Terapiile pentru copiii, tinerii și adulții cu tulburări de spectru autist pot fi decontate prin CAS. Care sunt condițiile

spectru autist copii
Distribuie:

Terapiile pentru copiii, tinerii și adulții cu tulburări de spectru autist pot fi decontate prin CAS dacă se efectuează de către furnizori de servicii conexe actului medical autorizați. La nivelul județului nostru, conform datelor furnizate de CAS Arad, 22 de psihologi au încheiat contracte cu Casa de Asigurări.


Deși în prezent autismul nu este considerat o tulburare care se poate vindeca în sensul tradițional al termenului,

există numeroase studii care demonstrează că este  posibilă îmbunătățirea semnificativă a  abilităților sociale, de comunicare și de adaptare la viață independentă prin terapii specializate. Astfel, intervenția timpurie, de obicei, începând în primii ani de viață, poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării copiilor cu autism.

Terapia comportamentală aplicată (ABA), terapia de vorbire și limbaj, terapia ocupatională și alte intervenții pot ajuta la  maximizarea progreselelor, la susținerea copiiilor cu autism în atingerea potențialului maxim, dar și la dezvoltarea abilităților necesare pentru a face față mai eficient în societate.


Cu toate acestea, în România, puțini sunt copiii care beneficiază de astfel de terapii,

întrucât costurile lor sunt foarte ridicate, mai ales că acestea se desfășoară pe durata a ani de zile, variind  între 3000 și 6000 lei pe lună, însă ele pot ajunge chiar și la 8000 lei, în funcție de necesitățile fiecărui copil. Sumele menționate nu includ costurile pentru evaluări, dar nici cele pentru sprijin școlar și medical. În plus, centrele în care se desfăsoară terapiile specifice tulburărilor de spectru autist se află doar în orașele  mari, astfel că se adaugă și cheltuielile de transport sau relocare.

Posibilitatea decontării terapiilor pentru copiii, tinerii și adulții cu tulburări de spectru autist

În condițiile în care  nedecontarea terapiei de către stat a reprezentat cea mai mare  problemă cu care se confruntă părinții acestor copii, începând cu data de 1 octombrie 2023,  odată cu intrarea în vigoare a Ordinului nr. 774/2023 al Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a apărut o licărire de speranță.

Astfel,  Ordinul nr. 774/2023 privind modificarea și completarea normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2022 și 2023, aprobate prin Ordinul Președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.180/2022 prevede decontarea terapiei pentru copiii, tinerii și adulții cu tulburări de spectru autist.

Așadar, în ceea ce privește copiii și adulții cu tulburări de spectru autist, actul normativ stipulează că aceștia pot avea acces la maximum 2 ședințe de terapie decontate pe zi în limita a 40/42/44 ședințe/lună (în funcție de numărul de zile calendaristice), iar tariful ședinței decontate prin casele naționale de asigurări de sănătate este de 135 lei / ședință / 50 minute.

Serviciile decontate se referă la cele de psihoterapie și/sau consiliere psihologică clinică și/sau consiliere/intervenție de psihopedagogie specială-logopedie prin utilizarea de intervenții validate științific în tulburări din spectrul autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenție personalizat.

Cât despre prestatorii de servicii de intervenție cu specializări în psihologie clinică, psihoterapie, psihologia educației, psihopedagogie specială, consiliere psihologică (cabinete individuale de psihologie, asociere de cabinete individuale de psihologie, societăți civile profesionale de psihologie sau organizații non-profit), aceștia trebuie să se autorizeze ca furnizori de servicii conexe actului medical la DSP și să fie evaluați pentru a putea încheia direct contracte de prestări servicii cu Casele Naționale de Asigurări de Sănătate. (vezi http://www.casan.ro/casar/page/conditii-de-contractare-furnizori-de-servicii-conexe-tsa.html)

Totuși, va fi interesant de cuantificat cât timp le va lua furnizorilor de servicii să parcurgă întreg procesul de autorizare și evaluare prevăzut de normele în vigoare, dar mai ales care va fi numărul real de beneficiari ai terapiilor decontate, în condițiile în care fondurile aferente sunt limitate și se acordă în baza unui punctaj obținut în urma îndeplinirii unei lungi liste de criterii. Cert este că în prezent, conform datelor furnizate de CAS Arad, doar 22 de psihologi au încheiat contracte cu Casa de Asigurări (vezi LISTA). 


Ce este autismul?

Conform Manualului de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM), în prezent DSM-5, publicat de Asociația Americană de Psihiatrie, termenul „tulburare de spectru autist” (ASD) este folosit pentru a descrie o gamă largă de tulburări caracterizate prin dificultăți în comunicare socială și comportamente repetitive și restrictive. Astfel, criterii standard pentru diagnosticarea tulburărilor din spectrul autist sunt următoarele:

  1. Carențe persistente în comunicarea și interacțiunea socială care survin în numeroase contexte și care se manifestă. La momentul actual ori în antecedente, prin următoarele (exemplele sunt ilustrative, nu exhaustive)
  2. Carențe în reciprocitatea socio-emoțională, care variază de la abordarea socială anormală și eșec în susținerea unui dialog; la un nivel redus de împrăștiere a intereselor, emoțiilor sau afectelor; până la eșecul de a iniția sau a răspunde interacțiunile sociale.
  3. Carente în comportamentele de comunicare nonverbală utilizate în interacțiunile sociale, care variază de la comunicare verbală și nonverbală sau integrată; la anomalii ale contractului vizual și limbajul corporal sau carențe de înțelegere și de folosire a gesturilor; până la o totală absență a expresiei faciale și a comunicării nonverbale.
  4. Carențe în dezvoltarea, menținerea și înțelegerea relațiilor, care variază de la dificultăți de ajustare a comportamentului pentru a corespunde diferitelor contexte sociale; la dificultăți de a împărtăși jocul imaginativ sau de a-și face prieteni; până la absența interesului față de colegi.
  5. Modele restrictive, repetitive de comportament, de interese sau activități, care se manifestă prin cel puțin două din următoarele, la momentul actual ori în antecedente (exemplele sunt ilustrative, nu exhaustive)
  6. Activități motorii, utilizarea obiectelor și vorbirea – toate cu caracter stereotip și repetitiv (ex stereotipii motorii simple, alinierea sau aruncarea jucăriilor, fluturarea obiectelor, ecolalia, frazele idiosincrazice).
  7. Insistență pentru uniformitate, aderență inflexibilă la rutina sau ritualizarea modelelor de comportament verbal și nonverbal (ex disconfort major la schimbări minore, dificultăți de adaptare, modele de gândire rigide, ritualuri de salut, nevoia de a folosi același traseu sau de a consuma aceleași alimente în fiecare zi).
  8. Interese foarte restrictive și fixate care au intensitate anormală (ex atașament puternic sau preocupare excesiva pentru obiecte neobișnuite, intense extrem de limitate sau de perseverente).
  9. Hiper- sau hiporeactivitate la stimuli senzoriali sau interese neobișnuit față de elementele senzoriale ale mediului înconjurător (ex. indiferență aparentă față de durere/ temperatură, reacții adverse față de anumite sunete sau texturi, mirosirea sau atingerea excesivă a obiectelor, fascinația vizuală pentru lumină sau mișcare).
  10. Simptomele trebuie să fie prezente în perioada timpurie de dezvoltare (dar pot deveni complet manifestate doar atunci când solicitările sociale depășesc capacitățile limitate, iar mai tărziu pot fi mascate prin strategii învățate).
  11. Simptomele provoacă afectare clinica semnificativă în domeniile social, profesional sau în alte domenii importante de funcționare la momentul actual.
  12. Aceste perturbări nu pot fi explicate mai bine prin prezență dizabilității intelectuale (tulburarea de dezvoltare intelectuală) sau prin întârzierea dezvoltării globale. Dizabilitatea intelectuală și tulburarea din spectru autismului sunt adesea comorbide; pentru a stabili ambele diagnostice, de tulburare din spectrul autismului și tulburare de dizabilitate intelectuală, este nevoie ca nivelul de comunicare socială să fie inferior celui așteptat prin nivelul general de dezvoltare.

Statistici la nivel mondial

Un copil din 36 este diagnosticat cu tulburare de spectru autist, conform ultimului raport publicat de Centers for Disease Control and Prevention USA (CDC). Datele arată o creștere a prevalenței față de ultimul raport, publicat în 2021, unde prevalența era de 1 copil din 44.

La nivel mondial, în baza raportărilor făcute de fiecare țară, Organizația Mondială a Sănătății indică un raport de 1 la 100 de persoane, în ceea ce privește incidența autismului.

Cât despre România, nu se cunoaște numărul real de persoane diagnosticate cu TSA (tulbure de spectru autism). Cu toate acestea, conform datelor statistice solicitate de cea mai mare organizație dedicată cauzei din România,  HELP Autism,  de la Institutul Național de Statistică (INS) și de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele 42 de județe și municipii, în perioada 2014- 2022, s-a înregistrat o creștere cu 50% a numărul de diagnostice noi anuale în ultimii anii, astfel: în 2022 au fost diagnosticați 1436 de copii cu TSA (tulburare din spectrul autism), în timp ce până în 2019 rata de diagnosticare era de aprox 1000 de cazuri pe an. 

De asemenea, în ceea ce privește numărul de copii cu tulburări pervazive de dezvoltare (tulburare autistă, tulburare Asperger, autism atipic/tulburare pervazivă de dezvoltare fără altă precizare), tulburare dezintegrativă a copilăriei, autism infantil, înregistrați la serviciul de asistență socială la 1 iulie 2021, Asociația HELP Autism, a înregistrat urmăroarele date:  13.992 copii de la 0 la 18 ani la nivel național și 1.095 persoane TSA care au părăsit serviciile în ultimii 2 ani la vârsta de 18 ani.


Surse:


Foto – autismvoice.ro


 

Categorie: Știri
Etichete: autism, copii cu TSA, furnizori de servicii conexe actului medical autorizați, terapii decontate de CAS
Distribuie:
Articolul anterior
CĂDEREA POATE FI ȘI PE ORIZONTALĂ!… (7)
Articolul următor
Regulamentul de organizare și funcționare a bazelor sportive din municipiu, pe ordinea de zi a ședinței CLM din 26 ianuarie. Vezi MODIFICĂRILE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

diesel

[ACTUALIZARE 3] Tragica viață a lui DIESEL poartă stigmatul aceluiași blestem numit Filon Crețiu, iar linșajul, nu doar mediatic, se manifestă disproporționat. Singurul fapt pozitiv din oribila poveste: toată lumea regretă că s-a întâmplat

Petiția online „Dreptate pentru Diesel” creată sâmbătă, 2 septembrie, de activistul arădean Arpi Nistor, a adunat pe la 4.500 de semnături până la data publicării acestui articol (actualizare – marți,…