O seară magică cu Alexander Boldachev la Casa Pianului | Harpa, muzica și un apel pentru pace

design fara titlu 28
Distribuie:

În seara de 4 decembrie 2024, Casa Pianului Jacques Faix din Arad a fost locul unei întâlniri excepționale cu unul dintre cei mai mari harpiști ai lumii, Alexander Boldachev. În cadrul turneului său Christmas Truce Tour, artistul a oferit publicului o experiență muzicală profundă, plină de emoție, artă și mesaje puternice de solidaritate și pace.


Alexander Boldachev, un muzician de origine rusă stabilit în Elveția, și-a transformat propria poveste marcată de război și exil într-un mesaj artistic universal. Născut în Rusia și recunoscut pentru performanțele sale la Opernhaus Zürich și Teatrul Bolshoi din Moscova, Boldachev a fost nevoit să părăsească țara natală acum doi ani și jumătate din cauza conflictului care i-a frânt lumea în bucăți.

„Muzica a fost refugiul meu”, a mărturisit Boldachev, explicând cum compozițiile din albumul său „War and Peace”, nominalizat la International Classical Music Awards (ICMA), l-au ajutat să își redefinească identitatea rusă și să înțeleagă mai bine realitatea tumultuoasă care l-a determinat să plece.



Alexander Boldachev: Această muzică pe care am înregistrat-o a fost terapia mea personală. Toate piesele compuse m-au ajutat să îmi înțeleg identitatea

 

Alexander Boldachev a stabilit conexiunea cu publicul, ca o introducere discretă în lumea muzicii sale:

„Este prima mea vizită la Arad, pentru mine e o experiență absolut minunată. Organizarea turneului am decis-o în urmă cu câteva luni, motivul principal fiind noul meu album Război și Pace, care e o reflexie a ultimilor doi ani și jumătate de când am plecat din Rusia și de când totul din lumea noastră a început să meargă greșit și ciudat și absolut diferit față de ceea ce am învățat că lumea ar trebui să fie și cum am fi sperat să fie în secolul XXI. În ceea ce mă privește, trebuie să spun că nu pot compara situația mea cu cea a oamenilor care sunt în țările aflate în război, din Ucraina, Palestina ori Israel. Este oribil să vezi asta! Acum, în aceste vremuri, vedem zilnic asta în mass media și ne înnebunește.

Dar pentru mine, această poveste a ultimilor doi ani și jumătate a fost despre emigrare, despre separare, pentru că am lăsat în urmă mulți oameni pe care nu știu când, dacă sau cum o să îi revăd, pentru că suntem din punct de vedere ideologic în părți total diferite. Sunt prieteni de-ai mei mobilizați în ambele părți ale armatelor și nu a fost din propria lor voință! Apoi au fost mulți refugiați pe care îi ajutam cât am putut din toate țările. Și a fost și multă ură neînțeleasă, multe anulări de concerte… A fost și multă vinovăție și responsabilitate. Vinovăția e personală, responsabilitatea este a tuturor, pentru că noi toți trebuie să avem grijă ce să întâmplă în lumea noastră, în țările noastre! Știu că și România trece acum printr-o perioadă dificilă și veți avea alegeri dificile în câteva zile, așa că… din nou o altă fisură în zidurile viitorului.

Astfel, această muzică pe care am înregistrat-o a fost terapia mea personală. Toate piesele compuse m-au ajutat să îmi înțeleg identitatea, pentru că cuvântul «rus» este de fapt foarte greu de înțeles, pentru că Rusia este o țară multinațională. Am întrebat oameni foarte inteligenți, filosofi și politicieni, cine e, de fapt, rusul și nu au putut să-mi dea un răspuns. Eu mă consider un artist rus, chiar dacă locuiesc în Elveția de 20 de ani. Dar mi-am căutat această identitate și am găsit-o în muzică, pentru că muzica pot să o înțeleg și pot să o împărtășesc cu oamenii…”.


Recitalul de la Arad a fost structurat în trei părți, fiecare cu o semnificație aparte:

Prima parte a inclus lucrări proprii inspirate de poezii de Goethe, Cazimoto, Brodski și haiku-uri japoneze, precum și reinterpretări ale unor piese clasice de Vivaldi și Schumann.

A doua parte a fost dedicată improvizației, un teren fertil pentru talentul neîngrădit al artistului.

A treia parte, cu un aer mai accesibil, a inclus interpretări inovative ale unor piese celebre precum Bohemian Rhapsody de Freddie Mercury și Smells Like Teen Spirit de Kurt Cobain.

Seara s-a încheiat în mod grandios cu o piesă clasică: Johann Sebastian Bach, o alegere care a adus liniște și armonie, lăsând publicul cu sufletul încărcat de emoție.


Inspirat de spiritul Armistițiului de Crăciun din 1914, Christmas Truce Tour este un apel artistic pentru pace într-o lume divizată. Boldachev își propune să unească Europa prin muzica sa, celebrând diversitatea culturală și puterea vindecătoare a artei. Turneul, care a debutat la Cluj, include alte orașe precum Novi Sad, marcând prima sa prezență în Transilvania.

„Acest turneu este o reflecție asupra ultimilor doi ani din viața mea, asupra conflictelor din lume, dar și asupra puterii noastre de a găsi pacea interioară prin artă”, a declarat artistul înaintea concertului.


Cei prezenți la Casa Pianului Jacques Faix au fost captivați de carisma și talentul lui Alexander Boldachev. Sunetul harpei a creat o atmosferă magică, fiecare notă purtând o poveste ce a rezonat cu sufletele ascultătorilor.

După concert, atmosfera specială a continuat cu o degustare de vinuri locale, organizată în colaborare cu crame din regiune. Într-un cadru relaxat și convivial, publicul a avut ocazia să discute direct cu Alexander Boldachev, să împărtășească impresii despre concert și să exploreze, alături de alți iubitori de artă, temele profunde și mesajele transmise de muzica sa.

Într-o lume aflată în schimbare, recitalul lui Boldachev este un apel către umanitate: să găsim puterea de a ne înțelege unii pe alții și de a celebra ceea ce ne unește.

Albumul „War and Peace” al lui Boldachev este disponibil pe CD și vinil, incluzând compozițiile și improvizațiile care i-au marcat această etapă a carierei. Turneul său continuă, ducând mesajul de unitate și solidaritate în alte orașe din Europa.




 

Categorie: Cultură, Reportaje, Video
Etichete: Alexander Boldachev, Arad, Casa Pianului Jacques Faix, Christmas Truce Tour
Distribuie:
Articolul anterior
[CRITIC GUEST] Alexandra Vasile: „Ai crezut că iubirea e joc de noroc”
Articolul următor
Alegerile prezidențiale din 2024 și dilema alegătorului: „Eu cu cine votez?” în contextul contemporan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…