moment ce controlezi toate centrele concomitent, majoritatea fiind cu multe neconformități și nereguli, cu număr de locuri limitat, care este alternativa? Cum poți tu, autoritate, să impui relocarea a 12 persoane, fără să vii cu soluția: unde să fie relocați? Cum ar putea deținătorii acestor centre să se conformeze acestor dispoziții dacă nu sunt locuri în alte locații sau alte entități dispuse să preia beneficiarii temporar?


 Articole asociate:  Controale în centrele rezidențiale arădene pentru vârstnici! Autoritățile au dat amenzi

Alte 13 centre de vârstnici din județul Arad au fost controlate. S-au aplicat avertismente și amenzi în valoare totală de 197.400 lei


Categorie: Reportaje
Etichete: azilurile groazei, Căminul de bătrâni „Bunicii Noștri”, Direcția de Sănătate Publică Arad
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] Incendiu cu victimă la instalația de exhaustare a unei societăți comerciale din Șofronea
Articolul următor
Și-au trezit brusc câinii și i-au asmuțit pe centrele pentru vârstnici. Dar au soluții?

2 comentarii. Leave new

  • Perfect adevărat „Cum poți tu, autoritate, să impui relocarea a 12 persoane, fără să vii cu soluția: unde să fie relocați?” Controalele la noi se soldează cu un raport care așa cum spunea poetul odinioară înșiră cuvinte goale, ce din coadă au să sune, dar în fapt nimic nu au a spune. Aceste centre private nu au nici un fel de relații de colaborare între ele, deci singura posibilitate reală de relocare a beneficiarilor ar fi ca familiile, aparținătorii acestora să îi preia pentru perioada de renovare. În cele mai multe situații aceste familii au apelat la aceste centre de îngrijire vârstnici tocmai pentru că din varii motive ei familia nu au putut să îi îngrijească 24 de ore din 24, 7 zile din 7 pe acești vârstnici.

    Răspunde
  • avatar of mi rusine cu voi
    Mi rusine cu voi
    15 iulie 2023 11:41

    Vai si amar, mereu sufera afacerile mici sau oamenii saraci care nu au absolut nicio sustinere de la stat sau niciunde. La noi stim doar sa dam amenzi si impozite si sa ii facem pe saraci si mai saraci si sa lasam batrani fara acoperiș deasupra capului. Jumatati de masura, si in loc de sustinere li se dau amenzi. In nicio tara din vest nu e asa, in Danemarca daca deschizi un camin, statul iti echipeaza tot cu aparatura de ultima ora, si iti da si bani sa te ajute sa pornești afacerea… La noi, iti face afacerea aproape imposibila de sustinut si apoi mai primesti si amenzi… Ce tara de cacat avem…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie