Iosif Pecsovszky s-a întors unde îi era locul: în fața Arenei „Francisc Neuman”

iosif pecsovsky
Distribuie:

Aproximativ 300 de „utiști grei” au omagiat astăzi un moment probabil unic în istoria acestui oraș – nu atât prin natura sa, cât prin spiritul și sufletul său. O statuie frumoasă, turnată în bronz, reprezentându-l pe legendarul Iosif Pecsovszky, a fost dezvelită în fața stadionului „Francisc Neuman”. Gândită, plătită (de Cătălin Juncan) și realizată în totalitate de Suporter Club UTA –  vine cu un mesaj… care trebuia reprezentat de mult: CSALA S-A ÎNTORS ACASĂ!


La evenimentul care a început azi, la ora 12:00, în „linia întâi”, alături de conducătorii SCU, Claudiu Negru și Sebastian Bulumac, au mai fost prezenți, Joe Pecsovszky (nepotul marelui fotbalist), Ioan Igna (fost coechipier al lui Pecsovszky), primarul municipiului, Călin Bibarț, antrenorul Mircea Rednic și unul din căpitanii echipei, Alexandru Benga, iar dintre foștii fotbaliștii legendari ai Aradului s-au mai numărat Axente, Biro, Metskas, Vazci II, Bedea, Grad, Mutică, Șerban, Botiș și Negrău.

Discursul de deschidere a fost scris și citit de Giuliano Junc.

„Mă bucur că, în sfârșit, bunicul meu s-a întors acasă. Suntem puși în fața faptelor unor oameni care mi-au devenit dragi, cei din Suporter Club UTA”, a fost esența mesajului emoționant al lui Joe Pecsovschy.

Artistul plastic Rudolf Kocsis, cel care a realizat statuia din bronz, turnată la Zimandu Nou, a declarat că „Mi l-am imaginat pe Iosif Pecsovszky în puterea maximă a hotărârii de sine. I-am schițat și un ușor zâmbet, așa cum l-am văzut în fotografii”.

Ioan Igna, marele jucător și uriașul arbitru internațional arădean din anii `80, a rostit probabil cel mai emoționant dintre discursuri, declarând în fața utiștilor că „pe mine UTA și Pecsovszky m-au făcut să fiu cine sunt!”


Statuia fotbalistului József (Iosif) Pecsovszky (Perényi, 1921-1968), o mare legendă nemuritoare a fotbalului (autor: Kocsis Rudolf, sculptor arădean, 2022-2023).
A fost turnată în bronz în tehnica ceară pierdută, ulterior patinată la Zimandu Nou în atelierul regretatului sculptor Ovidiu Petroman.
Este o sculptură fără postament, ea stă direct pe pavimentul din fața stadionului UTA.
„Csala” este reprezentat într-o poziție statică și are o înălțime de 190 cm, cu 22 cm mai mare decât mărimea naturală a fotbalistului (168 cm).

GALERIE FOTO (ordine aleatorie)


Momentul dezvelirii statuii lui Iosif PecsovszkySUPORTER CULUB UTA@Facebook


 

Categorie: Știri
Etichete: CATALIN JUNCAN, Claudiu Negru, CSALA S-A ÎNTORS ACASĂ, Sebastian Bulumac, statuia lui Iosif Pecsovszky, suporter club UTA
Distribuie:
Articolul anterior
Un bărbat de 65 de ani a fost găsit CARBONIZAT, după ce un vecin a alertat pompierii că i-a luat foc casa din ALMAȘ
Articolul următor
CINE SUNT EU? REFLECȚII DESPRE O POSIBILĂ STRATIGRAFIE A CONȘTIINȚEI (II)

4 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie