A fost adoptată de Guvern Ordonanța privind reorganizarea ANAF | Reapar Structurile județene antifraudă și se înființează Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili

anaf
Distribuie:

Se reînființează Structurile județene antifraudă ale Fiscului care au fost desființate în 2013, ca urmare a faptului că acestea erau controlate politic și utilizate ca mijloc de presiune asupra mediului de afaceri local.


Guvernul a adoptat în ședința din 14 martie Ordonanța de Urgență care conține „măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale” a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Una dintre măsuri vizează revenirea la putere a structurilor locale antifraudă, așa cum se întâmpla pe vremea Gărzii Financiare, în anii 2010 – organizare criticată la acea vreme de auditorii externi pentru că erau folosite ca instrumente de presiune pe mediul de afaceri local.

Aceste măsuri vizează:
  • Înfiinţarea un nou post de vicepreşedinte ANAF care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei. Postul va fi obţinut prin desfiinţarea unui post vacant existent în cadrul ANAF şi înfiinţarea unui post de vicepreşedinte ANAF, cu rang de subsecretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului.
  • Începând cu data de 1 mai 2024, în cadrul aparatului propriu al ANAF va funcţiona Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, iar modalitatea de reorganizare a ANAF prin pierderea personalităţii juridice a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabil şi funcţionarea ei ca direcţie generală în cadrul ANAF se va realiza prin fuziune. Fuziunea se va face prin absorbţia Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili de către ANAF.
  • Se înfiinţează funcţii publice specifice de execuţie de inspector antifraudă, dar şi a funcţiilor publice specifice de conducere de inspector general antifraudă, inspector general adjunct antifraudă, inspector şef direcţie antifraudă, inspector şef serviciu antifraudă.
  • Introducerea funcţiilor publice specifice aferente DGAF din cadrul ANAF (prevăzute la pct. 3), a funcţiei publice specifice de şef unitate fiscală, precum şi a celor cu statut special din cadrul Autorităţii Vamale Române.
  • OUG introduce reglementări referitoare la faptul că nerespectarea secretului fiscal de către personalul ANAF care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu are acces la informaţii care constituie secret fiscal potrivit legii, atrage răspunderea potrivit legii.
  • În anul 2024 autorităţile din subordinea Ministerului Finanţelor care au atribuţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale şi vamale pot achiziţiona autoturisme autoturisme, precum şi mobilier şi aparatură birotică.
  • Introducerea funcţiilor publice specifice aferente DGAF din cadrul ANAF (prevăzute la pct. 3), a funcţiei publice specifice de şef unitate fiscală, precum şi a celor cu statut special din cadrul Autorităţii Vamale Române.
  • Alinierea drepturilor salariale ale personalului din cadrul Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor prin raportare la nivelul de salarizare pentru funcţiile din cadrul ANAF, unitate subordonată MF.

Descentralizarea activităţii Direcţiei Generale Mari Contribuabili

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat  înaintea ședinței de guvern că OUG are obiectivul „de a consolida capacitatea instituţională a acesteia în colectarea veniturilor bugetului general consolidat dar şi combaterea fenomenului de evaziune fiscală”.

Sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizarea ANAF-ului de la structurile teritoriale ale Direcției Generale Antifraudă și în special pe operaționalizarea cu data de 1 ianuarie 2025 a structurilor teritoriale județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite, pe de o parte, şi, pe de altă parte, un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF-ului, astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF-ul în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență
și o a treia categorie de măsuri este descentralizarea activității Direcției Generale Mari Contribuabili, astfel încât inspecțiile fiscale să poată fi derulate cu o anumită operativitate, tot cu scopul acesta de avea o activitate de colectare cât mai bună la bugetul general consolidat”, a spus Boloș.


Citește și: Proiect de OUG al Ministerului Finanțelor: Antifrauda va merge cu armament în controale, ANAF și Vama vor avea mașini noi


 

Categorie: Național
Etichete: ANAF, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, reorganizare, Structurile județene antifraudă
Distribuie:
Articolul anterior
Cristian Galea și-a lansat oficial candidatura pentru Primăria Municipiului Arad
Articolul următor
S-a înființat Registrul Naţional al Datelor de Contact | Toate autorităţile şi instituţiile publice din România au obligaţia înrolării în platforma contact.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

uta poli iasi large

Șapte zile productive

Politehnica Iași – UTA 0-2 (0-0) 28 aprilie 2024, ora: 18,15, stadion: ,,Emil Alexandrescu”, temperatura 16 , spectatori: 4500. Au marcat: Imoh (62), Luckassen (84). Poli Iași (antrenor Tony da…
uta otelul 3 large

URA ȘI (ÎNAPOI) LA GARĂ!

UTA – OȚELUL GALAȚI 3-1 (0-0) Au marcat: Omondi (62), Luckassen (78), R. Pop (81) – Cisotti (90+4) 25 aprilie 2024, ora: 16.45, stadion: „Francisc Neuman”, temperatura: 12°C, spectatori: 7500.…