Solstițiul de vară 2024 – Semnificații și tradiții

sunset field wild flowers summertime e1718871759760
Distribuie:

Astazi, pe 20 iunie 2024, la ora 23:51, va avea loc solstițiul de vară, care marchează cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice în emisfera nordică. Evenimentul cunoscut și sub denumirea de Ziua Soarelui, este sărbătorit prin diverse tradiții și ritualuri în întreaga lume.


Solstițiul de vară este un fenomen astronomic care apare atunci când axa Pământului este înclinată cel mai mult spre Soare, ceea ce face ca emisfera nordică să primească cea mai mare cantitate de lumină solară. Aceasta marchează începutul verii astronomice în emisfera nordică și începutul iernii astronomice în emisfera sudică. În această zi, Soarele pare să atingă cel mai înalt punct pe cer, iar durata zilei este maximă.

În 2024, solstițiul de vară va avea loc pe 20 iunie, la ora 23:51. În București, soarele va răsări la ora 05:31 și va apune la ora 21:03, oferind cea mai lungă zi a anului.


Semnificația solstițiului de vară

Solstițiul de vară este asociat cu puterea Soarelui și abundența naturii. În multe culturi, este un moment de celebrare a fertilității și creșterii, fiind văzut ca un timp al regenerării și al creșterii personale. Este și o perioadă de reflecție și stabilire a intențiilor pentru viitor.


Tradiții și superstiții legate de solstițiul de vară

În diverse culturi, solstițiul de vară este marcat prin numeroase tradiții și ritualuri. În Europa, înainte de creștinare, această zi era sărbătorită prin focuri de tabără, dansuri și diverse ritualuri de purificare. În România, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, celebrată pe 24 iunie. Se crede că în această noapte magică, fetele nemăritate își pot visa ursitul, iar florile de Sânziene au puteri vindecătoare.


Sânzienele și Nașterea Sf. Ioan Botezătorul

Sânzienele, cunoscute și sub denumirea de Drăgaica, sunt zâne bune din mitologia românească, care aduc noroc și sănătate. Sărbătoarea coincide cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, marcată pe 24 iunie. Tradițiile includ aprinderea focurilor, purtarea de coroane din flori și diverse ritualuri de purificare și protecție.


Solstițiul de vară în următorii ani

Solstițiul de vară va continua să fie marcat la date și ore variate în următorii ani:
2025: 21 iunie, ora 02:42
2026: 21 iunie, ora 08:24
2027: 21 iunie, ora 14:11
2028: 20 iunie, ora 20:02
2029: 21 iunie, ora 01:48
2030: 21 iunie, ora 07:31


Solstițiul de vară 2024 este un moment special de celebrare a luminii și a naturii, un prilej de a ne conecta cu energiile de creștere și regenerare.


 

Categorie: Lifestyle
Etichete: solstitiu, solstitiu 2024
Distribuie:
Articolul anterior
VACANȚA JUDECĂTOREASCĂ începe din 1 iulie | PROGRAMUL Tribunalului şi Judecătoriei Arad până în 30 august
Articolul următor
Inteligența artificială le va permite elevilor să „converseze” cu supraviețuitori ai Holocaustului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

julia fox large

Julia Fox se declară oficial lesbiană

Julia Fox și-a cerut scuze în glumă foștilor ei iubiți: ,,Îmi pare rău, băieți”. Vedeta a recunoscut că este lesbiană pe 8 iulie. Ea s-a amuzat puțin, răspunzând la videoclipul…