Jean-Baptiste Andrea este scriitorul laureat al premiului Goncourt 2023

jean baptiste andrea
Distribuie:

Jean-Baptiste Andrea este laureatul premiului Goncourt 2023, cel mai prestigios premiu literar din Franţa. „Veiller sur elle” (editura L’Iconoclaste) este numele romanului premiat de Academia Goncourt la al 14-lea tur de scrutin și este al 4-lea roman al scriitorului Jean-Baptiste Andrea.

În acest an, el i-a avut ca adversari pe Eric Reinhardt, Gaspard Koenig și Neige Sinno, care a câștigat luni Prix Femina.

După ce a câștigat deja premiul Fnac pentru roman, acest premiu Goncourt este o recunoaștere majoră pentru cel care a început să scrie în urmă cu doar șase ani, la vârsta de 46 de ani.


„Veiller sur elle”, care s-ar putea traduce liber „Vegheaţi asupra ei”, este un roman de 590 de pagini, care evocă viaţa agitată a unui artist genial pe nume Michelangelo Vitaliani, născut în Franţa dar trimis după primul război mondial în Italia. Acolo, talentatul Mimo cum i se spune noului venit, care e pitic, o întâlneşte pe Viola, fata unică a familiei artistocrate din regiune. De aici se naşte o poveste de dragoste pe fundalul căreia se profilează complexa situaţie politică a ţării odată cu apariţia fascismului şi sosirea la putere a lui Mussolini.

Jean-Baptiste Andrea, scriitorul premiat cu prestigiosul Goncourt 2023 pentru acest roman, are 52 de ani şi s-a născut în periferia vestică a Parisului dintr-o familie cu multiple origini: greceşti, italiene, nord-africane şi din insulele Baleare. Crescut pe Coasta de Azur, la Cannes, tânărul îşi va completa formaţia universitară la Paris unde va absolvi cunoscutul Institut de studii politice şi apoi o şcoală de comerţ. Lunga frescă romanescă ce este „Veiller sur elle” se apleacă aşadar asupra sculpturii şi Italiei, ţara bunicii sale paterne.

Andrea a fost multă vreme scenarist şi regizor de filme în limba engleză înainte de a se apuca de scris romane fiind decepţionat de constrângerile bugetare din lumea cinemaului. Primul său roman „Ma reine” a fost publicat în 2017 şi a primit Premiul primului roman şi Premiul Femina al liceenilor. Al treilea său roman, „Des diables et des saints”,  afost recompensat în 2021 cu alte două premii literare iar acum, al 4-lea său roman, vândut deja în peste 50.000 de exemplare, este laureatul celui mai prestigios premiu literar francez. Recompensă, obţinută doar 6 ani după ce s-a apucat de scris, îi va asigura alte câteva sute de mii de exemplare vândute.


„Veiller sur elle”  este în curs de traducere în colecția Fiction Connection de la Editura Trei, coordonată de Magdalena Mărculescu, și va fi publicată în 2024. Traducătoarea cărții este Mihaela Stan. Este pentru al doilea an consecutiv când o carte aflată în portofoliul colecției Fiction Connection este recomensată cu Premiul Goncourt, după Viața la viteză maximă” de Brigitte Giraud, care a primit Premiul Goncourt 2022.



Premiul Goncourt se acordă pentru opere scrise în limba franceză și  este oferit autorului care a publicat „cea mai bună și imaginativă operă în proză a anului”.

Academia a inițiat acordarea Premiului Goncourt în fiecare decembrie al fiecărui an începând cu 1903. Juriul care determină câștigătorul se întrunește la restaurantul Drouant, unde ia decizia. Premiul, deși nominalizează o operă literară și nu un individ, asigură câștigătorului un prestigiu literar și public semnificativ.

O singură dată acest premiu a fost acordat unui autor de două ori. Este vorba de Romain Gary, care l-a obținut în 1956 pentru Les racines du ciel și în 1975, sub pseudonimul Émile Ajar, pentru La vie devant soi.

Alți autori celebri laureați sunt: Marcel Proust, Jean Fayard, Simone de Beauvoir, Georges Duhamel, Alphonse de Châteaubriant, Antonine Maillet.

VEZI AICI Lista laureaților Goncourt


(Sursa foto – Le Monde)


 

Categorie: Cultură
Etichete: Jean-Baptiste Andre, premiul Goncourt 2023
Distribuie:
Articolul anterior
Suporter Club UTA condamnă comportamentul abuziv al agenților de pază
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Programul Festivalului de film fARAD – a 10-a ediție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…