Japonia încearcă să aterizeze pe lună cu misiunea SLIM – „Aterizare Sniper, evenimentul fiind live pe Youtube

slim japonia
Distribuie:

Într-o încercare de a marca o nouă bornă în explorarea spațiului cosmic, Agenția Spațială Japoneză (JAXA) se pregătește să efectueze o aterizare istorică pe Lună cu nava sa spațială Smart Lander for Investigating Moon, cunoscută și sub numele de SLIM.

Cu o tehnologie de precizie denumită „Moon Sniper” Japonia își propune să devină a treia țară din secolul XXI care plasează un explorator robotic pe suprafața lunară.


Misiunea SLIM, condusă de sub-managerul Kenji Kushiki, are programată aterizarea la ora 10:20 a.m. ET, vineri, sau 12:20 a.m. sâmbătă, ora Japoniei. Dacă totul merge conform planului, Japonia va deveni a cincea țară din lume care reușește să aterizeze o navă spațială pe Lună, după o pauză de peste cinci decenii.

Desfășurându-se în direct pe platforma YouTube în limbile japoneză și engleză, evenimentul va fi „20 de minute de teroare”, conform declarației lui Kenji Kushiki. Această perioadă critică va cuprinde faza de decelerare și aterizare, iar succesul misiunii va transforma JAXA într-un jucător-cheie în explorarea spațială.


O caracteristică distinctivă a SLIM este tehnologia sa de aterizare „pinpoint”, care își propune să aducă precizia în domeniul sondelor robotice cu cost redus și greutate ușoară. Aterizorul va încerca să atingă un site de aterizare de doar 100 de metri lățime, în comparație cu alte misiuni recente care au vizat zone mai extinse.

Dacă aterizarea are succes tehnologia dezvoltată de SLIM ar putea revoluționa misiunile spațiale viitoare, oferind posibilitatea de a ateriza în locuri specifice inclusiv pe planete cu resurse mai limitate decât Luna.

Asemenea explorărilor anterioare ale NASA și altor țări, SLIM va investiga compoziția rocilor de pe Lună, în acest caz, într-o zonă apropiată de locul de aterizare istoric al Apollo 11, Marea Liniștii. O diferență notabilă este faptul că SLIM își propune să aterizeze într-o regiune cu teren dificil, pentru a furniza informații despre originea Lunii.


slim japonia

Riscurile și dificultățile în atingerea unei aterizări precise pe Lună au fost ilustrate de evenimente recente, precum căderea aterizorului lunar Hakuto-R al companiei japoneze Ispace și aterizarea forțată a misiunii rusești Luna-25.

În contextul unei noi curse spațiale internaționale în care Statele Unite, fosta Uniune Sovietică și China au fost urmate de India în reușita unei aterizări controlate pe Lună, Japonia își propune să contribuie la explorarea continuă a satelitului natural al Pământului și să aducă inovație și precizie în acest domeniu. Cu toate că misiunea SLIM are potențialul de a aduce contribuții semnificative, aceasta reprezintă și o provocare semnificativă pentru tehnologia spațială japoneză și pentru comunitatea științifică mondială. Cu o a doua șansă programată pe 16 februarie în caz de eșec, ochii lumii sunt acum ațintiți către această „20 de minute de teroare” care ar putea schimba istoria explorării spațiale.


Sursa: The Guardian


 

Categorie: Educație
Etichete: 20 de minute de teroare, Japonia, jaxa, moon landing, slim japonia
Distribuie:
Articolul anterior
Apelul disperat al unei salvatoare din România, cu 5 ADĂPOSTURI DE CÂINI construite în acest județ, către președintele ANSVSA: „Trimiteți o echipă de audit care să tranșeze definitiv hărțuirea la care sunt supusă de către DSVSA Arad!”
Articolul următor
Magazinele PPC Energie din județele Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara vor fi închise în 24 Ianuarie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

jackie ionescu large

Adio, dom’ profesor JACKIE!

De profesorul Ion V. Ionescu am auzit prima dată în vara anului 1980, când Poli Timișoara a luat Cupa României cu el antrenor. Cam de atunci am început să fiu…