INTERVIU | Despre artă, fotografie și „fantome”, cu artista Anda Gherman

anda gherman
Distribuie:

Anda Gherman este o artistă născută în Arad, în anul 2002. Încă de la o vârstă fragedă, pasiunea ei pentru artă s-a manifestat în mod evident, îndrumată și inspirată de mediul său familial și de influențele exterioare.


Despre Anda Gherman

Absolvind Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad în promoția 2021, Anda și-a consolidat baza artistică și și-a confirmat angajamentul față de explorarea și exprimarea creativă.

În prezent, Anda Gherman este studentă la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca unde își continuă călătoria artistică, îmbinând în mod armonios teoria și practica pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a-și consolida identitatea artistică.

Deși încă la începutul carierei sale, Anda Gherman este deja recunoscută drept o artistă emergentă de mare talent și potențial. Lucrările ei demonstrează o maturitate artistică remarcabilă și o abordare originală și provocatoare a artei contemporane. Explorează o varietate de medii și tehnici, oferind publicului său o experiență artistică diversificată și captivantă.

Stilul artistic al Andei este caracterizat de o sensibilitate profundă și de o explorare îndrăzneață a tematicilor variate. De la introspecție la reflectarea dilemelor contemporane și a aspectelor subtile ale condiției umane, lucrările ei emit un puternic ecou emoțional legat de natura umana. Prin intermediul artei sale, își propune să încurajeze dialogul și reflecția, să provoace privitorii să-și deschidă mințile și inimile către noi perspective și înțelegeri.


Cu toate că se află la începutul carierei sale, Anda Gherman a reușit deja să atragă atenția atât a criticii de artă, cât și a publicului, prin expozițiile sale captivante și prin talentul său distinctiv.

Anda a acceptat un interviu cu noi și acesta este rezultatul:


Cum se descrie artista Anda Gherman?
Anda Gherman: Aș putea să mă descriu drept o persoană sociabilă care mereu adoră să cunoască locuri și oameni noi.

De când faci artă? De la ce a pornit?

Anda Gherman: Nu prea știu cum aș putea descrie acest aspect deoarece fac artă de când mă știu… adică de mic copil mi-am căutat un refugiu în artă deoarece treaba asta mereu m-a ajutat să mă conectez mai ușor cu propria mea persoană și să uit de grijile din viața cotidiană. Totodată am avut un noroc enorm cu părinții mei deoarece m-au susținut foarte mult în această direcție, iar mai târziu am ajuns să am susținere și din partea unor colegi și a profesorilor, iar acest suport moral m-a ajutat foarte mult să ajung persoana care sunt astăzi.


Ce ai alege dintre arta clasică, digitală sau fotografie? Și de ce?

Anda Gherman: Sincer, fotografia deoarece aceasta oferă mult mai multă expresivitate. În special fotografia stradală unde ieși cu o cameră și fotografiezi viața de pe stradă de unde poți găsi niște subiecte inedite. În plus, fotografia este o artă relativ nouă care îți oferă libertatea de a te exprima prin foarte multe feluri și există chiar și unele tehnici vechi și străvechi cum ar fi Cianotipia care este considerată una dintre cele mai vechi procese fotografice, Colodiul Umed, Transferul de Polaroid pe hârtie, etc.


Ce ne poți spune despre lucrările tale cu fotografii? Cum ai început să desenezi pe ele?
Anda Gherman: Intervențiile mele peste fotografii au început dintr-o joacă banală, încă de când eram în clasa a XI-a. Țin minte că în liceu avem în programă o oră numită PCI unde trebuia să lucrăm în photoshop și primeam multe teme ce ne permiteau să intervenim peste fotografii, să facem colaje și am luat totul în serios, dar într-un mod indirect… vreo doi ani de zile am lucrat numai în photoshop până în anul I de facultate când am fost foarte acaparată de niște teme primite dar care nu mi-au plăcut într-un mod deosebit și care mă făceau să simt cum stagnam încetul cu încetul și atunci a fost clipa în care mi-am spus că vreau să fac colaje.
Nu știam ce fel de colaje, dar tot ce aveam la dispoziție pe acasă erau o arhivă de fotografii vechi ce aparține familiei din partea tatălui meu, acrilice, linere, ațe, și așa am ajuns să creez o serie de colaje care mai târziu m-au împins în realizarea mai multor intervenții peste fotografii și care, mai târziu, m-au ridicat mult mai sus decât mă așteptam.

Sunt fotografii personale?

Anda Gherman: În ceea ce privește intervențiile peste fotografii nu pot să zic că sunt poze personale deoarece eu m-am folosit foarte mult de fotografiile vechi de familie, ziare și reviste, dar în viitorul apropiat îmi doresc să mă folosesc și de fotografiile mele personale în ceea ce privește realizarea intervențiilor peste fotografii.


Ce îți inspiră arta? Și care e tema omniprezentă în lucrările tale?

Anda Gherman: Personal, mie arta îmi inspiră o eliberare de griji și stres… nici nu prea știu cum să descriu… dar mereu când mi se adresează această întrebare automat mă gândesc la o jucărie antistres… adică arta mereu mi-a inspirat multă încredere spirituală și din punct de vedere spiritual simt că este un acel ceva care mereu este lângă mine gata să mă sprijine în orice moment și cred că tema omniprezentă în lucrările mele este teama de abandon, sprijinul și dorința de ințelegere și de iubire din partea oamenilor din jur (această tema o abordez și în cadrul proiectului meu de licență).


Cum a fost să studiezi în străinitate?

Anda Gherman: Eu am studiat timp de un semestru în cadrul Academiei Regale de Arte Frumoase din Bruxelles, Belgia (Académie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles / ArBA-EsA). Pot să zic că m-am lovit atât de experiențe bune, cât și de experiențe rele, dar din fericire au fost mai mult experiențe bune. Sistemul academiei la care am fost este structurat în așa fel încât să te pregătească cu adevărat pentru viața de artist, profesorii le dau foarte multe teme practice studenților și ajung să primească o mulțime de feedback-uri cu adevărat utile care și pe mine m-au ajutat mai târziu.

Partea cea mai plăcută în ceea ce privește aceste teme practice era faptul că ne uneam toți colegii și mergeam să fotografiem, făceam toți schimb de păreri și feedback-uri, iar acest aspect mi-a dat de înțeles că studenții străini, și străinii în general, știu să se bucure de moment.


Au străinii o percepție diferită asupra artei?

Anda Gherman: Despre străini pot spune că ei atunci când dau de artă, parcă sunt mai pasionați și mai curioși să cunoască cât mai multe despre acest domeniu, le poți citi entuziasmul pe față în momentul în care intră într-o galerie de artă, iar această energie mi s-a transmis automat și mie deoarece și eu automat mă simțeam ca un copil mic când intram într-o galerie.


Ai avut multe expoziții și în țară și înafară, ne poți spune mai multe despre acestea? Care a fost expoziția care te-a făcut să te simți împlinită?

Anda Gherman: În materie de expoziții pot să zic că am avut câteva. Prima expoziție a avut loc în toamna târzie a anului 2021 în Timișoara, iar tot în anul 2021 am avut o expoziție colectivă în colaborare cu spațiul Kinema Ikon și Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad. Din 2022 deja am început să am expoziții prin Cluj-Napoca, Oradea, București (toate colective), iar în august 2023 am avut doar o expoziție în parteneriat cu The Cosmic House Gallery fin Cluj-Napoca, care a ajuns să fie una dintre cele mai plăcute expoziții deoarece a venit extrem de multă lume să ne privească lucrările deși era luna august, perioada în care mai toată lumea era plecată din Cluj.


Cea mai recentă expoziție?

Anda Gherman: Una dintre cele mai recente expoziții pe care le-am avut a avut loc la Budapesta în februarie. Aceasta a fost o expoziție colectivă realizată printr-un parteneriat cu The Cosmic House Gallery și FKSE unde am ajuns să merg printr-un rezidențiatcare mi-a dat și șansa să vizitez atelierele unor mari artiști din Budapesta, să cunosc studenții de la Hungarian University of Fine Arts (HUFA).


Despre „Ghosts on pictures”, cum a început acest proiect personal? Ce reprezintă fantomele?

Anda Gherman: Acest proiect a pornit inițial din ideea de a interveni peste ziarele găsite prin trenurile din Belgia care au avut rolul de a reprezenta singurătatea de care am avut parte în cele 4 luni și jumătate în care am stat acolo. Celebrele fantomițe au rolul de a reprezenta faptul că niciodată nu voi fi singură, indiferent de drumul pe care aleg să îl urmez în viață și acestea au fost inspirate din seriile de manga al artistului Japonez Junji Ito și din filmul Spirited Away creat de Studio Ghibli.


Care este filmul/cartea/melodia ta preferată în acest moment?
Anda Gherman: Filmul meu preferat pe moment este un film de animație numit „My Neighbour Totoro” care de asemenea este creat tot de Studio Ghibli. 
Cartea mea preferată este „Partida de Biliard de la ora 9 1/2” scrisă de autorul german Heinrich Böll (O carte pe care o citesc în momentul de față și care m-a captivat enorm de mult).

La capitolul „melodia preferată” nu pot să enumăr doar o piesă, deoarece sunt multe piese ce îmi plac și îmi este foarte greu să aleg doar una, simt că mi-ar lua o veșnicie, dar pot să enumăr câteva: 1). Lykke Li – Youth Knows No Pain, 2).  IC3PEAK – Last day / Новый День, 3). Reymour – Je te tiens, Tu me Tiens.


Planuri de viitor?

Anda Gherman: În momentul de față îmi doresc să avansez cu proiectul cu Fantomele ajungând să fac cât mai multe ilustrații atât tradiționale, cât și digitale, animație, broderie și să termin facultatea cu tot cu master, și să reușesc cumvă să mă mut în Franța cu speranța la un viitor mai bun.


Citește și:

 

Categorie: Dialoguri
Etichete: anda gherman, Arad, artisti, ghost on pictures, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
[CRITIC GUEST] Viviana Andrieș: „Superluna portocalie”
Articolul următor
Evenimentul de lansare a candidaților AUR pentru alegerile locale din luna iunie, de la Arad, a fost anulat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie