O reţea de cerşetori din România, majoritatea emigrați din comuna Apateu, județul Arad, a fost destructurată în Franţa, de Brigada pentru Protecţia Familiei, Procuratură și Poliţie. Gruparea era formată din femei şi copii și opera în intersecţiile oraşelor de pe Sena, respectiv în faţa unor moschei. Polițiștii de la Comisariatul Aulnay-sous-Bois (Foto principal – AFP) au documentat că femeile, deghizate în musulmane, făceau până la 500 de euro pe zi.
În comuna Apateu, se cunoștea acest caz înainte ca el să apară în mass-media franceze și românești
„Au confirmat țiganii din Apateu încă de vineri că sunt de la noi. Înainte să apară în presă, se vorbea că au fost luați copii minori de către statul francez și s-a confiscat suma de 100. 000 de euro” – știm de la o sursă din Apateu, care îi cunoaște bine pe cei din clanul Anghel.
Site-ul D.C. News a tradus prima oară informația potrivit căreia Brigada pentru Protecţia Familiei (BPF) din Aulnay-sous-Bois şi procurorii din Bobigny au destructurat o reţea de cerşetori din România.
10 persoane au fost duse la audieri, într-un dosar de „trafic organizat de carne vie”, „grup criminal organizat” şi „deprivarea de îngrijire a unui minor”. Liderii reţelei pot primi condamnări până la 20 de ani de închisoare în Franţa.
Conform Le Point, femeile şi copii ar fi fost duşi în zonele de cerşit cu vehicule şi erau lăsaţi acolo timp de 10 ore. De asemenea, se pare că femeile se deghizau în port musulman şi cerşeau, iar în perioada Ramadanului au făcut profituri impresionante. Conform autorităţilor, se strângeau aproximativ 500 de euro pe zi.
Poliţiştii au confiscat la percheziţii 62.000 euro cash, dar ofiţerii cred că suma totală adunată ar fi de 130.000 euro.
Copii de 8 ani forţaţi să cerşească
Înainte de percheziţii, liderii reţelei ar fi făcut 10 transferuri de câte 2000 de euro spre România, prin serviciul Western Union. Poliţia spune că aceştia au mai multe bunuri în România, inclusiv case. Deşi au recunoscut că banii provin din cerşit, se pare că liderii au spus şi că o parte di fonduri vin din alocaţii. Un lider al reţelei chiar a spus că banii din alocaţiile copiilor erau folosiţi pentru a plăti chiriile din Franţa.
Copiii prinşi la cerşit au fost şi ei interogaţi. Aceştia au 8, 10 şi 12 ani şi spun că începeau programul de cerşit la 10 dimineaţa şi terminau abia la ora 18:00, deşi în unele zile erau lăsaţi la cerşit până la miezul nopţii în faţa moscheilor. Unul dintre minori a spus că ar fi preferat să meargă la şcoală, dar nu a fost lăsat de părinţii săi.
CONTEXT
În ultimele săptămâni, poliţia pariziană a întreprins mai multe operaţiuni de combatere a escrocheriilor, precum şi a comerţului ambulant clandestin în acest sector, unde turiştii au revenit odată cu sfârşitul crizei sanitare generate de Covid-19, menţionează AFP, conform Agerpres.