[ACTUALIZARE] ACTIVEWATCH avertizează – legea „deepfake” este una de tip chinezesc

deepfake
Distribuie:
[ACTUALIZARE]
Astăzi, Camera Deputaților are pe ordinea de zi un proiect de lege menit să combată fenomenul deepfake, dar care atrage critici aspre din partea unor organizații specializate în domeniul internetului, mass-media și bunei guvernări.

Aceste organizații consideră că proiectul seamănă mai mult cu modelul chinezesc decât cu cel european și solicită deputaților să nu-l voteze în forma actuală, considerată deficitara. Printre criticile aduse se numără introducerea unor sancțiuni cu închisoarea pentru crearea de conținut deepfake, inclusiv pentru conținut legal protejat de dreptul la libertatea de exprimare.

Proiectul conține neclarități și termeni care reflectă o înțelegere superficială a fenomenului și nu ține cont de faptul că instituțiile europene au aproape finalizat un regulament privind inteligența artificială. Semnatarii scrisorii cer respingerea proiectului de lege în forma sa actuală și elaborarea unei legislații noi în conformitate cu reglementările europene și cu consultarea expertilor și societății civile.


„Camera Deputaților are azi pe ordinea de zi a plenului, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege ce are ca scop combaterea fenomenului deepfake. Un grup de organizații cu expertiză în domeniul Internetului, al mass-media și al bunei guvernări critică acest proiect pe care îl consideră mai apropiat de modelul chinezesc, decât de cel european, și cer deputaților, printr-o scrisoare transmisă azi, să nu îl voteze în forma sa actuală, flagrant deficitară. Organizațiile arată că textul legii conține prevederi periculoase, cum ar fi sancțiuni cu închisoarea pentru crearea de conținut deepfake, iar conținut perfect legal, cum ar fi cel protejat de exercitarea dreptului la libertatea de exprimare, ar intra sub incidență penală, ceea ce ar reprezenta o încălcare a acestui drept fundamental. În plus, textul conține o serie de neclarități și termeni/exprimări care arată o înțelegere superficială a fenomenului ce se dorește a fi reglementat. De asemenea, proiectul nu ține cont de faptul că în acest moment instituțiile europene aproape au finalizat Artificial Intelligence Act (Regulamentul Inteligenţei Artificiale).”, scriu cei de la Activewatch într-o scrisoare deschisă postată de aceștia.


Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet vorbește despre acest caz și explică legea. Acesta a subliniat și cum că această lege seamană cu varianta chinezească,  China fiind singurul stat din lume cu obligații dure specifice pentru #deepfake și obligații detaliate de marcare a conținutului de acest tip.

[TITLU INIȚIAL] Legea „deepfake” în România – Riscuri penale pentru creatori și amenzi pentru distribuitori

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a anunțat că legea privind „deepfake” va fi supusă la vot săptămâna viitoare. Această inițiativă legislativă propune sancțiuni aspre pentru cei care creează și distribuie conținut fals, generat de inteligența artificială.


Conform declarațiilor ministrului, creatorii de conținut „deepfake” vor fi pasibili de pedepse severe, inclusiv închisoare de până la doi ani. Mai mult, aceștia vor fi obligați să indice explicit pe cel puțin 15% din suprafața clipului video sau a fotografiei că aceasta este o producție artificială generată de un soft de inteligență artificială. Cei care încalcă această cerință se vor confrunta cu consecințe legale.


În ceea ce privește distribuitorii de conținut fals, aceștia riscă amenzi substanțiale, cuprinse între 600 de lei și 90.000 de lei. Mai mult decât atât, aceste amenzi sunt aplicabile celor care distribuie conținut „deepfake” știind că acesta nu reflectă realitatea.

Bogdan-Gruia Ivan a subliniat importanța acestei legi în contextul creșterii fenomenului „deepfake” și a utilizării tot mai frecvente a tehnologiei pentru manipularea informațiilor vizuale. El a evidențiat nevoia de a proteja publicul și de a impune reguli clare pentru prevenirea dezinformării și a posibilelor prejudicii aduse individelor sau instituțiilor.


Ministrul a abordat subiectul recentului atac cibernetic asupra serverelor Camerei Deputaților, dezvăluind că acesta a fost realizat de grupări de hackeri din afara țării. Acesta a asigurat că România dispune de un sistem robust de cybersecuritate, clasificat printre „cele mai puternice” din Europa, și că responsabilii vor răspunde în fața legii pentru faptele lor.


 

Categorie: IT
Etichete: atac cibernetic, deepfake, lege deepfake, reglementari
Distribuie:
Articolul anterior
Legea din Madagascar privind castrarea chimică a pedofililor atrage controverse internaționale
Articolul următor
 Șase pistoale, trei puști și muniție descoperite în casa unei femei de 75 de ani din Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta poli iasi large

Șapte zile productive

Politehnica Iași – UTA 0-2 (0-0) 28 aprilie 2024, ora: 18,15, stadion: ,,Emil Alexandrescu”, temperatura 16 , spectatori: 4500. Au marcat: Imoh (62), Luckassen (84). Poli Iași (antrenor Tony da…