[Profile în câteva linii] ORAȚIU HOARĂ

oratiu hoara
Distribuie:

Numele eminentului profesor de matematică, absolvent al Universității de Vest din Timișoara (în perioada 1958-1963) se leagă de COLEGIUL „MOISE NICOARĂ”, nu doar pentru că a fost director, de două ori (1982-1990; 1995-2001), ci pentru că a creat o „școală de matematică”, care, în mod sigur, îi poartă numele.


Aflat de-a lungul a peste 40 de ani la catedră, a instituit un STIL de predare UNIC, ORIGINAL, în care primordială era formarea gândirii matematice și încurajarea creativității în rezolvarea problemelor, fapt apreciat în universitățile românești și nu numai. De pildă, la Universitatea „Babeș BOLYAI”, Cluj-Napoca, un mare profesor de matematică, după ce a propus pe tablă rezolvarea unei probleme, a solicitat studenților o altă metodă pentru rezolvarea acesteia, ceea ce s-a și întâmplat. La final, universitarul clujean l-a întrebat pe studentul, care rezolvase problema prin altă metodă, unde a terminat liceul și auzind că este absolvent de „Moise Nicoară”, instantaneu a rostit cu respect, numele profesorului ORAȚIU HOARĂ.

Iubit și venerat de elevi, având foarte mulți discipoli în ale matematicii, PROFESORUL, cu majusculă, era/ este de o MODESTIE ieșită din comun, deși INTELIGENȚA sa, ascuțită, autentică, dar discretă, întotdeauna cenzurată de rațiune și logică, era binecunoscută tuturor.

ORAȚIU HOARĂ era/ este un OM al FAPTELOR și al ACȚIUNILOR, pentru care a primat INTERESUL ȘCOLII și al ELEVILOR. A fost PROFESOR, responsabil cu cercurile de matematică ale colegilor din licee (1980-2003), a condus activități de perfecționare, a organizat olimpiade școlare, a fost inspector școlar metodist (1985-2001), i s-au decernat 14 diplome, titluri și brevete. Fără îndoială, și datorită lui ORAȚIU HOARĂ, Colegiul Național „Moise Nicoară” a primit, în 2010, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în gradul de „Ofițer”, din partea Președintelui României, Traian Băsescu, prin decret, în perioada când Ministrul Învățământului era Daniel Funeriu. 

Ca DIRECTOR, a fost o autoritate recunoscută și respectată de către elevi/ profesori și datorită faptului că a ștut „să navigheze” cu înțelepciune în perioada de până în anul 1989, fără să renunțe la principii privind „ce este bine și drept”, făcând doar compromisuri, pe care le considera absolut necesare. Distinsa profesoară de limba română, MIRELA MUREȘAN, pe care am apreciat-o dintotdeauna, colaborând mulți ani cu profesorul și directorul ORAȚIU HOARĂ, subliniază că în calitate de director, acesta a avut viziune, știind „să se adapteze schimbărilor de după `89 și să conducă liceul spre dezideratele noii epoci, care începea, deschizând noi perspective educaționale”.  

Biblioteca Județeană Xenopol avea și sper să nu fi renunțat la un admirabil proiect, desfășurat sub genericul „PERSONALITĂȚI ARĂDENE”, în cadrul căruia a fost invitat ORAȚIU HOARĂ, prilej pentru numeroși elevi, foști elevi și profesori să-l omagieze pe dascălul, dar și pe omul, pe tatăl a doi copii (Simona, medic și Sorin, matematician), o personalitate de excepție, pe care ARADUL nu trebuie să-l uite nicicând. 

Iar, în final, în numele unor largi comunități, URAREA de SĂNĂTATE și VIAȚĂ LUNGĂ.                   


Citește mai multe PROFILE – AICI


 

Categorie: Opinii
Etichete: Colegiul Național Moise Nicoară, ORAȚIU HOARĂ, profesor de matematică
Distribuie:
Articolul anterior
Schimbarea la față într-un „nou” campionat | UTA – Oțelul Galați 2-0 (2-0)
Articolul următor
MENAJERIA DE STICLĂ  (9)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

lizica mihut 1

DEMERS TEOLOGIC ȘI CULTURAL DE EXCEPȚIE

Celebrarea de anvergură un întreg an, a bicentenarului FACULTĂȚII DE TEOLOGIE ORTODOXĂ din cadrul UNIVERSITĂȚII „AUREL VLAICU” (1822-2022) ne stăruie încă în memorie și după numai trei ani asistăm la…
diana achim

[Profile în câteva linii] DIANA ACHIM

De peste un deceniu și jumătate, am o colaborare apropiată cu DIANA ACHIM. Este dificil să subliniez care este cea mai importantă dintre calitățile ei, deoarece ea reunește laolaltă mari…
alexandru v. mureșan

„DIE GEDANKEN SIND FREI” (1)

[A.A. (= atenționarea autorului…). Mă aflu tot mai aproape de împlinirea a trei sferturi de veac de când fac umbră pământului (2026)… Degeaba sau nu… asta vor decide alții. Acum,…