[Profile în câteva linii] LILIOARA STEPANESCU

lilioara stepanescu
Distribuie:

Nu am uitat nicicând, în gândurile mele, din anul 2000 încoace, să-i spun MULȚUMESC. Discutând telefonic, cu LILIOARA STEPANESCU, în vederea elaborării acestui articol, îi reamintesc acel moment, în care, aleasă de curând rector (15 februarie 2000), m-am trezit că TOATE SPAȚIILE UAV NU ERAU ÎNSCRISE ÎN CF, cu excepția unui singur imobil, cel de pe calea Aurel Vlaicu, desigur, căminele studențești, în parterul de la actualul spațiu al rectoratului se aflau alte 4 instituții etc. Am aflat, atunci, că la Primăria Arad este o tânără doamnă, care ne-ar putea consilia și chiar ne-a consiliat în demersurile noastre. Îi reamintesc acele momente și îi aduc târzii mulțumiri.


LILIOARA STEPANESCU îmi rememorează un alt moment dificil, în anul 2004

și anume situația „specială” din Consiliul Local privind actualul Complex universitar M (din Micalaca), care a fost, după atribuire, construit în totalitate. Au trecut de atunci 20 de ani; nici comunitatea academică a UAV și nici eu nu trebuie să uităm consilierea extrem de importantă, primită, în acele momente limită. LILIOARA STEPANESCU era atunci Șef serviciu Administrație Publică Locală, iar din anul 2009, până în prezent, SECRETAR GENERAL al MUNICIPIULUI ARAD. În cele peste 3 decenii de MUNCĂ ASIDUĂ, de DĂRUIRE PÂNĂ LA SACRIFICIU, LILIOARA STEPANESCU s-a identificat cu Primăria însăși. Neavând copii și un soț, foarte implicat la serviciu (Banc Post și apoi, Banca Transilvania), un soț, care a susținut-o necondiționat, Primăria Arad a devenit, treptat, „copilul de suflet” al LILIOAREI STEPANESCU, asumându- și un SACRIFICIU PERSONAL de energie și timp liber.


Întrebând-o dacă, privind în urmă, a meritat,

îmi vorbește cu însuflețire, despre „viața în clocot” de la Primărie, despre COLABORAREA, de-a lungul anilor, cu primarii Titu Gheorghiof, Mircea Henț, Cristian Moisescu, Dorel Popa, Dumitru Branc, Valentin Neamț, Gheorghe Falcă, Călin Bibarț, căruia îi apreciază inteligența și aptitudinea de a interpreta texte legale, de a înțelege și opera cu noțiuni juridice, având și studii de drept. Implicarea sa personală în promovarea unor propuneri adecvate, prin mecanismele Asociației Municipiilor din România sau direct, la nivelul ministerelor, a produs deseori efectele așteptate de comunitățile locale. De asemenea, LILIOARA STEPANESCU se referă la necesitatea unei PERMANENTE INFORMĂRI în domeniu, nu numai prin cunoașterea la zi, a Monitorului Oficial, ci și prin studierea cărților, a articolelor și a studiilor de specialitate, deoarece funcționarii din administrația publică trebuie să fie IMPLICAȚI și RESPONSABILI, PROFESIONIȘTI, întotdeauna, la nivelul standardelor și, mai ales, să releve STRĂDANIA DE A FI CEI MAI BUNI. În Primăria Arad au lucrat și lucrează încă numeroși funcționari de înalt profesionalism, oameni dedicați, remarcabili, competenți și serioși, cu vocație, care își iubesc munca. Fără o astfel de echipă, a ținut să precizeze, efortul singular este inutil. Tocmai de aceea, preferă să rămână un anonim în rândul acelor asemenea, care, cu devotament și discreție, slujesc comunitatea și interesul public, din conștiință, și nu pentru strălucirea luminilor rampei.

LILIOARA STEPANESCU ne mărturisește că nu a avut timp să susțină un DOCTORAT și că nu a fost interesată de CV, deoarece, citind mult în domeniu, „a apreciat că sunt prea multe lucrările valoroase care au apărut și că este mai important să citești decât să scrii”. Considerând cu MODESTIE că „nu mi se pare că știm destul”, s-a arătat mai interesată de INTERACȚIUNEA cu COLEGI DIN INSTITUȚII din țară, cu Asociația Municipiilor, pentru OPTIMIZAREA activității, în sensul introducerii unor „elemente de noutate pentru îmbunătățirea serviciului public” și pentru REZOLVAREA unor „situații speciale, neaflate în tipare obișnuite”.


Probând PASIUNE și ECHILIBRU, CORECTITUDINE și PROFESIONALISM, LILIOARA STEPANESCU este RESPECTATĂ, deopotrivă de „putere și opoziție”, deoarece ARGUMENTUL este textul de lege și nu interese partinice sau de grup.

I se reproșează că este, uneori, inflexibilă și de neclintit în decizii și mă gândesc la nemulțumirea unor arădeni că din anul 2014 s-a interzis pe una din laturile bulevardului Revoluției, realizarea unor magazine, prin aprobarea unor uși de intrare în imobile, dar LILIOARA STEPANESCU precizează că decizia nu este a dânsei, ci este stabilită prin Planul Urbanistic Zone Construite Protejate, elaborat de un colectiv de profesioniști, arhitecți și ingineri și avizat de importante instituții publice. Documentația de urbanism respectivă, după 9 ani de aplicare, este acum în curs de actualizare, urmând a fi supusă procedurilor de transparență decizională, înainte de a fi aprobată de Consiliul Local.

Menționăm că LILIOARA STEPANESCU are, nu numai o relație foarte bună de colaborare cu colegii, dar este RESPECTATĂ din CONVINGERE de către aceștia, precizând: „Sper că nu mi-am pierdut STAREA DE COLEGIALITATE, pentru că știu ce înseamnă funcția de conducere, dar și cea de execuție, străduindu-mă în normarea corectă a muncii colaboratorilor, implicându-mă în ACTIVITATEA DE FORMATOR A FUNCȚIONARILOR PUBLICI.


Iată și opinia unui tânăr, colaborator de peste un deceniu, chiar de la terminarea facultății de drept, ca șef de promoție:

„Colaborez profesional cu doamna Lilioara Stepanescu de mulți ani deja și pot să afirm că aceasta reprezintă un reper de profesionalism și vocație în administrația publică arădeană, fiind neobosită în a forma noi și noi generații de funcționari publici, unii dintre ei fiind abia recent angajați în Primărie, având din plin nevoie de mentorare profesională intensivă. În acest sens, dânsa dispune de multă răbdare, are un simț pedagogic înnăscut și este foarte adaptabilă la cele mai diverse tipologii umane, pledând întotdeauna pentru consens, probitate și echilibru în relația cu toată lumea.”    


 

Categorie: Opinii
Etichete: lilioara stepanescu, SECRETAR GENERAL al MUNICIPIULUI ARAD
Distribuie:
Articolul anterior
Operatori de căutare Google: Listă de 27 Operatori Avansați | Cel mai eficient mod de folosire a motoarelor de căutare pentru a găsi exact ce vă interesează
Articolul următor
[O CARTE DE PE RAFT] Edgar Morin, „Metoda”

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

florea virgil

Cele două Românii

Așa după cum reiese ușor din titlu, cele de față vor fi despre două Românii, care au apărut după anul 1950 exact pe teritoriul administrativ al Republicii Populare (de atunci)…
razvan cadar

[Profile în câteva linii] RĂZVAN CADAR 

Mă informez cu dificultate despre RĂZVAN CADAR, precizând că nu găsesc aproape deloc date despre începuturile sale în politica arădeană și puține informații despre activitatea sa în spațiu public. NU…