Terenul de sport al Colegiului Național „Moise Nicoară” poartă, oficial, numele reputatului om de sport Ioan Marconi

teren sport ioan marconi1 1
Distribuie:

La finele lunii august, aleșii locali au aprobat ca terenul de sport situat pe Bvd. General Dragalina, în proximitatea Colegiului Național „Moise Nicoară”, să poarte numele reputatului om de sport Ioan Marconi, ca o recunoaştere a meritelor sportive și profesionale ale domniei sale. Autoritățile și familia lui Ioan Marconi au dezvelit, vineri, 20 octombriw, placa comemorativă montată pe gardul de la intrarea pe teren.

„Dincolo de faptul că a mi-a fost profesor și diriginte, petru mine, un băiat plecat de acasă de la 14 ani, mi-a fost ca un tată. Mă bucur că am reușit să facem acest minim gest pentru cineva care a lăsat în urma lui ceva și ca sportiv și ca profesor și cred că este un bun exemplu pentru generațiile de acum să păstreze respectul pentru dascălii lor. Profit de această ocazie pentru a lansa tuturor arădenilor, indiferent de vârstă, invitația la mișcare, știut fiind faptul că mișcarea înseamnă viață, iar sportul sănătate!”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

La evenimentul cu o mare încărcătură emoțională au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Universității „Aurel Vlaicu”, conducerea Colegiului Național „Moise Nicoară” și membri ai familiei Marconi.

„Îmi aduc aminte cu drag de domnia sa și îi păstrez un respect pe vecie. Inițiativa pe care Primăria Arad și Colegiul Național <<Moise Nicoară>> au avut-o este lăudabilă. Acest teren frumos trebuia să poarte un nume deosebit: Ioan Marconi. Să aibă odihnă veșnică și să ne gândim mereu la el, iar voi, copii, să știți că aveți datoria să păstrați vie memoria acestui dascăl și să aveți grijă ca acest teren să arate la fel și peste ani și ani”, a declarat inspectorul școlar general, Marius Gondor.

Născut pe 12 ianuarie 1939, Ioan Marconi s-a remarcat ca sportiv la Universiada din 1964,

când a câștigat medalii de aur pentru România în probele de 100 și 200 de metri garduri, dar și cursele de 400 și 800 metri și cea de ștafetă (4×400 m). Multiplu campion național în probele amintite, Ioan Marconi devine apoi antrenor. Timp de aproape trei decenii a fost profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național „Moise Nicoară”. De altfel domnia sa este cea care după 1989 înființează la „Slavici” clasele cu program sportiv, fiind membru fondator al Comisiei Județene de Atletism. În anul 1993 devine decanul Facultății de Sport din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, iar ulterior este cadru didactic la Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, implicându-se activ în reintroducerea arenei „Gloria” în circuitul atletismului. Ioan Marconi s-a stins din viață în luna iunie a acestui an, la vârsta de 84 de ani.



Gabriel Marconi, fiul regretatului profesor, este cel care a luat cuvântul în cadrul evenimentului:

„Acest eveniment solemn este un prilej de a ne aminti și a celebra moștenirea lăsată în urmă de tatăl meu, profesorul Ioan Marconi, un om care a fost un model de inspirație pentru generații întregi de elevi și de studenți. Profesorul Ioan Marconi nu a fost doar un antrenor sau un educator, el a fost o sursă inepuizabilă de încredere, îndrumare și sprijin pentru toți cei care a reușit să-i influențeze. Cu pasiunea sa pentru sport și dedicația față de elevi și studenți a reușit să transforme un teren simplu într-unul important, iar alături de colegul domnul Schmidt au pus bazele a ceea ce este acum pentru siguranța elevilor. Toată viața a considerat că sportul nu se referă doar la competiție, ci și la dezvoltarea caracterului, formarea relațiilor interpersonale și descoperirea potențialului. Doresc să vă mulțumesc tuturor celor care ați fost implicați în această acțiune, în special domnului primar pentru acțiunea pe care a făcut-o pentru celebrarea numelui tatălui meu”, a spus lector. univ. dr. Gabriel Marconi.


Șeful catedrei Educație Fizică și Sport, prof. dr. Francisc Schmidt, a vorbit despre realizările pe care le-a avut profesorul Ioan Marconi de-a lungul vieții, subliniind rolul său important în comunitatea sportivă arădeană.

„Astăzi gândurile mi se îndreaptă spre o figură, o personalitate remarcabilă a educației fizice și sportului arădean, și chiar național: profesorul Ioan Marconi, al cărui elev cu onoare am fost, iar ulterior, timp de decenii, coleg la Colegiul Național Moise Nicoară și tot în calitate de coleg la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Facultatea de Educație Fizică și Sport. De ce Ioan Marconi și cine a fost Ioan Marconi? De ce? Răspunsul este foarte simplu: pentru că merită. Cine este? Din ceea ce am să spun în continuare, veți vedea de ce răspunsul la prima întrebare a fost atât de simplu, concis și adevărat.

Ioan Marconi a fost un profesor de educație fizică, care întreaga viață și-a dedicat-o acestui domeniu. A fost sportiv de performanță, în tinerețe multiplu campion național la atletism. Ulterior, ca dascăl, a avut elevi de foarte mare valoare: Ibolya Slavik, care a obținut un loc 4 onorant în ștafeta de 4X400 la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, Gheorghe Petronius, care din păcate s-a calificat la Jocurile Olimpice 1972, dar a avut hepatită înainte de deplasare și nu a mai putut participa. E vorba de 400 metri garduri.

Pe de altă parte, ar trebui să menționez că domnul profesor Marconi nu numai că a fost cadru didactic, ci a fost motorul colectivului de membri fondatori ai Facultății de Educație Fizică și Sport UVVG, deci am putea spune că profesorul dr. Ioan Marconi este întemeietorul învățământului universitar de educație fizică și sport din Arad. Și cu asta închei: a avut preocupări multiple legate de comunitate. Stadionul Gloria, după cum îl vedeți astăzi, este doar o parte din ce și-a dorit domnul profesor. Atâta s-a putut. Domnul profesor și-a dorit un stadion de atletism cu tot ce înseamnă asta, cu anexe, tribună, vestiare ș.a.m.d. Dar, totuși, și în aceste condiții, datorită efortului lui, am reușit să organizăm anii trecuți o etapă de campionat european la aruncări, în care ne-am bucurat de prezența inclusiv a vicepreședintelui comitetului internațional olimpic”, a spus profesorul dr. Francisc Schmidt.


Directorul Colegiului Național Moise Nicoară Arad, prof Diana Achim:

„Profesorul pe care noi astăzi îl amintim și al cărui nume va fi purtat de acest teren a fost un profesor extraordinar de educație fizică și sport, pe care am avut ocazia și onoarea să-l cunosc și aș vrea astăzi să dați toată energia de care sunteți capabili și să vă implicați în ceea ce înseamnă activitățile fizice de astăzi. Vă doresc tuturor succes și să-l pomenim cu drag pe Ioan Marconi de acum înainte când vedem numele acestui teren”.

Elevii de la Colegiul Național „Moise Nicoară” au jucat câteva meciuri demonstrative, care au început cu alergarea de încălzire, sub mottoul „aleargă pentru sănătatea ta”. 

 


 

Categorie: Știri
Etichete: Ioan Marconi, teren de sport „Moise Nicoară”
Distribuie:
Articolul anterior
Furt cu Feșnic și „VAR” în prim plan! UTA – RAPID 2-2 (1-2)
Articolul următor
Micul Toma – zis Fantoma care ne provoacă voma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie