Interviu cu artista Lucia Moțoc – despre artă, consum și vulnerabilitate

lucia moțoc
Distribuie:

Lucia Moțoc este o artistă în vârstă de 22 de ani din Baia Mare unde a învățat la Colegiul de Arte iar apoi a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.


În prezent aceasta este studentă în cadrul Universității Naționale de Arte din București, secția grafică, anul 1 de master. Ea lucreză ca freelancer în graphic design și face lucrări care transmit emoții și trăiri pe care mulți le simt relatabile. Lucrările sale au toate un mesaj cu impact dar și o compoziție și cromatică excelentă. Putem spune că acestea redau mai mult decât o frumusețe estetică, redau un mesaj personal.


Lucia a acceptat un interviu cu noi și acesta este rezultatul:


Despre copilărie

Lucia Moțoc: În copilărie m-am mutat destul de des. M-am mutat în Spania la vârsta de trei ani până pe la vârsta de zece ani jumate. M-am întors în țară pentru aproximativ patru ani după care a urmat să stau un an și jumătate în Belgia. În final m-am întors în țara și am rămas până în prezent. Am schimbat în total trei grădinițe, șase școli, două licee și două facultăți.

Când m-am întors în țară din Belgia urma să fiu în al doilea semestru din clasa a-9-a și deși în Belgia urmam un profil economic, în țară am dat admiterea la liceul de artă deoarece știam că o să intru fără probleme (din punct de vedere al inclinației artistice). Planul era să mă acomodez puțin și după să mă transfer la alt liceu. Am uitat de acest plan, am tot rămas și am îmbrățișat latura artistică până-n ziua de azi. De aia zic mereu că nu eu am ales arta ci arta m-a ales pe mine.


Cum se descrie artistul?

Lucia Moțoc: Mă descriu prin ceea ce fac și prin subiectele pe care le abordez. Sunt subiecte sensibile care pot trezi anumite sentimente în oamenii la care ajung și care spun destul de mult despre mine. Mă descriu ca un artist care explorează diverse direcții artistice dar care își păstrează nota personală. Mă poți regăsi în lucrările mele indiferent de stilul abordat.



Cum îți descrii arta? Ce o inspiră?

Lucia Moțoc: Ceea ce fac este un mod de exprimare, de a-mi arăta vulnerabilitatea, de a mă deschide față de oameni deoarece până acum un an (înainte să postez pe instagram) îmi era foarte greu să-mi exprim gândurile și sentimentele, în special persoanelor cărora li se adresează. 

 Așa că am decis să fiu cât de vulnerabilă posibil și să postez public ceea ce simt.


Poți să ne explici procesul prin care trece o lucrare?

Lucia Moțoc: În ceea ce privește realizarea unei lucrări mă raportez la notițele din caietul meu de schițe. De multe ori am un gând ce devine obsesiv și care cere sa fie exprimat, în principiu vizualizez cum vreau să redau emoția respectivă de alteori îmi dau seama pe parcurs.

Am descoperit arta digitală în jurul vârstei de 15 ani iar în prezent deși lucrez și în medii tradiționale, aleg sa le transpun în mediu digital, deoarece în modul ăsta sunt prezentate lumii. Mă folosesc de desen, gravura, pictură, etc pentru a realiza diverse compoziții pentru lucrările digitale finale.


Artista Lucia Motoc își trăiește arta?

Lucia Moțoc: Am trăit-o, acum doar o exprim. Consider că este foarte important să abordez ceea ce cunosc deja, iar inspirația din experiențele proprii este o sursă primordială.


Care e lucrarea ta preferată?

Lucia Moțoc: Nu am o lucrare preferată din punct de vedere compozițional sau din punct de vedere al mesajului deoarece fiecare reprezintă o bucată din mine si o bucata din căutarea mea artistică.  Însă am o lucrare față de care m-am atașat, a fost una dintre primele lucrări pe care le-am printat. „Mă consum”.

lucia moțoc
(„Mă consum” de Lucia Moțoc)

Ce reprezintă ea?

Lucia Moțoc: Este o lucrare alb-negru, realizată din linogravura transpusă în mediul digital. Reprezintă modul în care ne consumăm. Am redat „consumul” ca acțiune într-un mod vizual care face aluzie la „consumul” ca autodistrugere.


Ne poți spune mai multe despre aceste mesaje și care a fost prima ta interacțiune în artă cu acestea?

Lucia Moțoc: Mesajele sunt sentimente/gânduri reprimate. Prima dată când am început să asociez ilustrații cu un text a fost la facultate când am primit o temă în care trebuia să facem efectiv asta. Aceasta temă s-a suprapus cu o situație în care aveam multe de spus și simțeam că mulți oameni din jurul meu treceau prin același lucru așa că am făcut o serie de texte cu ilustrații în care mă descărcam vizavi de situația respectivă.


Care e mesajul pe care vrei să-l transmiți/ povestea pe care vrei să o spui lumii prin lucrările tale?

Lucia Moțoc: Aceste mesaje sunt scrise în caietul meu de notițe și au o direcție, o persoană pentru și despre care am scris. Consider că postând asta devine ceva generalizat, deoarece eu abordez sentimentele într-un mod simplu și punctual, deci e ușor ca oricine să se regăsească în ceea ce postez. Prin postarea lucrărilor, ele se transformă în altceva, din mesaj direct și personal în unul general. Nu este în totalitate doar despre mine, este despre și pentru oameni.



Planuri de viitor?

Lucia Moțoc: Planurile de viitor… să continui căutarea mea artistica, să îmi găsesc o eventuală direcție și să colaborez cu oameni care doresc să creeze un safe space în care oamenii să se poată regăsi. Vreau ca lucrurile să se dezvolte de la sine.


Lucia Moțoc reprezintă un artist complex care abordează teme profunde, sentimente pe care toți le avem în noi dar le ținem ascunse. Aceasta nu doar că folosește arta ca un mod de exprimare dar o stăpânește atât de bine încât e greu să nu o regăsești în orice fel de tehnică de lucru pe care o folosește.

Artista a avut parte și de colaborări, ea a colaborat cu oameni din zona scrisului și a realizat coperți de carte și eventuale ilustrații. A avut colaborări multe cu Adriana Costinaș.

„Ea scrie poezii cu care rezonez maxim. E foarte aproape de ceea ce exprim si eu si ne regăsim una in munca celeilalte. E cea mai frumoasa colaborare de pana acum.” spune Lucia despre Adriana.

Lucia ne-a mai mărturisit că urmează o colaborare cu un proiect independent, un film care arată o perspectiva naturală și frumoasa a oamenilor din comunitatea lgbtqia+. Pagina este @normalthefilm unde spune ea, o să existe interviuri cu întrebări superbe și oameni la fel de superbi.


Pe Lucia o puteți găsi pe instagram ca @lucia.motoc , acolo îi puteți vedea și lucrările, fiind activă pe platformă.

lucia moțoc


• Citiți și: În dialog cu Victor Hugo Cardoso – artistul brazilian care traduce emoțiile în culori și forme / In dialogue with Victor Hugo Cardoso – the Brazilian artist who translates emotions into colors and shapes


Categorie: Cultură, Dialoguri
Etichete: design grafic, lucia moțoc, lucia motoc art, media art
Distribuie:
Articolul anterior
„Doctor” Cionca ne spune că CT-urile și RMN-urile pe care le-a cumpărat ne scapă de „bolile infecțioase și infecțiile dobândite în spitale”
Articolul următor
Cupa DKMT – la Arad pentru a patra oară!

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie