În atenția Gărzii de Mediu Arad: Mândria comunei Apateu, care ar trebui să fie „Aria Protejată ROSPA 0014” e, de fapt, o GROAPĂ de GUNOI care a DISTRUS PĂȘUNEA!
Așa arată pășunea la Apateu, chiar într-o porțiune a unei arii naturale protejate, și anume Câmpia Cermeiului ROSPA 0014.
(mai multe imagini în galeria foto)
Sesizări ale cetățenilor la Primăria Apateu tot au fost făcute. Singura rezolvare, de fiecare dată, este să trimită buldo-excavatorul si să acopere gunoiul cu pământ.
Și Garda de Mediu tot a mai fost sesizată, a mers, a văzut și a plecat pentru că, de fiecare dată găsește, surprinzător, doar „teren înierbat”.
Această zonă, într-una dintre locațiile care apar în fotografii este și arie naturală protejată. Altă zonă, pe unde curge un pârâu, este și ea plină de gunoaie. Se aruncă gunoaie atât în zona fostei gropi de gunoi, dar s-a mai improvizat una nouă, în spatele fermei Smithfield Apateu.
Primăria e depășită de situație în gestionarea gunoaielor… dar comuna se mândrește pe Facebook cu Aria Protejată:
„ Aria naturală protejată ROSPA0014 Câmpia Cermeiului are o suprafață de 24424 ha, și este desfășurată și pe unitatea administrativ teritorială Apateu pe o suprafață de 1904,85 ha.”
Recent, în 9 martie 2021, pe pagina de Facebook Comuna Apateu a fost făcută o postare însoțită de imagini halucinante, în care apar inclusiv animale moarte aruncate, blană de animale și moloz:
„Apateu, primăvara 2021, o localitate bogată… în gunoaie!
Mai nou și la marginea pădurii se aruncă!
Bineînțeles, o mare vină o are primăria, deoarece nu a găsit soluții.
Probabil nici nu au căutat, mai corect spus.
Nu există un teren destinat anume pentru materialele provenite din construcții, molozul, etc.
Nu se preia deșeurile vegetale, crengile, și astfel lumea le aruncă pe unde poate.”
Gestionarea colectării deșeurilor din comună are un iz penal și dovedește încă o dată că Proiectul Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide din județul Arad, indiferent de Zona de operare și indiferent de operatorul delegat este NEFUNCȚIONAL ( vezi articole asociate)
Ei bine, comuna Apateu este și ea cuprinsă în Zona 3 de colectare a deșeurilordin cadrul Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor Solide și de colectare, teoretic, ar fi trebuit să se ocupe SC ACTIV SALUBRITATE SA, în baza unui contract de delegare a gestiunii încheiat în anul 2018 cu ADISIGDA, cu valabilitate 5 ani, adică până în 2023.
Această societate însă a lăsat baltă prestarea serviciului în luna februarie 2020 și contractul de delegare a gestiunii a fost reziliat. Cu toate acestea, același Matteo CAGNACCI care era în 2018, la semnarea contractului cu ADISIGDA, Director de dezvoltare al SC ACTIV SALUBRITATE SA, este cel care, câteva luni mai târziu, în noiembrie 2020, va fi cel care va semna un alt contract pentru Zona 3, de această dată, în calitate de reprezentant al Asocierii Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum, „noul” operator care-l va înlocui pe SC ACTIV SALUBRITATE SA. Adică, aceeași Mărie, cu altă pălărie…
Teoretic, există un program de colectare pe Zona 3, dar numai pentru trei categorii de deșeuri din patru menționate în contractul pentru Zona 3 și anume: deșeuri menajere, plastic/metal și hârtie/carton. Alte tipuri de deșeuri cum ar fi sticlă, moloz, alte deșeuri din construcții, observăm că nu se colectează:
În contractul de delegare inițial cu ACTIV SALUBRITATE , la art.15, apăreau menționate 4 fracții de deșeuri, printre care era menționată sticla ca și fracție de deșeu reciclabil care trebuie colectat dar, cum se poate observa din programul Zonei 3, NU se colectează:
iar acestea apar și în actualul contract aplicabil, încheiat cu Asocierea Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum. Cu toate acestea, nici acum, anumite tipuri de deșeuri nu sunt colectate și nu apar în Programul de colectare. Mai mult, pe lângă sticlă, în contractul actual se prevede și colectarea altor deșeuri voluminoase, inclusiv cele din construcții și demolări:
Acest articol s-a dorit a fi încă o sesizare către Garda de Mediu Arad, având în vedere că toate imaginile din galeria foto sunt de dată recentă,
dar am ajuns, inevitabil, la problema gestionării deșeurilor și în Zona 3 a Proiectului județean (care cuprinde mai multe localități, nu numai comuna Apateu).
Încă din luna mai anul trecut, Garda de Mediu a dat termen de salubrizare a zonelor cu deșeuri și predarea la un operator autorizat a acestora. Primăria, la cel moment, a acoperit gunoiul cu pământ și așa au rezolvat problema. S-a realizat, totuși, încheierea acelui contract cu un operator dar asupra acestor aspecte vom reveni într-un material separat, cu raportare strict la contractul încheiat între ADISGDA cu Asocierea Salub-Prest Eco & Consult Soc Centrum, în care apar suficiente modificări față de cel încheiat cu SC ACTIV SALUBRITATE SA , deși, teoretic nu ar fi trebuit, ceea nu poate decât să conducă la suspiciuni.
„Nu te muta pe Preparandiei – sau oriunde altundeva în zona Centrul vechi-Rasfărtai – dacă nu știi exact cum stă treaba acolo!” – e o recomandare pe care ar…
Confruntați în oglindă luarea de poziție a Primăriei Municipiului Arad față de accidentul chimic care a dus la internarea în spital a 40 de copii de la Liceul German,…
Periodicele locale ale editurii „Viața arădeană”, intrată de trei ani în faliment, respectiv revistele „Viața arădeană”, „Viața de pretutindeni”, „Ochiul vesel”, „Vdp-Rebus”, „Vdp-Sănătate”, „Vdp-S.F. Paranormal”, „Vdp-Mini Jurnal” – publicații obscure, de…
Când ai stat de vorbă într-un penitenciar de maximă siguranță „la geam” pe telefoane care amplifică vocile cu un interlop condamnat pentru o crimă pe care n-a comis-o vreme…
[ACTUALIZARE] Luni, 6 ianuarie, pe la 7 și jumătate seara, visul frumos al lui Dacian Henț (35 de ani, născut în comuna Craiva), în care se făcea că el…
Pentru că am fost atenționați de mai mulți arădeni după publicarea articolului Despre MAREA CORUPȚIE – Episodul III. SPAȚIILE VERZI și alte „găuri negre” din „Universul firmelor de casă”……
Vecinii de scară povestesc cum, „vineri, puțin după ora 4 dimineața, am auzit un zgomot ca al unei uși care se trântește, dar mult mai puternic… asta după ce până…
La ce se folosește magnetul și de ce este ilegală această practică a firmei „prospere” deținută de Sergiu Bîlcea. Magnetul se pune în spatele tahografului pentru a bloca funcționarea acestuia.
Administrează consimțământul
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale
Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice.Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.