Președintele Iohannis a ținut ieri un discurs în fața Parlamentului. Departe de a face din acest moment un prilej pentru apel la mediere, ambele părți implicate în scandalul politic au dovedit un temperament copilăresc. Dincolo de propaganda pesedistă sau cea liberală, președintele a avut o reprezentație de l-a făcut pe Băsescu să suspine jenat. Din acest moment nu mai poate pretinde titlul de cel mai jucător- președinte. Dragnea, de cealaltă parte, a jucat rolul capului de familie împăciuitor, deși toată familia știe că și-a mituit copiii să fie supărați pe mama.
Din punct de vedere politic, consider că acest discurs a marcat începutul războiului direct între PSD și opoziție, între Guvern și Președinte, între parlamentarii puterii și cei ai opoziției, între susținătorii PSD și votanții liberali, între protestatari și vocile anti-protest. Departe de a fi un mediator, Iohannis a bătut cu *ula în tribuna Camerei Deputaților, arătând că poate oricând câștiga o competiție de slam poetry. Departe de a arăta că e dispus să facă un compromis, Dragnea și-a scos oamenii din sală, mergând apoi pe imaginea paternală, făcând a mia oară apel la pace în mijlocul populației, efectiv preluând imaginea lui Iohannis și ducând-o în cealaltă extremă. Tăriceanu și-a pierdut cumpătul, declarația de după discursul președintelui fiind cea a unui politician experimentat, incapabil să creadă tupeul cu care președintele își părăsește poziția de mediator, devenind avocatul unui protest cu revendicări politice. Inclusiv declarația de intenție a unui referendum împinge spre această tensiune politică, ambiguitatea subiectului referendumului lăsând loc de interpretări politice vaste fără a depăși domeniul constituțional.
Sunteți de acord cu continuarea luptei anticorupție? Dimineața răsare soarele din est? Inutilitatea unui astfel de referendum depășește grădina raționalului.
Cerința oamenilor din stradă începe să fie tot mai bine conturată: demisia guvernului Grindeanu. Acest lucru îl pune pe Dragnea în poziția de a pierde încrederea masei votanților PSD, risc pe care doar un sinucigaș și-l poate asuma. Atât opoziția, cât și președintele partizan PNL pot specula momentul pentru a declanșa anticipate. O eventuală preluare a președinției PSD de către Grindeanu, cu excluderea lui Dragnea din pozițiile de conducere ale partidului, ar oferi satisfacție unei părți din masa protestatarilor, însă vor rămâne în continuare șicanele legate de intențiile reale ale actualului cabinet guvernamental. O eventuală eliminare a lui Grindeanu bazată pe lipsa imunității ar putea fi momentul declanșării suspendării președintelui. Stabilirea unei noi majorități parlamentare e posibilă doar prin încurajarea traseismului și nu există certitudinea că o coaliție monstruoasă a opoziției ar putea fi funcțională. Ar fi, de asemenea, punctul în care Băsescu poate specula posibilitățile, devenind un premier cu experiența jocurilor politice. Problema este însă că opoziția este formată din parlamentari neexperimentați, politicieni duplicitari care nu pot garanta stabilitate în contextul internațional în care ne aflăm.
Poziționarea lui Goțiu la dreapta președintelui în momentul intrării în Parlament arată clar că poziția acestuia beneficiază de susținerea USR, considerat cel mai puternic partid de opoziție. Acest lucru este pus însă serios sub semnul întrebării de vulnerabilitatea emoțională, psihică sau fizică pe care o dovedesc politicienii USR. Nicușor Dan se bâlbâie vorbind despre un subiect de interes general, însă dovedește coerență când trebuie să răspundă legat de bănuielile privind finanțarea ilegală a propriului partid. Goțiu nu își cunoștea îndatoririle cetățenești acum câțiva ani, dovedește că nu își cunoaște îndatoririle de parlamentar acum, afișând apoi poziții oficiale demne de toată jena. Clotilde Armand încă se isterizează când este întrebată de contractul pagubos din care profită de pe urma statului, Cosette Chichirau nu poate explica modul în care supraviețuiește, dat fiind cât de mult a mințit în declarația de avere. Ceilalți politicieni ai opoziției sunt, de asemenea, ipocriți manipulanți de teapa lui Turcescu sau irelevanți, de rangul Ralucăi Turcan. Asistăm la o partidă de șah între mafioții care conduc țara la sfârșitul căreia mafioții vor câștiga. Totul e simplu.
Foto: Cotidianul.ro
3 comentarii. Leave new
Doi hoți fără dubii, unul dovedit, de instanță, altul încă nu.
Unul, pe lângă că e hoț, nici nu știe să mintă! Ghinion!
Celălalt, s-a acoperit cu hârtii, de nu pot inchizitorii să-l acuze.
A striga HOȚII !! Când tu ești tâlhar, la români, dă bine!
Psihiatrii și psihologii le-au studiat comportamentul și manifestările exterioare.
Unul nu stă bine cu capul. Care ?
Citiți cartea lui Carlo M. Cipolla – Legile fundamentale ale imbecilității umane.
Acolo găsiți răspunsul.
Merită! Pe bune !
No, unie is Doru Sculeru, Fifor Artificieru si Tripa Barbieru?
O sa vina la meting cu Floricica? Huoooooooo!
Domnul Iohanis ,o mare dezamagire,mai ales pt.cei care l-au sustinut si votat ,ca mine.Intre cele 2 tururi,alarmat de perspectiva ca Ponta (un papagal,mitoman,amoral si fara substanta) sa ajinga presedinte,m-am implicat activ in campanie pentru acest incult,fara nici o calitate de politician,care ne face de rusine prin tot ceea ce face.In loc sa coopereze institutional cu un guvern legitim ,care are in spate o majoritate lejera ,se incapataneaza sa obtina „guvernul sau”numai el stie cum.Romania nu are decat de pierdut din acest razboi stupid ,dar cei doi protagonisti ,nu urmaresc decat puterea ,indiferent de costuri.