Jon Fosse – laureatul Nobel pentru literatură: „Se spune că cele mai importante lucruri în viață nu pot fi rostite, doar scrise, așadar am încercat să ofer cuvintelor un discurs tăcut”

150871 landscape medium
Distribuie:

Jon Fosse este scriitorul norvegian care s-a remarcat prin intermediul pieselor sale de teatru și lucrările sale de proză. În operele sale, scriitorul norvegian spune „ceea ce este imposibil de spus”, strategie a meșteșugului de scriitor care i-a adus premiul Nobel pentru Literatură în 2023.


De-a lungul carierei sale, Jon Fosse a scris peste 40 de piese de teatru și peste 30 de lucrări de ficțiune. În operele sale, scriitorul norvegian a abordat deseori tema sinuciderii, relatează Agerpress.

La conferința presă care anunța decernarea premiului Nobel care s-a desfășurat în 7 decembrie, la Stockholm, scriitorul norvegian a declarat că l-ar face fericit ca litaratura sa să poată salva vieți. „Dacă scrisul meu poate contribui şi la salvarea vieţii altora, nimic nu m-ar face mai fericit”, a spus el în discursul său.

Declarația scriitorului vine în contextul în care, după aflarea veștii că este laureat al premiului Nobel pentru Literatură anul acesta, mai mulți cititori i-au spus că scrierile sale le-a salvat viața, iar aceste mărturisiri l-au emoționat deosebit de mult pe scriitorul norvegian. „Într-un fel întotdeauna că scrisul poate salva vieți, poate că a salvat-o chiar și pe a mea”, a spus scriitorul în discursul său.


Câteva fragmente din prelegerea scriitorului norvegian Jon Fosse, regăsit integral, în limba engleză pe site-ul oficial al Premiilor Nobel

Jon Fosse și-a început discursul mărturisind că în liceu teama de a vorbi în public îl copleșea. Prin intermediul unei anecdote, scriitorul norvegian și-a amintit momentul când a fost rugat de către profesorul său să citească cu voce tare.  „O frică m-a copleșit din senin. A fost ca și cum m-am dizolvat în frică și asta a fost. M-am ridicat și am fugit din clasă. Am observat ochii mari ai elevilor, dar și profesorul care m-a urmat afară din sala de clasă. Ulterior, am încercat să explic modul meu ciudat de a mă comporta spunând că trebuia să merg la toaletă. Puteam să văd pe fețele celor care m-au ascultat că nu mă credeau. Erau convinși că probabil am înnebunit, și da, eram pe cale de a deveni nebun” , a declarat Jon Fosse.

Frica l-a urmărit pe tânăr multă vreme. La un moment dat, el le-a cerut profesorilor săi să-l scuze din a citi în fața clasei. Unii dintre ei l-au înțeles și nu i-au mai cerut să citească în fața colegilor. Alții, nu l-au crezut, fiind convinși că tânărul îi ia peste picior prin refuzul său.

Din experiența sa, Jon Fosse a simțit că frica l-a amuțit, luându-i cuvintele și încrederea în sine. Această realizare l-a determinat să își redobândească înapoi curajul de a se exprima. A decis să înceapă în termenii săi și nu la cererea altor persoane.

Așa a început să scrie

Și a scris poezii scurte, dar și proză. Pe măsură ce  început să scrie, tânărul a căpătat o siguranță, un sentiment cu totul opus fricii pe care a simțit-o până atunci. „Într-un fel, am găsit un lăcaș înăuntrul meu, care a fost doar al meu, iar din acel lăcaș am putut să scriu ceea ce a fost doar al meu. Acum, aproape 50 de ani mai târziu, încă stau și scriu, tot din acel lăcaș aflat înăuntrul meu, un loc, despre care, cu sinceritate recunosc, că nu știu nimic altceva, decât faptul că el există”, mărturisește Jon Fosse în discursul său.

Mai târziu, în cariera sa, a primit oportunitatea de a scrie introduceri pentru piesele de teatru. Deși la început nu-și imagina că va ajunge să scrie piese dramatice, scria doar începutul și până la urmă ajungea să se gândească la o anumită piesă integral.

Se implicase într-o inițiativă finanțată cu fonduri publice și scria noi piese de teatru. Ca tânăr scriitor, îi prindea foarte bine, mai ales fiindcă își asigura un venit.


Diferență ca de la cer la pământ între limba vorbită și cea scrisă

Sriitorul norvegian a învățat că există o diferență între modul în care scriem și modul în care vorbim, atât din perspectiva limbajului folosit, cât și a discrepanțelor care există între limbajul literar și cel colocvial. Din perspectiva sa, Jon Fosse consideră că vorbitul reprezintă mai degrabă un monolog, o comunicare prin prisma căruia oamenii își spun părerea. Prin vorbit, deseori, oamenii încearcă să-i convingă sau să-i influențeze pe ceilalți.

Limbajul scris, în schimb, poartă o însemnătate mai adâncă, fiindcă scrisul reprezintă emoție, după cum este de părere Jon Fosse. În domeniul literaturii, scrisul transmite emoții și este încărcat de sentimente iar fiecare text are o însemnătate. Limbajul literar – scris, se distinge față de limbajul vorbit și are caracteristici de sine stătătoare, iar scrisul este cu totul diferit față de un discurs, indiferent că este religios, politic sau din oricare domeniu.

Fiindcă se temea să vorbească în public, Jon Fosse mărturisește că s-a retras într-o singurătate care este, mai mult sau mai puțin, viața unui om care scrie. De atunci, el a rămas tot în acea singurătate.


Jon Fosse crede că, în ceea ce privește scrisul dramatic, deși el redă un limbaj vorbit, este încărcat de însemnăte și transmite un sentiment. Deși este vorba despre un monolog, nu este doar o simplă informare, ci fiecare replică indică existența unui propriu univers al operei.

În ceea ce privește proza scrisă, există mai multe moduri de exprimare: vocea personajului care vorbește (care este și vocea autorului) și vocea personajului despre care se vorbește. Cele două se aliniază atât de bine încât devine greu să le deosebești și este dificil de determiat „cui îi aparține acea voce”. Devine astfel „o voce scrisă dublu”, inclusă în universul operei, dar și în logica poveștii. „Fiecare lucrare pe care am scris-o are propriul univers ficțional. O nouă lume pentru fiecare piesă de teatru, pentru fiecare roman”, spune sciitorul norvegian Jon Fosse, în discursul său.

Un poem cu adevărat bun are propriul univers al operei. Cel care citește intră în comuniune cu universul autorului. (Cititorul este mai mult decât un simplu spectator al unei relatări. El devine părtaș al universului interior al poemului.)

Jon Fosse spune că el nu a scris niciodată pentru a se exprima, ci mai degrabă pentru a scăpa de el însuși.


Prima piesă de teatru a lui Jon Fosse, dar și una dintre cele mai jucate, este: „Cineva are să vină”.

Scriitorul norvegian își amintește că prima dată când a încercat să scrie o piesă integrală de teatru a venit ca o surpriză pentru el, fiindcă atât în proză cât și în poezie folosea limbajul vorbit (colocvial, simplu, fără înflorituri).

În piesa lui de teatru, Jon Fosse a exprimat ceea ce este imposibil de spus și a ales să o facă prin intermediul pauzei.

Când în scenariu exista o turnură deosebită, un moment emoționat etc, autorul norvegian scria pur și simplu cuvântul „pauză”. Acea pauză putea să indice multe despre personaj, despre stările prin care trece. Reprezentâd „cheia” discursului tăcut, pauza devenea astfel elementul cheie în piesele de teatru ale lui Jon Fosse.

Se spune că cele mai importante lucruri în viață nu pot fi spuse, doar scrise, așadar am încercat să ofer cuvintelor un discurs tăcut. Am încercat să exprim ceea ce este imposibil de exprimat, iar acesta a fost motivul pentru care am primit premiul Nobel”, spune scriitorul norvegian în prelegerea sa.

Când a început să scrie și piese de teatru Jon Fosse a descoperit că poate folosi „discursul tăcut” într-un cu totul alt mod față de proză sau poezie.

Momentele de pauză pot face referire la ceva ce nu poate fi spus, la ce nu se vrea a fi spus, ori la ceva ce este mai bine a fi lăsat fără un răspuns…


Scriitorul norvegian Jon Fosse este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2023 și va primi o medalie, dar și suma de 11. 000 de coroane suedeze, adică 980.000 de euro.

Premiul îi este decernat astăzi, 10 decembrie, de Regele Suediei, Carl al VI-lea Gustaf. Ceremonia de decernare începe la ora 14:00.


Scriitorul Norvegian Jon Fosse a primit oficial premiul Nobel duminică. Premiul i-a fost înmânat de Regele Suediei, Carl al VI-lea Gustaf.

Președintele Comitetului Nobel pentru literatură spune că Jon Fosse scrie despre dificultățile pe care un om le întâmpină de-a lungul vieții. „Jon Fosse nu este un scriitor dificil. Foloseşte cele mai simple cuvinte şi scrie despre experienţe pe care le putem înţelege cu toţii: despărţire, moarte şi vulnerabilitatea iubirii”, spune Anders Olson, președintele Comitetului Nobel pentru literatură, la ceremonia de înmânare a premiului.

Jon Fosse este primul scriitor norvegian nominalizat cu premiul nobel în ultimii 95 de ani, după scriitoarea Sigrid Undset, care a primit și ea Nobelul pentru literatură în 1928, scrie Agerpress. 


 

Categorie: Cultură
Etichete: Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în 2023, The Nobel Prise
Distribuie:
Articolul anterior
Programul cu publicul la Tribunalul și Judecătoria Arad în perioada Sărbătorilor de iarnă
Articolul următor
„HAI LA LUPTA CEA MARE!” sau „PROLETARI DIN TOATE ȚĂRILE,… UIMIȚI-VĂ!…” (8)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie