Promisiune electorală de 1 Aprilie | Bibarț: „Aradul primește Cetatea fără să cheltuie niciun ban”

calin bibart
Distribuie:

Primarul Bibarț: „Aradul primește Cetatea fără să cheltuie niciun ban”


Municipiul va primi Cetatea Aradului fără să mai fie nevoie să construiască din bugetul local o unitate militară nouă în cartierul Gai. Anunțul a fost făcut de către primarul Călin Bibarț în cadrul conferinței de presă susținută luni, 1 aprilie 2024, în urma mai multor discuții avute în ultima perioadă cu Ministerul Apărării Naționale.

Pentru aceasta va fi nevoie ca Hotărârea de Guvern nr. 1100 din 3 noiembrie 2010 să fie modificată. Potrivit actului normativ amintit, la art.1 se aproba „transmiterea unui imobil, …, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad. (2) După preluare, imobilul prevăzut la alin. (1) va fi utilizat în vederea reabilitării şi aducerii sale în circuitul civil şi valorificării potenţialului istoric şi cultural al Cetăţii Aradului”.

În schimb, unitatea militară din Gai urma să fie transferată „din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului Arad şi în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, pentru efectuarea lucrărilor de investiţii în vederea reabilitării din fondurile proprii ale administraţiei locale”. După efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor de investiţii, noua unitate militară urma să treacă „în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale”.

În urma celei mai recente întrevederi avute cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Eduard Bachide, chiar în unitatea militară din Arad, primarul Călin Bibarț a semnat un protocol și a obținut astfel garanții că pe ordinea de zi a uneia dintre următoarele ședințe de Guvern se va afla și noua hotărâre potrivit căreia unitatea militară din Gai va trece din domeniul public al Municipiului Arad și din administrarea CLM Arad în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale care se va angaja să o reabiliteze din fonduri proprii. Municipiul Arad va trebui doar să defrișeze și să amenajeze întreaga
suprafață de 17 ha și să realizeze lucrări de asigurare a utilităților.


Primarul a intuit că această „știre” va fi tratată la mișto, ca o glumă electorală de 1 Aprilie… și asta pe bună dreptate, dacă ne raportăm la arhiva ziarelor din ultimii 14 ani (vezi doar câteva articole asociate)

„Demersul nostru nu are legătură cu faptul că suntem în an electoral și nici nu vreau să fie tratat subiectul ca o păcăleală de 1 aprilie. Așa a fost mersul documentelor în ultima perioadă. Mă bucur că am avut înțelegere în discuțiile pe care le-am purtat cu primul ministru. Acestea s-au concretizat, din dispoziția Domniei Sale, cu o vizită în Cetetea Aradului a Ministrului Apărării și apoi a secretarului de stat de la apărare cu care am încheiat o minută la finele lunii martie prin care Ministerul Apărării este de acord și își asumă să preia unitatea din Gai și să construiască din banii săi o nouă unitate militară, iar noi ne obligăm să facem curat acolo și să asigurăm branșamentele.

În baza acestei minute, Ministerul Apărării a înaintat către Guvern nota prin care propune modificarea Hotărârii de Guvern din 2010. Aștept ca după ședința de Guvern de săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare să primim memorandumul către Consiliul Local prin care să ne asumăm prin votul consilierilor minimele noastre obligații. Practic, nu mai suntem obligați să cheltuim peste 20 milioane de euro pentru o unitate militară. În fond, ar fi însemnat că ne-am fi cumpărat Cetatea, ceea ce nu era deloc corect. Mulțumesc tuturor celor implicați că au înțeles acest lucru.”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Biroul de presă al PMA


Citește și: 


 

Categorie: Administrație
Etichete: Calin Bibart, cetatea aradului, Ministerul Apărărrii, unitatea militară din Gai
Distribuie:
Articolul anterior
Poliția Locală își asumă meritul de a-i fi evacuat pe cei doi oameni fără adăpost care-și făceau veacul în cel mai „bombă” imobil din Centrul Aradului… de parcă ar fi eliberat o zonă aflată sub ocupație militară străină
Articolul următor
LIGA 4 ARAD | Comentariile etapei, cu ingredientele știute

5 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie