[Profile în câteva linii] CORINA MOLDOVAN și LIBRĂRIA „CORINA”

corina moldovan libraria corina 1
Distribuie:

Urmăresc cu profundă emoție un video elaborat de ANCA, unica fiică a Corinei, pentru a marca online, în urmă cu doi ani, în pandemie, TREI DECENII de existență a LIBRĂRIEI „CORINA”. Nu este vorba doar despre ELOGIUL fiicei pentru mama sa, emoționant în sine, ci despre o ISTORIE, însoțită de cuvânt și de imagine, a unui parcurs GREU, dar ASUMAT, cu franchețe de către CORINA MOLDOVAN.


Astfel, asistăm la o derulare a evenimentelor de-a lungul anilor, începând cu 1991, și la strădaniile de a dezvolta o LIBRĂRIE, care a început prin a vinde pentru scurt timp, carte veche, CORINA MOLDOVAN, lucrase primii 10 ani, la un Anticariat, iar, în prezent, cuprinde 35000 de titluri de carte și 20000 de produse de papetărie. Spre a înțelege DIFICULTATEA de a menține și, mai ales, de a dezvolta o LIBRĂRIE, precizăm că în anul 1990 existau în Arad, 21 de LIBRĂRII, precum și, câte una, la Ineu și la Chișineu-Criș.

În prezent, orașul nostru are 4 LIBRĂRII, dintre care 3 fac parte din lanțuri de librării înființate după anul 2000:

„Cărturești”, „Alexandria”, „Diverta”, iar LIBRĂRIA „CORINA” este o librărie independentă, însă, în județ nu mai există librării cu carte. Cele 21 de librării din Arad, care aparțineau de Centrul de Librării, s-au închis pe rând și în anul 2010 au dispărut complet, prin falimentul Prolibris SA, cum se numea fostul „Centru”, după privatizare. Am putea spune că LIBRĂRIA „CORINA” s-a dezvoltat, în paralel, cu creșterea numărului de edituri, ajungând „să lucreze” cu 400 (!), practic cele mai importante de pe piață. Anii de început au fost foarte grei, aprovizionarea făcându-se direct din București, ceea ce însemna, uneori, două drumuri, săptămânal, dus-întors, fără somn, „doar cu bucuria de a aduce toate noutățile pentru arădeni”, precum mărturisește CORINA MOLDOVAN. Era un apetit extraordinar pentru cărți, arădenii descoperiseră domenii noi: psihologie, paranormal, religie, memorii/ jurnale ale unor personalități, încercând, astfel, să recupereze perioada de cenzură din anii comunismului.


Treptat, LIBRĂRIA „CORINA” devine un LOC VIU, EFERVESCENT,

facilitând o legătură directă dintre cititori și autori, prin lansarea cărților semnate de personalități prestigioase ale culturii noastre: Doina Cornea, Mircea Ciobanu, Octavian Paler, Gabriel Liiceanu, Mircea Dinescu, Ioan T. Morar, Mircea Mihăieș, Mircea Cărtărescu, Doina Uricaru, Cristian Mungiu și mulți alții. Astfel, LIBRĂRIA „CORINA” devine o INSTITUȚIE CULTURALĂ, emblematică pentru Arad, promovând, de asemenea, cartea de calitate a scriitorilor arădeni. Iată că dragostea pentru povești, pentru carte, în general, dragoste sădită de bunica paternă, învățătoare în satele românești de pe Valea Mureșului și mai apoi, de către tatăl său, RADU MOLDOVAN, regretatul profesor de limba română și fondator de școală, un model de dăruire și omenie, devine pentru Corina, un VIS SECRET, devenit REALITATE, în fond, aspirația de a deschide o Librărie proprie. Tatăl său ar fi dorit să-i urmeze profesia, dar Corina a optat pentru a lucra cu cărțile, în alt mod, nu ca dascăl, dar cu convingerea că acestea au SUFLET și un mod special de a dialoga cu cititorul, prin GRAI NEROSTIT, dar încărcat de metafore și simboluri.

Dar nu numai iubirea pentru carte i-a fost cultivată Corinei, de la primele vârste, ci și cultul pentru familie, acel frumos sentiment de A FI ÎMPREUNĂ, așa explicându-se că sora sa, RODICA, i-a fost alături din primele luni de la deschiderea Librăriei și i-a devenit „mâna dreaptă”, cunoscând totul, în detaliu, fără excepție. În anii din urmă, li s-a alăturat, CORINA MICĂ, fiica Rodicăi, un excepțional designer și făuritor de ceramică, care realizează, cu TALENT și INSPIRAȚIE, vitrinele Librăriei, însuflețindu-le prin povești vii, cu ajutorul cărților și al propriilor sale obiecte, devenite op-uri artistice.


corina moldovan libraria corina


CORINA MOLDOVAN este ea însăși un PERSONAJ.

Cu înfățișare boemă, cu stilul sau nonșalant, cu părul ei, când verde, când albastru, când pink, când toate aceste culori, împreună, ai crede, văzând-o, în afara Librăriei, că este coborâtă din poveștile copilăriei, iar cu aparent, ostentativa ei detașare de „tot și de toate”, îți creează sentimentul că este infatuată și inaccesibilă, aproape inabordabilă.

Fără îndoială, CORINA MOLDOVAN este o femeie puternică, harnică și sensibilă, cu o oarecare timiditate, drapată de ambiția de a construi „durabil și esențial” o Librărie devenită INSTITUȚIE DE CULTURĂ. O construcție spirituală temeinică, ce s-a impus în cei 32 de ani de ființare, ca partener de dialog într-o zonă a comerțului cu cărți, mult diferită de tipologia omniștiută a marketingului, CORINA MOLDOVAN considerând că „o carte bine aleasă și recomandată clientului tău, îi poate schimba viața, îi poate modela caracterul sau îi poate influența opțiunile”.


Iar în final, îi dorim TĂRIA de a rezista „vânturilor, valurilor”, fiind, în prezent, unica LIBRĂRIE INDEPENDENTĂ în județul Arad. Și nelipsita urare de SUCCES, în continuare!


 

Categorie: Opinii
Etichete: CORINA MOLDOVAN, libraria corina, Profile în câteva „linii”
Distribuie:
Articolul anterior
Filarmonica Arad va găzdui „Muzica umbrelor”
Articolul următor
Rapsodia orientală de Radu Sinaci, pe teme de Dimitrie Cantemir, în premieră pe scena Sălii Radio

2 comentarii. Leave new

 • Felicitări maxime!

  Răspunde
 • avatar of alex. bochiș
  Alex. Bochiș
  25 mai 2024 15:15

  CORINA nu întâmplător a iubit cartea!
  Corina este fiica profesorului Radu Moldovan și a doamnei învățătoare (îmi scapă acum !!) oameni de o probitate și deschidere intelectuală deosebită.
  O știu de mică – un copil ambițios.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

virgil florea

TENDINȚE VS. FINALURI

Cum spuneam într-un articol mai deunăzi, observăm, analizăm, și pe cât psobil încercăm să ne punem la adăpost. Auzim din cabană rostogolirea avalanșei, știm cât de pericuoloasă este, fugim cât…
virgil florea

UNIUNEA ISLAMICĂ EUROPEANĂ (3)

Ne dezvoltăm, ca indivizi, datorită în mare parte unei capacități cu care ne naștem fiecare. Se numește observare. Nu este măsurabilă și deci nu putem vorbi despre o scală care…
alexandru v. mureșan

GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (7)

LUMEA CA O VOMĂ sau GREAȚA VOIOASĂ A COTIDIANULUI (vii) Scrisoarea a treia: SCRISOARE-DESCHISĂ CĂTRE EXCELENȚA SA, Monsieur Le President de la Republique Francaise, EMMANUEL JEAN-MICHEL FREDERIC MACRON Monsieur le…