În atenția Gărzii de Mediu Arad: Mândria comunei Apateu, care ar trebui să fie „Aria Protejată ROSPA 0014” e, de fapt, o GROAPĂ de GUNOI care a DISTRUS PĂȘUNEA!

imagine 2021 03 14 102044
Distribuie:

 

Așa arată pășunea la Apateu, chiar într-o porțiune a unei arii naturale protejate, și anume Câmpia Cermeiului ROSPA 0014.

gunoi apateu 3

gunoi apateu 9

(mai multe imagini în galeria foto)

Sesizări ale cetățenilor la Primăria Apateu tot au fost făcute. Singura rezolvare, de fiecare dată, este să trimită buldo-excavatorul si să acopere gunoiul cu pământ.

Și Garda de Mediu tot a mai fost sesizată, a mers, a văzut și a plecat pentru că, de fiecare dată găsește, surprinzător, doar „teren înierbat”.

Această zonă, într-una dintre locațiile care apar în fotografii este și arie naturală protejată. Altă zonă, pe unde curge un pârâu, este și ea plină de gunoaie. Se aruncă gunoaie atât în zona fostei gropi de gunoi, dar s-a mai improvizat una nouă, în spatele fermei Smithfield Apateu.

Primăria e depășită de situație în gestionarea gunoaielor… dar comuna se mândrește pe Facebook cu Aria Protejată:

„ Aria naturală protejată ROSPA0014 Câmpia Cermeiului are o suprafață de 24424 ha, și este desfășurată și pe unitatea administrativ teritorială Apateu pe o suprafață de 1904,85 ha.”

160758710 2198013620335231 6958184217359550585 n

…așa cum se vede Aria Protejată dintr-un birou al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate pentru că, în realitate, e invadată de gunoaie.

Recent, în 9 martie 2021, pe pagina de Facebook Comuna Apateu a fost făcută o postare însoțită de imagini halucinante, în care apar inclusiv animale moarte aruncate, blană de animale și moloz:

oaie moarta apateu

gunoi2 apateu 2
„Apateu, primăvara 2021, o localitate bogată… în gunoaie!
Mai nou și la marginea pădurii se aruncă!
Bineînțeles, o mare vină o are primăria, deoarece nu a găsit soluții.
Probabil nici nu au căutat, mai corect spus.
❗Nu există un teren destinat anume pentru materialele provenite din construcții, molozul, etc.
❗Nu se preia deșeurile vegetale, crengile, și astfel lumea le aruncă pe unde poate.”
160643547 1271994806528432 407822017192216524 n
Gestionarea colectării deșeurilor din comună are un iz penal și dovedește încă o dată că Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide din județul Arad, indiferent de Zona de operare și indiferent de operatorul delegat este NEFUNCȚIONAL ( vezi articole asociate) 
Ei bine, comuna Apateu este și ea cuprinsă în Zona 3 de colectare a deșeurilor din cadrul Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide și de colectare, teoretic, ar fi trebuit să se ocupe SC ACTIV SALUBRITATE SA, în baza unui contract de delegare a gestiunii încheiat în anul 2018 cu ADISIGDA, cu valabilitate 5 ani, adică până în 2023.
Această societate însă a lăsat baltă prestarea serviciului în luna februarie 2020 și contractul de delegare a gestiunii a fost reziliat. Cu toate acestea,  același Matteo CAGNACCI  care era în 2018, la semnarea contractului cu ADISIGDA, Director de dezvoltare al SC ACTIV SALUBRITATE SA, este cel care, câteva luni mai târziu, în noiembrie 2020, va fi cel care va semna un alt contract pentru Zona 3, de această dată, în calitate de reprezentant al  Asocierii Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum, „noul” operator care-l va înlocui pe SC ACTIV SALUBRITATE SA. Adică, aceeași Mărie, cu altă pălărie…
Teoretic, există un program de colectare pe Zona 3, dar numai pentru trei categorii de deșeuri din patru menționate în contractul pentru Zona 3 și anume: deșeuri menajere, plastic/metal și hârtie/carton. Alte tipuri de deșeuri cum ar fi sticlă, moloz, alte deșeuri din construcții, observăm că nu se colectează:
program colectare deseuri apateu
În contractul de delegare inițial cu ACTIV SALUBRITATE , la art.15, apăreau menționate 4 fracții de deșeuri, printre care era menționată sticla ca și fracție de deșeu reciclabil care trebuie colectat dar, cum se poate observa din programul Zonei 3, NU se colectează:
articol15 contract zona3
iar acestea apar și în actualul contract aplicabil, încheiat cu Asocierea Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum. Cu toate acestea, nici acum, anumite tipuri de deșeuri nu sunt colectate și nu apar în Programul de colectare. Mai mult, pe lângă sticlă, în contractul actual se prevede și colectarea altor deșeuri voluminoase, inclusiv cele din construcții și demolări:
161226384 890709481763447 4566206868611836722 n
Acest articol s-a dorit a fi încă o sesizare către Garda de Mediu Arad, având în vedere că toate imaginile din galeria foto sunt de dată recentă, 
dar am ajuns, inevitabil, la problema gestionării deșeurilor și în Zona 3 a Proiectului județean (care cuprinde mai multe localități, nu numai comuna Apateu).
Încă din luna mai anul trecut, Garda de Mediu a dat termen de salubrizare a zonelor cu deșeuri și predarea la un operator autorizat a acestora. Primăria, la cel moment, a acoperit gunoiul cu pământ și așa au rezolvat problema. S-a realizat, totuși, încheierea acelui contract cu un operator dar asupra acestor aspecte vom reveni într-un material separat, cu raportare strict la contractul încheiat între ADISGDA cu Asocierea Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum, în care apar suficiente modificări față de cel încheiat cu SC ACTIV SALUBRITATE SA , deși, teoretic nu ar fi trebuit, ceea nu poate decât să conducă la suspiciuni.
Articole asociate:
Categorie: Investigații, Știri
Etichete: arie protejata, câmpia Cermeiului, garda de mediu, gunoi, Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide din județul Arad, Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum
Distribuie:
Articolul anterior
UTIȘTII au avut meciuri grele la CFR Cluj, în competiția dedicată grupelor „Elite U19” și „U17”
Articolul următor
Cine sunt RESPONSABILII DIRECȚI de calitatea actului medical și manageriatul Spitalului Județean Arad? (1)
Bagă un „16”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

sabin bodea

[NEWS ALERT] Sabin Bodea, cunoscutul hărțuitor de minori și de poezie, este cercetat pentru fraude economice… și îi cară pe toți cei care i-au dat bani să dea declarații la Poliție

Periodicele locale ale editurii „Viața arădeană”, intrată de trei ani în faliment, respectiv revistele  „Viața arădeană”, „Viața de pretutindeni”, „Ochiul vesel”, „Vdp-Rebus”, „Vdp-Sănătate”, „Vdp-S.F. Paranormal”,  „Vdp-Mini Jurnal” – publicații obscure, de…